marți, 1 decembrie 2015

"Keep Calm and Love România!" Cifre uluitoare despre România ultimilor 10 ani

România a trecut prin schimbări uluitoare în ultimii zece ani, scrie Economica. Am împrumutat  de aici ilustrația de dragul mesajului.

Unele cifre, însă, au devenit uluitoare, fiind ele cam speriate de o criză, despre care optimiștii cred că s-a terminat. Inflația este un exemplu.

Inflația negativă este unul din rezultatele sperieturii din care lumea nu a ieșit, încă. Inflația negativă nu este bună,  așa cum am fi tentați să credem. Nu este bine ca prețurile să scadă în orice condiții. Și nu este bine să scadă toate prețurile odată.



Dacă prețurile scad din alte cauze decât competitivitatea, companiile nu mai au bani de dezvoltare. De pildă, dacă  patronilor le este frică să mai investească, pentru că nu sunt siguri că vor recupera banii.

Altfel, statistic, evoluţia ţării a fost una puternic pozitivă, scriu colegii mei.

Salariul mediu a crescut de peste două ori, de la 774 de lei în 1 decembrie 2005 la  1.833 de lei, după ultimele date INS. O creştere de 237%.

Puterea de cumpărare a românilor a crescut cu doar 33%.

PIB-ul nominal a crescut de la 290,5 miliarde de lei în 2005, la aproape 704,5 miliarde de lei, estimat pentru 2015 de Comisia Naţională de Prognoză.

Cursul mediu euro era în 2005 de 3,62 lei, iar acum este de 4,44 lei.

Inflaţia a coborât de la 8,71% la -0,5%.

Mai multe cifre în Economica




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu