luni, 12 septembrie 2016

Mare aglomerație la consum, slabă mișcare la economisire. Români nu se învață minte nici după criză

FOTO: blackfridaymania.ro
Românii continuă să se poarte cu banii lor după criteriile instictelor primare. Consumă cu o febrilitate similară celei din 2008, cu toate că s-au fript rău în criza care a urmat atunci.

Respectivii români aveau la finalul lunii iulie a acestui an 48,5 mld. lei (aproape 11 mld. euro) în conturi curente şi de economii, cu 35% peste nivelul din luna iulie a anului trecut.

Conturile curente şi de economii au crescut cu 12 mld. lei într-un an, în timp ce depozitele la termen au stat pe loc, potrivit datelor BNR, citate de ZF.ro.

Creşterea lichidităţilor din conturile curente şi de economii vine concomitent cu stagnarea banilor plasaţi în depozitele la termen.

Ce înseamnă asta?

„Înseamnă că românii îşi mută banii din depozite în conturi curente şi de economii, un produs mult mai flexibil care a ajuns să ofere în prezent randamente mai bune”, crede ZF.ro.

Așa o fi.

Tot specialiștii citați de ZF.ro mai pun  această evoluţie pe seama cererii în creştere de cash, ca urmare a apetitului manifestat de populaţie pentru consum, dar şi ca urmare a unor încercări de a găsi unele alternative pentru economisire cu dobânzi mai bune decât cele plătite la depozite”.

În cazul depozitelor la termen pe trei luni nivelul maxim al dobânzii pe care un client îl poate primi nu trece de 1,7% pe an.

În cazul conturilor de economii cel mai bun randament anualizat trece de 2%.

Așa o fi. Mă îndoiesc, însă, că  a crescut discernământul  deponenților și din cauza asta ar fi crescut sumele din conturile de economii. Nici nu știm cât de mari sunt acestea, de fapt. Pur și simplu, a crescut oferta de astfel de produse.

Este greu să crezi într-un rafinament în plus la economisire, atâta vreme cât lumea dă iama la consum.

Valoarea depozitelor pe termen scurt (cu scadenţa sub un an) cumula la finele lunii iulie puţin peste 105 mld. lei (24 mld. euro).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu