luni, 15 februarie 2016

PROFITURI 2015 - De ce a câștigat Transgaz cu 3% mai puțin decât în 2014. Și de ce acțiunile sale cresc la bursă, totuși?

Uite de ce statisticile macroeconomice nu-i pot înșela pe prietenii Cum Să Faci Un leu:

Degeaba crește PIBul (cu cât? 3,7%), dacă...

...dacă România nu produce mărfuri industriale scumpe, cu consum de gaze naturale;

...dacă producătorii de electricitate nu consumă gaze naturale, pentru că nu mai au cerere,

...iar Transgaz (simbol bursier TGN), compania de transport pe magistralele naționale de gaze, a înregistrat în 2015 un profit net mai mic cu 3% mai mic faţă de cel din 2014 (mai precis de de nici 488 milioane de lei), după cum scrie într-un raport transmis BVB.

Totuși, acțiunile TGN cresc 2,3%, la vreo jumătate de oră de la deschiderea pieței de la Bursa de Valori București (BVB). Nu este greu de bănuit de ce TGN crește. Lumea se teme de ce ar putea urma în economie și la bursă, iar TGN este una dintre cele mai sigure acțiuni.

Este drept, profitul TGN a fost afectat  de provizioanele pe care a trebuit să le constituie, pentru datoriile care, aproape sigur, nu vor mai veni toate de la InterAgro-urile lui Ioan Niculae.



Cheltuielile totale (1,09 miliarde de lei), au fost mai mari cu 1% faţă de 2014, din cauza creșterii celor de exploatare, cu 44,8 milioane de lei, ca urmare a provizioanelor pentru deprecierea creanţelor InterAgro şi ELCEN Bucureşti.

Creanţele InterAgro SA şi InterAgro SRL erau de 82,7 milioane de lei, la 31 decembrie 2015, iar  suma a fost  provizionată integral. Soldul creanţelor ELCEN Bucureşti erau de 79,9 milioane de lei, cu un provizion constituit de 57,1 milioane de lei.

Compania a compensat o parte din acest impact negativ prin economii de 55,7 milioane de lei, dimn care 33,5 milioane de lei sunt lucrările şi serviciile executate de terţi și de care compania avea mare mare nevoie.

Veniturile totale au fost de 1,65 miliarde de lei, aprope egale cu cele realizate în 2014.

Mai multe detalii AICI


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu