miercuri, 3 februarie 2016

TOP3 Cele mai importante știri financiare ale dimineții și cum le citim. Diferența dintre „profitul lor” și prețul nostru

Iată TOPUL 3 al știrilor de finanțe personale din dimineața de Miercuri 160203. Am căutat repede cele mai importante știri financiare ale dimineții, importante ca să înțeleg ceva din banii mei.

Pe LOCUL I 

Profit.ro  a trimis știrea importantă care ne face să sperăm la răspunsul întrebării: „Care este cel mai bun credit pentru mine”, după ce va fi terminat de explicat care este „cel mai bun credit pentru bănci”.

Aveți răbdare până la al treilea paragraf.

Al doilea îmi transmite cu măiestrie evidența că apa fierbinte este caldă: „atenția bancherilor față de darea în plată s-a mutat de la portofoliul curent la cel viitor. Căci doar asta a arătat Raiffeisen Bank cand a mărit avansul pentru creditele imobiliare la 35% la lei și la 40% la euro, „cu 20 de puncte procentuale față de cerințele anterioare“, spune colegul Mihai Baniță.

Și, totuși, ce este important în acest articol? Achtung! În al treilea paragraf aflu că...



 Raifeisen nu face altceva decât „ să ia o marjă de acoperire la piața imobiliară, pentru o eventuală depreciere viitoare”. Nici asta nu ar fi o mare noutate, dar...

„ Datele Băncii Naționale arată o corelare mare între nivelul garanțiilor și nivelul neperformanței - cu cât un credit e mai bine acoperit de prețul imobilului, cu atât sunt șanse mai mici să ajungă restant peste 90 de zile”, scrie omul de la Profit.ro.

Eu aș citi așa acest articol:

Băncile vor să facă același profit ca în vremurile de glorie de dinainte de criză.  Indiferent că sunt cu totul alte condițiile.

Altfel, „Cel mai bun credit pentru bănci” este o analiză ilizibilă pentru civilii obișnuiți.

Eu personal păstrez Link-ul pentru documentare, dar dumneavoastră păziți-vă și luați-vă o zi de concediu ca să citiți draftul de contract de credit de la bancă.


Pe locul 2 în top:


ZF live, care l-au sculat, chipurile, la miezul nopții, pe preşedinte Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, ca să explice:

„Am majorat avansul din cauza legii dării în plată. Acum avansul nu mai depinde de bonitatea clientului, ci de fluctuaţia valorii activului. Am putea renunţa şi la Prima casă“.

Remarcabil, omul! Minunată știre!

Prin urmare, dacă nu mai primesc nici un ban pe contractele mele, dacă nici n-aș mai avea după ce bea apă, important este să fac un credit pentru un activ a cărui valoare este mare și nu fluctuează.

Excelentă vrăjeală! Admirabilă, dar rămânem la ce am citit mai sus: Băncile vor să facă același profit ca în vremurile de glorie de dinainte de criză.... Profitul lor și prețul nostru.... aici nu ne prea înțelegem...

În fine locul 3


Un tribunal din România  a dispus înghețarea cursului CHF, în două contracte de credit. Bancpost şi Piraeus Bank au fost obligate să restituie clienţilor difefrențele la rate plătite în plus, scrie Bursa.ro

În loc să facă legi despre o dare în plată inaplicabilă, parlamentarii ar face o lege care să nu dea voie unor judecători să dea sentințe în spețe financiare, dacă nu au absolvit măcar un curs care să-i ajute să răspundă în două cuvinte la întrebări precum:

Ce este cursul valutar? (răspuns corect: prețul banilor)

Ce este dobânda? (răspuns corect: prețul banilor).

Prin lege se poate stabili orice aberație, iar cetățenii trebuie s-o respecte, dacă seniorii din dreptul constituțional spun că e ok.

Dar piața răzbună, dialectic, orice aberatie...

Și la capitolul comic,


 ...știrea că : „Scurgerea de gaze din California va ajunge în instanţă”. Nu știm  e ce fel de măști de gaze au folosit judecătorii. Ca sa să le spună și omologilor lor români, mult mai încercați.


ALTE TITLURI, culese de alții


5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 3.02.2016,
 de la ECONOMICA.net

Nou termen pentru autostrada Sibiu-Piteşti. Compania de drumuri promite acum că va termine şoseaua de mare viteză în 2021, cu doi ani mai devreme faţă de termenul anunţat anterior. De proiectarea se vor ocupa, în premieră, chiar specialiştii CNADNR. Termenul avansat nu este realist consideră inginerii de drumuri.








De La AGERPRES:

Reexaminarea Legii privind darea în plată a fost amânată cu o săptămână

Deputatul PNL Daniel Zamfir, unul dintre inițiatorii legii privind darea în plată, a declarat, marți, după ce Comisia de Buget a Senatului a decis amânarea discuțiilor pe Legea dării în plată, că există o formă clară de presiune a băncilor referitor la acest act normativ, potrivit Economica.net. Comisia de buget a Senatului a luat, marți, în discuție Legea dării în plată, dar, la solicitarea reprezentanților băncilor au decis să amâne cu o săptămână dezbaterile. Reprezentanții băncilor au motivat că nu au avut suficient timp la dispoziție să studieze amendamentele.

Control la ANRP: dosarele vor fi soluționate în 25 de ani

Ritmul de soluționare a dosarelor de despăgubiri înregistrate la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) este foarte lent, arată Corpul de Control al premierului în urma anchetei efectuate la această instituție, scrie România Liberă. Cele peste 42.000 de dosare de despăgubiri înregistrate în prezent la ANRP ar putea fi soluționate în următorii 24 de ani, în 2039, având în vedere ritmul foarte lent de soluționare a dosarelor, înregistrat în perioada 2005 — 2015, respectiv de 1.785 de dosare pe an.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu