Palatul CEC, Foto-Elmomat |
Preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Suma Chakrabarti, vine în România, în perioada 1- 2 februarie 2016, pentru discuţii cu oficialii români şi cu partenerii de afaceri, se arată într-un comunicat al băncii remis Agerpres.
Și?
BERD este atât de importantă pentru România, pentru Europa și pentru lume, încât nici nu contează unde se află în topurile bancare după valoarea activelor.
BERD este unul dintre marii finanțatori ai României, măcar și pentru că, dacă bagă bani într-un proiect, atunci brusc acel proiect devine mai demn de încredere.
Așa a ajuns Electrica (EL) cea mai mare privatizare prin Bursă. Întretimp, investitorii străini au devenit dezamagiti din cauza comportamentului abuziv al funcționarilor de stat, care chipurile ne reprezintă interesele (statul mai are 49% din acțiunile EL). Niște tipi de prin ministere, care se cred bulibașe pe banii noștri, vor să mai tragă sforile.
O fi venind șeful BERD din cauza asta?
Sau poate din cauza CEC Bank, a cărei privatizare este cam în ceață, pentru că alți tipi influenți nu prea ar mai vrea BERD în ecuația privatizării parțiale a CEC și a listării la Bursă?!
Unde se implică BERD și Bursa, acolo transparența este o lege!
Or fi nemulțumiți belferii respectivi că la Electrica s-au respectat niște reguli de fair play (se cheamă guvernanță corporatistă) și nu mai pot oareșicare persoane infuente să-și facă de cap?! Și atunci nu mai vor să se procopsească cu BERD la CEC?!
Căci așa mi-au spus niște profesioniști serioși din piață, recent....
Agerpres spune mai departe:
În Bucureşti, şeful BERD va avea întâlniri cu preşedintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul, Dacian Cioloş, ministrul Finanţelor Publice şi guvernatorul BERD pentru România, Anca Paliu Dragu, guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, şi cu alte oficialităţi la nivel înalt.
De asemenea, Suma Chakrabarti se va întâlni cu reprezentanţi ai comunităţii de afaceri pentru a discuta despre climatul investiţional, ritmul reformelor şi situaţia economică generală.
„Conform estimărilor noastre, anul acesta ritmul creşterii economice din România va fi printre cele mai rapide din Europa. Sperăm că investiţiile din sectorul privat se vor extinde în mai multe sectoare ale economiei, pe măsură ce încrederea investitorilor va creşte. De asemenea, ne dorim ca investiţiile în sectorul public să se relanseze şi absorbţia fondurilor europene să se îmbunătăţească. Ca susţinător al dezvoltării pieţelor de capital, BERD speră ca anul 2016 să aducă noi emisiuni de acţiuni şi obligaţiuni pe pieţele financiare. România are un potenţial mare, iar BERD este gata să-şi extindă şi să-şi diversifice activitatea în ţară, drept răspuns la cererile de finanţare”, a declarat Suma Chakrabarti.
BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituţionali din România. Până în prezent, instituţia financiară internaţională a investit peste 7 miliarde euro şi a mobilizat peste 14 miliarde euro din alte surse de finanţare. Anul trecut, banca a adoptat o noua strategie pentru România care stabileşte priorităţile de investiţii pentru următorii patru ani: lărgirea accesului la finanţare, reducerea disparităţilor regionale prin îmbunătăţirea infrastructurii şi creşterea competitivităţii în sectorul privat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu