joi, 3 decembrie 2015

Românii conduc în Topul mondial al cheltuielilor de Crăciun. Dau cei mai mulți bani față de cât câștigă, spune ING

Românii sunt cei care intenționează să aloce cea mai mare proporție din veniturile lunare nete, pentru cheltuielile de Crăciun . 

Concetățenii noștri sunt dispuși să dea pe cadourile de Crăciun 32% din venitul lunar net. Suma se ridică la aproximativ 110 euro pe lună, potrivit raportului ING privind cheltuielile de Crăciun și Anul Nou, la care au participat peste 13.000 de persoane.

Republica Cehă și Marea Britanie (15%) urmează României în ceea ce privește raportul cheltuielilor de Crăciun față de venitul net, 25% și respectiv 15%.

Din nou britanicii și românii s-au îndatorat mai mult decât restul Europei (cu 15%, respectiv 16%).





Cu toate că situația economică s-a imbunătățit în cea mai mare parte a Europei, studiul relevă că “majoritatea europenilor își mențin în acest an o abordare prudentă privind cheltuielile de Crăciun și intenționează să investească o sumă similară cu cea cheltuită în 2014”. Doar unul din șase europeni (16%) intenționează să cheltuiască mai mult în 2015.

Românii sunt printre cei care economisesc mult pentru Crăciun, dar se numără și printre cei mai mari datornici pentru cheltuielile de Sărbători.

O treime din europeni (33%) au economisit pentru Crăciunul din acest an, cei mai mulți fiind cei din Marea Britanie (43%) și România (42%). În plus, mai puțin de unul din zece persoane din Europa (9%) s-a îndatorat pentru cheltuielile de Crăciun anul trecut.

Britanicii intenționează să cheltuiască cel mai mult pe cadourile de Crăciun anul acesta (420  euro/ persoană) – cu 17% mai mult decât americanii. În Europa, cheltuielile de Crăciun rămân constante, în ciuda îmbunătățirii situației economice în  multe țări europene
Marea Britanie se pregătește să cheltuiască cel mai mult pe cadourile de Crăciun din acest an,  comparativ cu restul Europei, SUA și Australia, spune raportul special ING “Liga cheltuielilor de Crăciun”.
Următorii mari cheltuitori sunt Statele Unite ale Americii (360 euro) și Luxemburg (300 euro), în timp ce Australia (200 euro) se plasează la jumătatea clasamentului alături de Germania, Spania și Italia (200 euro) (a se vedea tabelul de mai jos).

SURSE: *) Eurostat. Pentru anul 2014, veniturile medii nete pentru țări in afara României și Australiei; ** ) Eurostat. Pentru anul 2013, veniturile nete medii - România; ***) Biroul Australian de Statistică, pentru anul 2013/2014. 
Conversia valutară - Bloomberg 31 decembrie 

În timp ce unii declară că sunt dornici să își planifice cheltuielile și să economisească, studiul arată că aproape jumătate din europeni nu au încă un buget clar pentru Crăciun și nu știu cât de mult vor cheltui în final.

Nemții sunt cei care declară în număr cel mai mare că vor stabili un buget clar pentru Crăciun (63%), în timp ce locuitorii din Polonia și Belgia (50%) nu sunt siguri că vor face acest lucru.

Diferențele culturale în modul în care europenii sărbătoresc Crăciunul, precum și factorii economici, influențează cel mai probabil valoarea și proporția veniturilor cheltuite în această perioadă. De exemplu, cheltuielile mai mici din Belgia și Olanda ar putea fi explicate prin faptul că aceștia sărbătoresc Sinterklaas la începutul lunii decembrie.

În același timp, atunci când comparăm cheltuielile din Statele Unite cu cele din Europa, ies la iveală diferențe semnificative. Cu toate că majoritatea celor din SUA își cunosc bugetul pentru cadourile de
Crăciun (67%), ei sunt și cei mai predispuși să se îndatoreze pentru a sărbători Crăciunul. Unul din cinci locuitori SUA (20%), a apelat anul trecut la credit pentru a acoperi costurile de sărbători. În plus, mai mult de un sfert din americani (27%) intenționează să cheltuiască o sumă mai mare în acest an, comparativ cu 2014.

“Sărbătorim Crăciunul în moduri diferite iar acest lucru se reflectă și în felul în care ne raportăm la cheltuielile aferente. Perioada sărbătorilor este un moment de bucurie și de pace pentru mulți dintre noi, dar potențialele “șocuri în portofel” pot strica distracția”, a declarat Martha McKenzie-Minifie, Editor, International Consumer Economics.

Sondajul arată ca mulți oameni își consumă o mare parte din venituri pentru festivitățile de Crăciun, unii intrând chiar în datorii. “Poate că lecția este că ar trebui să punem bani deoparte ceva mai devreme și să ne asigurăm că suntem pregătiți financiar pentru Crăciun, indiferent de modul în care alegem să sărbătorim”, spune sursa citată.

Notă

ING International Survey a intervievat 14.837 de persoane și a fost realizat de Ipsos folosind chestionare online. În total, au fost implicate 14 țări: Austria, Australia, Belgia, Republica Cehă, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, România, Spania, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Votarea s-a desfășurat între 08 octombrie și 29 octombrie 2015. 
Raportul complet este disponibil AICI


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu