marți, 2 februarie 2016

Ce face Leul marți dimineața, în bănci și la Bursă. După volatilitatea nebună de luni

Euro pare că nu s-a trezit pe piața interbancară, după ce aseară s-a repliat confortabil  peste pragul de la 4,52 lei,  În această dimineață, euro este cotat la 4,5237 lei, (la ora 8,39), aproape cât era aseară.

Auspiciile în care debutează ziua nu sunt,  însă, prea favorabile monedelor mici. Prețul țițeiului a scăzut din nou, economiile lumii nu prea își găsesc mușterii pentru mărfurile lor.

Pe piața de Capital, marii speculatori se așteaptă ca indicele bursei din Londra FTSE 100 să deschidă cu 0,6 % mai jos decât a închis luni 1 februarie, indicele DAX din Frankfurt cu 0,7% mai puțin, în timp ce indicele CAC40 din Paris este văzut cu 0,6 % mai jos.

Jocurile Euro sunt descrise pe larg în:


DESCOPERĂ BANII: Euro va forța deprecierea leului până dincolo de 4,55. Care poate fi replica Leului


Banca Naţională a României (BNR) a anunţat luni un curs de referinţă de 4,5320 lei/euro, 4,0838 lei/franc elveţian şi 4,1723 lei/dolar.

Bursa de Valori București (BVB) va deschide și ea mai degrabă în jos după ce ieri a mai recuperat 0,86% din pierderile de vineri, conform indicelui său de referință (BET), acum situat la 6.322 de puncte.


Indicele a mai corectat din cădere. Este totuși sub pragul de Suport de la 6.400 de puncte, care mai dădea cele mai mari speranțe de reluare a tendinței de creștere.

Sub pragul de 6.000 de puncte, speranțele unei reveniri dispar pentru multă vreme, din punctul de vedere al analizei tehnice.


Vezi explicații în capitolul DIDACTICE, mai jos„Corecția s-a precipitat spre jumătatea lunii, când indicele BET a atins Suporturile prevazute de noi ca target (6.400 – 6.280 de  puncte) și chiar le-a forțat, coborând pentru un scurt timp pînă la pragul psihologic  de la 6.000 de  puncte”, scrie Dan Rusu în raportul lui de luni, de unde am luat și graficul din stânga..Întretimp BET a mai urcat până la 6.322 și „rămâne de văzut acum dacă stabilizarea recentă va fi succedată de o schimbare pozitivă de direcție sau de încă un val de scăderi”.

Analistul repetă ceea ce ne-a spus acum trei săptămâni și noi am repetat, la rândul nostru de atunci:

„E bine de știut că, atâta timp cât BET evoluează sub 6.400, persista riscul ca declinul să se mai accentueze și, probabil, să vedem prețurile coborând marginal sub 6.000. Prin urmare, rămânem precauți cel puțin până piața revine peste 6.400“, conchide analistul de la BT Securities.

Pe  graficul următor  se vede de ce crede Dan Rusu toate cele de mai sus.

CLiCK pe POZĂ:

Ce avem pe graficul indicelui BET din ultimii cinci ani?

Citește și

Ce face leul la bănci și la bursa. Lâncezeală tehnică la „+ 0 virgulă ceva“, sau despre treaba fraierului„DIDACTICELE“


Un INDICE BURSIER este media ponderată a variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) său. Această medie se face continuu şi se raportează la un reper fixat la lansare (1000 de puncte în România).

Pe pieţele de derivate (futures mai ales), marii jucători anticipează preţurile acţiunilor la bursele europene, anunţă deschideri în creştere.

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt preţuri minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Lichiditatea în creştere pe fondul creşterii cotaţiilor indică încrederea investitorilor.

La fel, lichiditatea mică (valoarea tranzacţiilor), pe fondul scăderii sau stagnării cotaţiilor, indică faptul că presiunea pe vânzare este mică şi că sentimentul este totuşi predominant bun, în ciuda confuziei aparente, care respectă stimulentele negative.

Dar dacă lichiditatea este mare şi indicii bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă - este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut - este rău.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

Avertisment


Nu este în intenţia mea şi nici a analiştilor citaţi să sugerăm luarea unor decizii de investiţii, ca urmare a lecturii celor de mai sus.
Articolele mele despre eventuale soluţii de plasament au rost exclusiv informativ, de repere, și didactic, de suport de învățare și de DESCOPERIRE a BANILOR.
Singurii responsabili pentru asumarea unor riscuri sunt aceia care iau deciziile de investiţii care implică riscurile respective.
Mai mult, când este vorba de „sentimente de piaţă”, dincolo de aspectele analitice, ac estea pot exprima intuiţii, care se dovedesc a fi corecte de cele mai multe ori, dar care pot da şi greş. Chiar şi atunci sunt utile, ca repere.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu