României i s-a fost alocat suma de 158.616 euro, adică 2,7% din valoarea de 5,8 milioane de euro a proiectului european "Fish Forward". Proiectul urmăreşte promovarea consumului de peşte şi fructe de mare provenite din surse responsabile, potrivit site-ului World Wide Fund of Nature (WWF) România, citat de Agerpres.
România este implicată în proiect alături de alte 10 state europene. "Fish Forward' va fi implementat în perioada ianuarie 2015 - decembrie 2017 în Austria, Bulgaria, Croaţia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Portugalia, România, Slovenia şi Spania.
Din suma totală, 85% provine de la Uniunea Europeană /UE/, prin programul DEAR (Development, Education and Awareness Raising), restul de 15% fiind suportat de WWF. Entitatea responsabilă de management şi coordonare este WWF Austria.
Pilonii proiectului vizează: îmbunătăţirea gradului de înţelegere, în rândul consumatorilor, a necesităţii de a cumpăra produse durabile, prezentarea condiţiilor de viaţă ale comunităţilor pescăreşti din ţările în curs de dezvoltare, în cadrul mai multor studii de caz, motivarea şi consilierea sectorului comerţului în direcţia introducerii produselor din surse durabile şi responsabile în gama de produse marine, promovarea legilor şi ghidurilor care susţin producţia legală, durabilă şi responsabilă de produse marine, respectiv întocmirea de studii ştiinţifice.
"Consumatorii din mai multe ţări din Europa vor fi încurajaţi, prin intermediul noii iniţiative, să privească dincolo de graniţele geografice şi să înţeleagă impactul social şi de mediu pe care îl au prin alegerile pe care le fac atunci când cumpără produse din peşte şi fructe de mare", potrivit sursei citate.
Conform datelor oficiale, Uniunea Europeană /UE/ este cel mai mare importator de peşte şi fructe de mare din lume, asigurând 23% din producţia de peşte din surse proprii. Jumătate din această cantitate provine din ţările în curs de dezvoltare.
La nivel mondial, în prezent, fiecare persoană consumă, în medie, 19,2 kg de peşte/an, aproape de două ori mai mult decât în urmă cu 50 de ani. De asemenea, aproximativ 38,5 milioane de tone de peşte sunt capturate accidental în fiecare an ca urmare a practicilor de pescuit preferate la ora actuală, în timp ce aproape 30% din stocurile de peşte pescuite în scop comercial sunt supra-exploatate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu