marți, 8 decembrie 2015

Ce joburi se plătesc bine în România. Salariu mediu net în creștere până la 1.871 lei în octombrie, cu 2,1%

Venitul mediu net de tip salarial a a fost de 1.871 lei  în luna precedentă, cu  2,1% mai mult decât în septembrie, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS) și citate de Agerpres.

Valorile cele mai mari s-au înregistrat în servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (4.483 lei) şi cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.087 lei).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net, cu 8,5%, s-au înregistrat în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), urmate de un avans cu 6,7% al câştigului în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice.
Câştigul salarial a urcat cu procente cuprinse între 3,5% şi 5% în cercetare-dezvoltare, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), industria metalurgică, activităţi de spectacole, culturale şi recreative, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală; activităţi de difuzare şi transmitere de programe), consemnează Agerpres.

Un avans între 2% şi 3% a fost consemnat în tranzacţii imobiliare, extracţia minereurilor metalifere, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, extracţia cărbunelui superior şi inferior, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (+16,7%) ca urmare a aplicării OUG nr. 35/2015, în învăţământ (+3,9%) ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv în administraţia publică (+0,7%).

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 9,7%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 111,5%.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 141,7%, cu 2,5 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna septembrie 2015.

În majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare faţă de luna septembrie 2015, în luna octombrie 2015, ca urmare a a acordării de prime ocazionale (inclusiv prime pentru realizări deosebite), sume din profitul net şi din alte fonduri, dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte), scrie Agerpres.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 25,2% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale; între 10% şi 18% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, activităţi de servicii anexe extracţiei, transporturi aeriene; între 2% şi 3,5% în fabricarea produselor din tutun, fabricarea băuturilor, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice.


Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de faptul că raportarea s-a făcut la o lună în care s-au acordat premii ocazionale, sume din profitul net şi alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici din unele activităţi economice.

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.594 lei, cu 2,1% mai mare decât în luna septembrie 2015.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu