miercuri, 30 decembrie 2015

PRIMA CASĂ: Ce se schimbă în 2016

Guvernul a alocat un plafon total de garantare în valoare de 1,5 miliarde de lei, programului Prima Casă, pentru 2016, potrivit unei Hotărâri adoptate astăzi.

Rata dobânzii va fi diminuată, căci marja maximă care va fi aplicată va fi redusă de la 2,5% ROBOR pe 3 luni,  la 2%.

Noul nivel al costurilor totale se va aplica tuturor solicitărilor de acordare a unei finanțări garantate, în cadrul Programului "Prima casă", aflate în curs de analiză la data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern.

De la lansarea programului, în 2009, până în prezent au fost acordate peste 166.000 garanţii, pentru finanţări în valoare de peste 3.202 milioane de euro (după preluarea a 50% din risc de către bănci), respectiv de peste 13,9 miliarde de lei în echivalent. În cursul acestui an au fost emise 30.070 de garanții în valoare de 2.522,9 milioane de lei.

Garanţiile pentru creditele destinate achiziţiei sau construcţiei de locuinţe în cadrul Programului se acordă numai în lei, de către finanţatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat în cadrul etapelor anterioare.

Din plafonul total, suma de 200 de milioane de lei va fi eliberată ca urmare a rambursărilor creditelor la scadenţă şi / sau anticipate, a lichidării creditelor acordate iniţial în cadrul programului în vederea acordării de garanţii pentru achiziţionarea sau construirea unei noi locuinţe.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu