vineri, 12 februarie 2016

Transportatorul CONPET Ploiești ar putea deveni și negustor de petrol

„Căutăm soluții pentru a reduce dependența de cererea OMV Petrom și Lukoil și ne-am gândit și la varianta de a deveni trader de petrol”, a declarat, aseară, Liviu Ilași, directorul general al companiei de transportat de ţiţei prin conducte Conpet Ploieşti (simbol bursier COTE).

Liviu Ilași a fost, joi seară, unul dintre invitații celei de-a cincea seri de pomină de la Bursa de Valori București din seria „Povești de succes“.

Declarația lui Ilași a fost răspunsul la o întrebare a Cum Să Faci Un Leu, despre captivitatea Conpet față de deciziile clienților săi. OMV Petrom (SNP) a înghețat, practic, investițiile în exploatările pe uscat.

Mai mult, pe piață circulă estimări potivit cărora la un preț al barilului de petrol maimic de 40 de dolari, nu merită efortul să scoți un strop de țiței din pământ. Asta ar fi și una din explicațiile pentru care OMV ar dori să vândă afacerea exploatării on shore gigantului Gazprom, intenție infirmată de austrieci.



„Desigur, în acest scop, am avea nevoie de modificarea legii, care nu ne permite deocamdată acest lucru, dar și de dezvoltarea unor depozite”, a mai spus Liviu Ilași.

Compania a câștigat anul trecut mai puțin decât în 2014 din serviciile de transport de țiței autohton, pentru Petrom: 309 milioane de lei. Transporturile de țiței de import, mai ales pentru Lukoil au adus venituri de 70 milioane de lei, în creştere cu 19% faţă de anul precedent.

Cantitatea totală de produse transportate a urcat cu 5,5% anul trecut până la 6,99 milioane de tone, alimentată de avans cu 15% a cantităţii la import până la 3,084 milioane de tone. Transportul intern a raportat o scădere de circa 3% până la 3,9 milioane de tone.

Astfel încât compania a încheiat, totuși, anul 2015 cu un profit maxim record de 54 milioane de lei, în creştere cu 5,6% faţă de rezultatul raportat în 2014.

Com­pania este controlată de Ministerul Ener­giei (58,7% din acţiuni), iar ceilalţi acţionari semnificativi sunt fondul finlandez de investiţii KJK Fund II (7%), fondul Utilico Emerging Markets cu 6,7% şi Fondul Proprietatea (6%).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu