vineri, 12 februarie 2016

DESCOPERĂ refugii pentru bani, cu profit, de furtuna Marelui Deranj cinezesc – o propunere de la brokeri

Unde să-ți adăpostești banii, dacă băncile vor să le plătești ca să ți-i țină în depozitele lor?

Ce să faci, atunci, când îi auzi pe brokeri cum evocă probabilitatea în creștere „a unui picaj abrupt al burselor de acțiuni din Europa și Statele Unite”, declanșat de Marele Deranj chinezesc.

Adică mai abrupt decât până acum ?!

Există active de refugiu tradiționale care au reacționat ca atare în perioada asta. Titlurile de stat americane, sau germane, „bondurile și bundurile”, aurul și yenul japonez au început anul în forță, asigurând randamente de până la 11% în 2016, scrie Tradeville într-un raport.

Din păcate, românii nu prea au acces ușor și direct la titlurile de stat americane, la yenul japonez și nici chiar la aur, dacă nu vor să-l țină în debara.

Și atunci?



Românii pot investi, totuși, în fonduri de investiții listate la bursă care dețin active ca acelea de mai sus. Fondurile se numesc ETF – Exchange Traded Fund, și investitorii devin în mod indirect proprietarii unei proporții din deținerile de aur, titluri de stat americane și yeni japonezi ale respectivelor fonduri, explică Tradeville.

Hai să vedem ce mai zic brokerii de la Tradeville:

„Pentru metalul prețios, o variantă de plasament este SPRD Gold Trust (GLD), un fond de investiții listat la bursă cu acoperire fizică în aur (+11% în 2016). În cazul titlurilor de împrumut americane, o rută este 20+ Year Treasury Bond ETF (TLT), care s-a apreciat cu aproape 7% de la începutul anului, iar pentru cei interesați de yenul japonez există CurrencyShares Japanese Yen Trust (FXY, +2.7% în acest an).

De remarcat că și obligațiunile de stat germane sau nipone au afișat randamente pozitive semnificative pe seama măsurilor stimulative promise sau introduse de băncile centrale din cele două economii. Astfel, 3x German Bund ETN (BUNT) a câștigat 16% în debutul anului, iar DB 3x Japanese Government Bond Futures ETN (JGBT) a urcat cu 7%. Aceste două ETF-uri sunt, însă, potrivite unor investitori cu un profil mai ridicat de risc, dată fiind lichiditatea mai scăzută.

O alternativă de a profita sau de a obține protecție împotriva scăderilor de pe bursele de acțiuni o reprezintă achiziționarea de ETF-uri inverse, care oferă randamente inverse față de evoluțiile activelor în baza cărora sunt construite. Un astfel de ETF invers pe bursa americană este Short S&P500 (SH, +8% în 2016), în timp ce pentru bursele europene investitorii pot alege UltraShort MSCi Europe ETF (EPV, +22% în acest an).

China, marea necunoscută în 2016

Îngrijorările tot mai mari în privința Chinei sunt absolut justificate.

În perioada cuprinsă între 2005 și 2015, activele totale în sistemul bancar chinez au crescut de la 5 trilioane USD la aproape 35 trilioane USD, din care creditele reprezintă foarte probabil 60-70%. Economic vorbind, aceasta a fost o decadă sclipitoare pentru China, cu rate de creștere economică formate din două cifre, susținute de creditare.

Sectorul industrial și gradul de urbanizare au avut dezvoltări exponențiale. Pe de altă parte, piața imobiliară și bursa locală de acțiuni au cunoscut unele dintre cele mai teribile excese speculative din istorie.

Prin urmare, în prezent, economia chineză alunecă, iar filierele acestui fenomen sunt în bună parte structurale, dificil de întors sau chiar întrerupt. Excesele speculative s-au dezintegrat abrupt. Chinezii au credite neperformante în valoare de aproape 2 trilioane USD, adică 20% din PIB-ul țării, conform unor estimări private conservatoare.

Ieșirile de capital din China, un sistem teoretic încă închis, au fost anul trecut de aproape 1 trilion USD. Lichiditatea devine insuficientă, iar costul acesteia este încă prea mare, dobânzile reale, ajustate cu deflația la nivelul producătorilor, situându-se la aproape 10%.

Iar Beijingul își propune acum prea multe obiective în paralel: tranziția economiei de la un model bazat pe exporturi și industrie la unul axat pe consum intern și servicii, liberalizarea practicilor economice, internaționalizarea piețelor de capital, stoparea corupției.

Întrebarea esențială este dacă autoritățile de la Beijing vor fi capabile să implementeze soluții creative și radicale, în condițiile în care au demonstrat până acum doar improvizații și incoerență, iar celelalte economii și piețele financiare din întreaga lume nu vor rămâne imune la deciziile Chinei.

În aceste condiții, asistența unui broker specializat, cuplat permanent la mișcările piețelor și deciziile autorităților globale, va fi critică, iar alocarea unei părți a capitalului într-un fond de investiții cu o agendă global macro flexibilă este o opțiune care nu trebuie ignorată.”

Am încheiat citatul și promit, celor care au ajuns până aici, că voi ajunge și eu să descifrez secretele pe care Tradeville a omis să le traducă.

Tradeville

Din respect pentru munca lor, hai să le cităm și promo-ul:

Tradeville este lider de piaţă în online trading, fiind prima companie din România care a dezvoltat o platformă de tranzacţionare online, ceea ce a consacrat-o ca fiind singurul intermediar care, în ultimii zece ani, s-a menţinut în top zece al intermediarilor de retail de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) și pe primele două poziții în rândul caselor de brokeraj după cifra de afaceri.
Din grupul Tradeville mai face parte Societatea de Administrare a Investițiilor Vanguard Asset Management, al cărei obiect principal de activitate este administrarea fondurilor de investiții ETF BET Tradeville si Global Investing Fund (GIF).
Compania pune la dispoziția clienților o gamă variată de produse – acţiuni, obligaţiuni, derivate CFD (contracte pentru diferență) pe acțiuni și indici internaționali, perechi valutare și mărfuri, fonduri de investiții listate (ETFs), precum ETF BET Tradeville, adecvat pentru o politică pasivă de investiții, sau ETF-uri internaționale care permit expuneri pe diverse industrii, zone geografice sau clase de active – ceea ce le permite acestora să investească în instrumentele și portofoliile de instrumente financiare care li se potrivesc cel mai bine, în funcție de profilul lor de risc.
Lider în implementarea inovaţiilor tehnologice pe piața de capital, Tradeville oferă aplicaţii online simple pentru investitorii la început de drum, precum şi aplicaţii avansate şi customizabile web, desktop, pentru tabletă și telefon mobil, destinate traderilor activi.
Pentru a evita orice conflict de interese, Tradeville nu este contraparte în tranzacțiile clienților pe derivate CFD.

Și uite și un

Disclaimer

... ca la carte:
SSIF Tradeville SA nu are interese proprii, de nicio natură, inclusiv financiară şi nici nu se află (societatea, persoanele relevante din cadrul societăţii sau orice persoane implicate cu acestea) în situaţii de conflict de interese cu emitenţii la care se referă materialul. SSIF Tradeville SA a elaborat şi implementat în cadrul societăţii o Procedură internă pentru evitarea şi gestionarea conflictelor de interese; în situaţia în care conflictele de interese nu pot fi evitate, acestea vor fi aduse la cunoştinţa publicului cel târziu la data furnizării Rapoartelor. SSIF Tradeville SA nu îşi asumă responsabilitatea pentru tranzacţiile efectuate pe baza acestor Rapoarte. SSIF Tradeville SA publică o listă cu potenţialele conflicte de interese şi o raportare privind recomandările de tranzacţionare pe site-ul său. Datele utilizate pentru redactarea Rapoartelor au fost obţinute din surse considerate a fi de încredere, însă nu avem nicio garanţie privind corectitudinea acestora. Tranzacţiile cu instrumente financiare presupun riscuri specifice, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Pentru instrumentele financiare denominate în altă monedă decât cea a statului de rezidenţă a investitorului, câştigul estimat poate să crească sau să scadă ca urmare a fluctuaţiilor monedei respective. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu