luni, 15 februarie 2016

Randament mult peste medie la dividendele Romgaz: 10%. Statul vrea dividend mai mare, iar contabilii se supun deși profitul a fost mic în 2015

Șefii de la Romgaz (SNG) vor să propună acționarilor ca volumul dividendelor, date din profitul pe 2015, să fie cu 200 de milioane de lei „mai mare”.

Nu se știe față de ce, dacă citești raportul trimis la Bursă.

Oricum „profitul net de reapartizat” va fi majorat, ca urmare a unui gibbușluc contabil, în  ciuda faptului că profitul  Romgaz a scăzut cu 16% în 2015, până la 1,184 de miliarde de lei.

Dacă va fi decis obișnuitul grad de repartizare, de 85% din profitul net, suma pentru dividende  va fi de puțin peste un miliard de lei, dividendul pe acțiune va fi de peste 2,6 lei / acțiune, iar randamentul brut, obținut de un investitor numai din dividende, va fi de peste 10%, dacă ia acțiunile din piață la prețul de acum (ora 11,25) de 24,25 de lei / acțiune SNG.

Randamentul dividendului este raportul dintre dividendul pe acțiune și prețul unei acțiuni, iar randamentul SNG ar putea fi aproape dublu față de cât au estimat analiștii cu care am stat de vorbă. E drept că de la SNG se așteptau la cel mult 10% .

Și oricum, prieteni, se mai poate lua într-un an o dobândă de 1% dintr-o bancă?

Nu este de mirare că Romgaz va da dividende mai mari deși a avut un profit mai mic. Statul este acționar majoritar, cu 70% din acțiunile SNG, majoritatea administratorilor  companiei sunt numiți de stat, așa că vor aplica „la maximum” prevederea legală că firmele de stat trebuie să dea dividende de minimum 50% din profit.

Și, în plus, administrarea Romgaz are o foarte proastă reputație în piața de capital, de când a acceptat, acum câțiva ani, să doneze, SĂ DONEZE (ați citit bine) statului  400 de milioane de lei.

Din ce bani dă Romgaz? Din condei. Din pixul contabil.




„Pentru determinarea profitului net de repartizat, profitul net al anului 2015 va fi majorat cu valoarea amortizării mijloacelor fixe, valoarea rămasă neamortizată a mijloacelor fixe scoase din funcţiune şi a lucrărilor abandonate care au fost finanţate din cota de cheltuieli necesare dezvoltării şi modernizării producţiei de gaze naturale, conform Hotararii Guvernului 168/1998, în sumă estimată de 200 milioane lei", se arată în raportul anual preliminar, publicat luni de Romgaz pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB)”.

Cifra de afaceri estimată pentru 2015 este de 4,05 miliarde de lei, în scădere cu 9,8% faţă de 4,49 miliarde de lei în 2014, în principal ca urmare a diminuării cantităţilor livrate, din cauza reducerii cererii de consum, în condiţiile creşterii preţului mediu de livrare.

Romgay suferă din cauya scăderii consumului de gaze naturale în România. Unii pun această scădere pe seama unor temperaturi medii mai mari faţă de perioadele anterioare, dar cauza principală este scăderea drastică a cererii de consum din industria chimică (îndeosebi din industria îngrăşămintelor), se arată în raport.

În 2015, Romgaz a avut o cotă de piaţă de 45% din consumul total de gaze naturale al României.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu