luni, 15 februarie 2016

CUM CITEȘTI ȘTIRILE FINANCIARE: ZF a ghicit ce randamente vor investitorii în fonduri mutuale

DISPERARE,Ulei pe pânză de Martina Grigoriță, https://galeriadeartaeliteprofart2012.wordpress.com
În criza de timp, căutam febril un text decent sa-l citez aici. Văd titlul în ZF: „Investitorii în fonduri mutuale vor randamente de 3% - 5% pe an”.

„La fix! Grozav! Excelent! Uite că au făcut ce nu am apucat să fac eu”, mi-am zis. Ia să văd cum au socotit!

Aș! Ce socoteală? Nici măcar un sondaj! Jale! Gafă de începători! Dar nu e începător, e draga Roxana, colega mea de front! Roxana Pricop, vajnic soldată, ca și mine, pe frontul mutualelor. Cum de-a comis-o?! I-or fi schimbat titlul.

Titlul comite exact greșeala de care suntem avertizați în toate disclaimer-ele analiștilor serioși: să nu crezi niciodată că performanțele anterioare se vor repeta neapărat.

Uite „acoperirea” titlului:

”Fondurile mutuale au încheiat luna ianuarie cu subscrieri nete de 223,7 milioane de lei (49 mil. euro) de la investitori, cele mai mari sume alimentând conturile fondurilor care au raportat randamente între 3% şi 5% în ultimele 12 luni”

Prin urmare, investitorii în fonduri mutuale AU OBȚINUT, ceea ce  nu înseamnă că MAI VOR randamente de 3% - 5% pe an.

Poate credeți că sunt cusurgiu, rău intenționat, etc. „Ce mare lucru?!!” - nu-i așa?!

Nu prieteni! Nu merge așa.  În meseria de jurnalist, greșeala de mai sus se numește... dacă nu minciună, atunci misleading, adică l-ai făcut pe cititor să creadă ceva greșit. Or așa ceva echivalează cu o fraudă. Un investitor poate citi „literal”  (rău intenționat și el?) și poate să nu vrea mai mult de + 5%, în 2016. Păi, peste un an, dacă va avea un câștig de 5%, în vreme ce media pe piață va fi fost 6%, nu vine el să-ți ceară diferența ție?

Este și așa destul de greu de citit știrile și articolele financiare și adeseori, jurnaliștii financiari și economici nu au timp și loc să și explice informațiile. De aceea cred că este necesar acest blog.

Dar să mai și livrezi concluzii greșite și, eventual, păguboase... Nu ne cam dăm cu stângul în dreptul, colegilor?

Nu mai zic: de ce să mai dai bani pe ZF Corporate, ca să citești ce?



Iată alte câteva date, pe care le iau acum din ZF, așa cum îmi propusesem, dar care sunt disponibile și pe site-ul Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF)

- fondurile cu pla­samente în obli­gaţiuni şi ins­tru­mente cu venit fix au atras cele mai mari subscrieri în ianuarie. Normal, bursele de acțiuni s-au prăbușit, iar fondurile de obligașiuni expun investitorii la riscuri mai reduse decât acţiunile.

- Intrări nete de 223,7 mi­l. lei: aproape 100 milioane de lei în fondurile de obligaţiuni; 167 milioane de lei în fondurile încadrate în categoria „altele“.  Acestea sunt mai degrabă fonduri monetare și de obligațiuni, dar care nu se încadrează în restricțiile de plasament ale acestora.

Și dacă tot veni vorba, trebuie să mulțumesc colegilor de la ZF pentru tabelul următor:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu