vineri, 19 februarie 2016

În ciclul „RASDAQ SĂ FIE ARESTAT”, un deputat visează la salariile șefilor din Autoritatea de Supraveghere Financiară

politicalocala.ro
Un deputat s-a gândit să profite de scandalul arestării unui fost vicepreședinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), ca să aibă și el o idee și să devină și el mai vizibil.

Și  a inițiat un proiect de lege potrivit căruia nivelul salariilor membrilor Consiliului ASF să nu depăşească indemnizaţia parlamentarilor, iar această remuneraţie să fie hotărâtă de Parlament.

Proiectul se află în dezbatere publică până pe 14 martie, potrivit Agerpres.

Să fie vorba de gelozie?

„Fac pentru voi ce am sperat să facă alţii pentru mine” - este deviza deputatului Daniel Oajdea, inițiatorul.Deputatul Oajdea a depus la Cameră o propunere legislativă pentru modificarea ordonanţei privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, în care se precizează: „Consiliul ASF aprobă organigrama, regulamentul de organizare şi funcţionare şi regulamentul intern şi stabileşte prin regulament propriu regimul şi principiile privind remunerarea membrilor Consiliului ASF şi a personalului angajat, iar Parlamentul hotărăşte nivelul remunerării membrilor Consiliului ASF şi personalului angajat cu luarea în considerare a nivelului remuneraţiei acordate unor poziţii şi funcţii similare din piaţa financiară”, scrie Agerpres.

Proiectul de lege prevede, de asemenea, că „nivelul remuneraţiei lunare a membrilor Consiliului ASF nu va depăşi indemnizaţia parlamentarilor”, afirmă că „ASF este finanţată integral din venituri bugetare, iar bugetul acesteia se aprobă de către Parlament”.

Fraza din urmă este din categoria unei celebre reacții a unei cântărețe ajunsă parlamentar. Femeia a fost întrebată ce părere are despre faptul că la Rasdaq se fură. A răspuns: „Dacă numitul Rasdaq a furat, să fie arestat!“

ASF, ca orice entitate, are buget, bugetul o fi fiind aprobat de Parlament, dar veniturile ASF nu sunt bugetare, în sensul că ar fi finanțate din bugetul statului. ASF are venituri nu din taxe și impozite, ci din comisioanele plătite de entitățile private de pe piețele pe care le reglementează.

În expunerea de motive, iniţiatorul subliniază că prevederea legislativă prin care ASF, instituţie de interes public, se finanţează din cote, tarife şi taxe aplicate entităţilor pe care le autorizează, reglementează şi supraveghează „este incorectă”, scrie Agerpres.

Și Rasdaq trebuie arestat!

Oajdea menţionează că actuala lege de funcţionare a ASF „creează un conflict între obiectivul declarat şi tendinţa legitimă de a creşte veniturile proprii, de aceea veniturile ASF nu trebuie să aibă legătură cu sumele colectate, iar, prin efectul legii, aceste taxe trebuie să meargă direct către bugetul de stat”, scrie Agerpres.

„Membrii şi angajaţii ASF trebuie să fie remuneraţi după importanţa muncii, la fel ca ceilalţi bugetari. Asftel, am evita această inechitate salarială între specialiştii aceleiaşi categorii profesionale. Într-o ţară ca România, care are zeci de mii de specialişti care lucrează pe salarii de zeci de ori mai mici, este suspect că au fost angajate în fruntea ASF tocmai rudele celor aflaţi în funcţii de decizie ale statului. Cred că pentru aceste funcţii se pot găsi şi specialişti modeşti, care să nu aibă pretenţii disproporţionat de mari în raport cu persoane cu o pregătire similară. Consider că nicio persoană angajată sau care face pare din structurile de decizie ale instituţiilor care activează pe teritoriul României, pentru care se aplică prezenta lege, nu poate încasa venituri lunare cumulate care să depăşească venitul lunar al preşedintelui ţării”, se mai arată în expunerea de motive, citată de Agerpres.

Treaba cu remunerarea după importanța muncii este letală. Acuma, eu nu comentez cât de mari sunt slariile la ASF, dar nici chiar așa...

Rasdaq să fie arestat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu