vineri, 4 decembrie 2015

Devine deja un fenomen: A fost lansat al cincilea club al investitorilor la Bursă din România

Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei,  îi scrutează pe liderii
 Investors Club:  Adrian Cojocar, Raluca Ganea  și  Cristian Tudorescu
Azi Bursa a fost deschisă de liderii celui dintâi club al investitorilor din București și, totodată, al cincilea din țară.

Investors Club din București promite să transforme în fenomen inițiativa Invest Club din Cluj Napoca, înființat astă primăvară. Mai există un club la Iași și un altul este în curs de constituire la Timișoara.

UPDATE: Datele nu au fost certe de a început. Bogdan Mugescu de la Bursă mi-a spus că mai este un club funcțional la Deva. Apoi pe pagina de Facebook a Bursei am mai aflat de unul,  la Tg Mureș. Fenomenul este clar! :). Sunt cinci, plus Timișoara în curs de constituire.

Cluburile de investitori sunt caracteristice mediului investițional al piețelor dezvoltate.  Sunt comunități de investitori individuali, cei mai mulți începători sau în orice caz neprofesioniști, care învață unii de la alții și cu toții de la profesioniști.





 „Cel mai mare avantaj al aderării la un club de investitori este camaraderia membrilor acestuia. Am citit o mărturie în acest sens care sună aşa: Ce poate fi mai bine decât să-ţi petreci plăcut timpul  în vreme ce faci bani?!”,  îmi spunea astă primăvară Remus Stoica, unul dintre specialiștii Bursei de Valori  București (BVB) care au ca misiune stimularea fenomenului.

Pe piețele mari, cluburile de investitori sunt de multă vreme fenomene de masă, stabile care au contribuit deja la dezvoltarea pieței și continuă să o facă. Mediul românesc nu a fost la fel de fertil, Abia în al 20 –lea an de existență a bursei, s-au înființat primele două cluburi.

Și în cazul Investors Club din București scopul este crearea unei comunități de investitori care să satisfacă nevoia acestora de informare în domeniul pieței de capital, “prin schimbul de idei și opinii, atât în cadrul unor întâlniri și discuții deschise între membri, cât și în cadrul organizat, în seminarii interactive, care vor pune accentul pe lucruri cat mai practice”.

În acest sens, membrii  Clubului din Cluj au dat drumul unui fond de investiții ad-hoc al cărui scop este acela de a învața pe viu.

Ce-și doresc bucureștenii face parte din definiția unui club de investitori. Investors Club își propun deocamdată să:

- “ofere plus valoare membrilor prin educația si cumulul de cunoștinte dobândite în cadrul întâlnirilor;

- fie o platformă prin care cei care nu au cunoștinte despre bursă, dar vor să învețe, să fie ajutati sa faca primii pași pe piața de capital;

- facă lobby legislativ (la Autoritatea Supraveghere Financiara și la ministere);
- promoveze investițiile pe Piața de Capital și creșterea vizibilității fenomenului  bursier;

-  ofere un mediu de interacțiune între companiile emitente și investitorii de retail;

- încurajeze direcționarea economiilor populației către investiții pe piața de capital prin plasamentele în acțiuni de la Bursa de Valori București”.

Liderii Investors Club sunt două personae cunoscute pe piață: Adrian Cojocar, fost jurnalist la ZF și acum administrator de investiții și Cristian Tudorescu, fost administrator de investiții și acum consultant.

Prieteni, nu am ajuns la sărbătoarea lansării voastre, dar știți că găsiți la mine tot sprijinul.

Mai multe despre cluburile de investiții în articolelel mele mai vechi:

Zeci de tineri clujeni s-au asociat ca să investească împreună la Bursă, în primul club de profil. Ce vor face cu profiturile

Tinerii de la Invest Club fac împreună plasamente la Bursă, ca să înveţe secretele pieţei. Şi-au înmulţit de multe ori banii


2 comentarii:

  1. Degeaba.nu se simte mimic pe bvb.din contra.sau poate se promoveaza altceva acolo

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce banuiti ca s-ar putea promova dubios acolo? Spuneti acuma, ca anonimii au voie. :) Pe bune, spuneti ca nu imi dau seama. Ce? Manipulari de piata, sau ce?

      Ștergere