miercuri, 17 februarie 2016

Supereroii brandurilor din România. Un recurs la metoda Superbrands

https://www.facebook.com/
Superbrands.Romania/
Nu demult am fost încurajat. Asta se întâmplă rar în afara familiei, așa că vă rog să acceptatați repetiția din titlu.

Mi s-a povestit despre capacitatea consumatorului român de a aprecia valoarea unui produs.

Capacitatea aceasta a evoluat considerabil de la prima până la a șaptea și cea mai recentă ediție a Programului Superbrands România.

Românii au devenit mai receptivi la calitățile produsului care dau forță unui brand, mult mai receptivi decât la atributele marginale, precum umorul unui clip care promovează produsul și, implicit, brandul.

Este una dintre ideile care au animat Gala de decernare a distincțiilor ediției 2015/2016 a Programului Superbrands România.

Și am scris asta pentru revista Economistul. Vezi mai jos.

Acum trebuie să spun ceva ce am citit în admirabilul volum Superbrands România Book, care a încununat cea mai recentă ediție a Programului, cu un TOP 10.



Acum voi deconspira detalii despre TOP pe care le-am scris în revista Economistul.

Procter & Gamble are două branduri pe primele două locuri din TOP10 publicat în Superbrands Book Romania: Ariel și Pampers.

Mercedes Benz și-a menținut în 2015 poziția a treia.

Banca Transilvania este un brand care a câștigat 15 poziții în top, până pe locul patru.

Pe locul cinci în TOP10 este Gilette, pe șase Brandul Facebook. Dr.Oetker a pierdut patru locuri până pe locul șapte, ca să lase loc celor mai mari trei revelații ale anului, după numărul de locuri câștigate în top:

Persil a urcat 39 de locuri până pe poziția a opta, grație tradiției și a experienței pe piața locală, ca și „rezonanței sale germane“.

Milka  a urcat 24 de locuri până pe poziția a noua, grației capacității de a inova.

În sfârșit, după un raliu de 60 de locuri, BRD Groupe Société Generale a intrat în TOP 10, consacrând împreună cu Banca Transilvania, atenția consumatorilor pentru produse financiare, în ciuda apetitului încă scăzut pentru credite.

*

„Discernământul consumatorului român s-a dezvoltat. Dintre cele 12 atribute ale unui superbrand, relevante pentru România, a dispărut cea care era la loc de cinste, în primii ani ai programului: calitatea campaniilor de promovare”, a declarat, pentru revista Economistul, Raluca Costache, partener al firmei de consultanță, comunicare strategică și relații publice BDR Associates. Programul Superbrands este realizat în România de BDR Associates.

Altfel spus, consumatorul român „nu mai reacționează neapărat favorabil la umorul inclus într-o campanie. Acum vrea în primul rând să constate la un produs un nivel constant de calitate”, adaugă Raluca Costache. Și mai precis, cumpărătorul român a trecut de etapa „Dorele, ne mișcăm mai cu talent”. Ca un produs să fie cumpărat în România, trebuie să mai și merite banii, dincolo de simpatia pentru clipul publicitar.

Mai multe în revista Economistul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu