Sistemul bancar românesc a trecut pe profit după ce băncile au vândut credite neperformante în pierdere de până la 90% (adică primind 10 bani pentru un credit de un leu) și după ani în care și-au încărcat bilanțurile pe partea de cheltuieli, cu provizioane de risc înrobitoare pentru acționarii lor. (Nu mai dezvoltăm acum subiectul că neperformantele au ajuns la niște firme de recuperare extrem de specializate. Tehnicile de intimidare nu le sunt proprii băncilor, desigur).
Sistemul nu stă încă pe roze: Numai 22 de bănci au fost profitabile, anul trecut, în vreme ce 14 au avut pierderi, potrivit informațiilor Băncii Naționale citate de Bursa.ro.
Ce se va întâmpla cu cele 14 perdante? Vor fi probabil cumpărate de cele profitabile, sau de alte interese încă neintrate pe piață. De unde vor avea bani cumpărătoarele? Din dobânzile tot mai mari la credite și din economiile făcute la plata banilor împrumutați de la deponenți?
Totodată, ZF.ro face socoteala că pierderile cumulate adunate de sectorul bancar între 2010 și 2014 inlcusiv sunt de aproape opt miliarde de lei.
Toată curtoazia pentru ZF |
Dar, de acum încolo, ar urma să fie și mai dificil pentru clienți, din moment ce profitul extraordinar de anul trecut n-a acoperit nici două treimi din pierderile anterioare.
De unde vor avea bani băncile să acopere celelalte găuri?
Eu, daca aș mai avea loc, aș mai face un credit, daer pe cel mult trei ani.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu