marți, 9 februarie 2016

DESCOPERĂ pragurile Leului, aflat sub atacul euro. Ce face Leul Marți 9 februarie, în bănci și la bursă

Euro atacă la 4,49 lei pe piaţa interbancară (4,4895 lei, la ora 8,53),  după ce ieri a ajuns la minimul ultimelor două luni la cursul BNR.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat ieri un curs de referinţă de 4,4763 lei/euro, 4,0434 lei/franc elveţian şi 4,0081 lei/dolar.

„Perspectiva noastră de ansamblu rămâne în continuare favorabilă monedei unice și vedem suporturi importante pentru reacția negativă recentă la 4,48, sau cel mai jos la 4,467 – 4,46 lei / euro”, scria ieri analistul Dan Rusu.  Se pare că știa el ceva...

În traducere liberă, Dan Rusu spune că aprecierea euro are un prag de Suport la 4,48 lei, Și într-adevăr, euro și-a oprit deprecierea pe piața interbancară la 4,4807 lei, ieri. Acum este deja la 4,4910 lei (ora 9,27)

De menționat că Rusu vede o tendință serioasă de apreciere a leului numai dacă euro scade sub pragul de 4,47 de lei. ceea ce ne aduce aminte de prognozele Erste pentru acest an.

Citește:


DESCOPERĂ Banii și Cursul EURO în 2016: Două bănci fac două estimări diferite. De ce? Care sunt argumentele lor?

Ne întoarcem la curs după două cuvinte despre burse: Bursa de Valori București nu mai are ocazia să revină, la rândul ei, deasupra unui anume prag, peste care sunt permise speranțele de reluare a creșterii.

Pe marile piețe de Capital, marii speculatori se așteaptă ca indicele bursei din Londra FTSE 100 să deschidă cu 0,5 % mai jos decât a închis luni 8 februarie, indicele DAX din Frankfurt cu 0,8% mai puțin, în timp ce indicele CAC40 din Paris este văzut cu 0,4 % mai jos.

Supărarea continuă pe burse


Întotdeauna analiza performanțelor unei economii și ale guvernării ei de către oamenii politicienilor declanșează mișcări și tendințele majore pe piețele financiare. Asta se cheamă analiza fundamentală.

Printre brokeri și dealeri există o vorbă: să decizi tipul ordinului (cumpărare sau vânzare) după analiza fundamentală, dar momentul în care îl dai, după analiza tehnică. Eventual și și prețul.

Analiza tehnică este o disciplină care estimează probabilitatea atingerii unor praguri de cotații și a realizării unor tendințe, în funcție de evoluția anterioară a pieței.

Argumentul este că, întotdeauna, există praguri de prețuri la care jucătorii ți-au asumat poziții de cumpărare sau de vânzare și că, la aceleași prețuri vor dori să închidă pozițiile respective, cu părofit cât mai mare, sau cu pierderi cât mai mici, dacă nu au încotro.

Analiza tehnică concenză în simptomatologia sa și reacțiile psihice previzibile, și adeseori descrise cu mare acuratețe de o serie de  proporții întâlnite în matematică, dar și în natură, inclusiv în arhitectura corpului uman: seriile lui Fibonacci.

Astfel că, oricare ar fi fost cauzele fundamentale care au produs deporecierea leului din această dimineață, ea se încadrează în domeniul observațiilor lui Dan Rusu, unul dintre analiștii noștri favoriți.

Iată graficul actualizat al cursului euro/leu,  produs de Dan Rusu (fiecare linie verticală este plaja pe care a evoluat cursul într-o zi):
Dan Rusu analizează din perspectiva evoluția euro și o să o păstrez. Pe el interesează care sunt suporturile pentru creșterea euro, și rezistențele care i se opun. Pe noi - invers: Și atunci când el zice rezistențe (care se opun aprecierii euro), noi citim suporturi (care susțșin aprecierea leului).

Astfel, tendința principală a cursului este de apreciere a euro. Până ieri, măcar, am avut de a face cu o tendință minor  de stabilizare.

Rezistențe la aprecierea euro sunt la pragurile de 
4,517 lei, unde a fost un Ÿ „minim local”, în ianuarie 2016, și la 
4,55 - 4,56 Ÿ lei, maximele din 2013 și 2014, respectiv din 29 ianuarie Ÿ 

Suporturi  pentru aprecierea euro sunt pragurile

4,5 lei, unde are loc o „Ÿ retragere Fibonacci de 61,8%,
4,48 lei, Ÿo retragere Fibonacci de 50%
4,467 - 4,46 lei, Ÿretrageri Fibonacci de la referințe diferite 

Este dificil? Mă credeți că vi se va părea fascinant?

Acum se pot citi altfel comentariile lui  Dan Rusu.

„Obiectivele de la 4,55 – 4,56 lei /euro, pe care mizam încă de la jumătatea lunii decembrie, au fost validate în 29 ianuarie, când cursul euro / leu a forțat, pe piața interbancară,  până la 4,5605 lei. Mai mult, nivelul a funcționat ca Rezistență, antrenând o mișcare bruscă de scădere a cursului.

Perspectiva noastră de ansamblu rămâne în continuare favorabilă monedei unice și vedem suporturi importante pentru reacția negativă recentă la 4,48, sau cel mai jos la 4,467 – 4,46 lei / euro.

Asa cum am subliniat și săptămâna trecută, abia o cădere sub 4,46 ar valida un scenariu favorabil leului pe termen lung”.

Dan Rusu dixit, de la Banca Transilvania.

Vedeți la capitolul DIDACTICE , ce este Suportul și ce este Rezistența. De notat că, Dan Rusu se uită lla suporturile care susțin aprecierea euro și rezistențele care se opun acesteia. Dar resistențele euro sunt suporturile leului!

BURSA

Ne-am obișnuit să luăm pulsul tendinței la BVB, cu ajutorul indicelui de referință al acesteia, BET. Și acesta are niște praguri esențiale. Abia peste 6.400 de puncte ar fi rezonabil  să credem în reluarea tendinței de creștere a Bursei.


Trebuie să repetăm ultima declarație în materie a analistului Dan Rusu: „E bine de știut că, atâta timp cât BET evoluează sub 6.400 de puncte, persista riscul ca declinul să se mai accentueze și, probabil, să vedem prețurile coborând marginal sub 6.000. Prin urmare, rămânem precauți cel puțin până piața revine peste 6.400“, conchide analistul de la BT Securities / Banca Transilvania.

La 6.400 a fost un Suport care susținea reluarea creșterii, până când piața a căzut sub el. De atunci, fostul suport s-a transformat în Rezistență la creștere și piața s-a oprit de două ori în el. 

Uite  aici un grafic mai vechi de-al meu, pe care marcați voi ultima valoare a BET, 6.238. 
Liniile orizontale sunt Suporturi. Cele ascendente sunt linii de tendință de creștere, toate infirmate, pentru că piața a căzut sub ele.

Citiți mai jos explicațiile DIDACTICE de  mai jos, și întrebați-mă dacă dacă tot nu înțelegeți.






„DIDACTICELE“


Un INDICE BURSIER este media ponderată a variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) său. Această medie se face continuu şi se raportează la un reper fixat la lansare (1000 de puncte în România).

Pe pieţele de derivate (futures mai ales), marii jucători anticipează preţurile acţiunilor la bursele europene, anunţă deschideri în creştere.

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt preţuri minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Lichiditatea în creştere pe fondul creşterii cotaţiilor indică încrederea investitorilor.

La fel, lichiditatea mică (valoarea tranzacţiilor), pe fondul scăderii sau stagnării cotaţiilor, indică faptul că presiunea pe vânzare este mică şi că sentimentul este totuşi predominant bun, în ciuda confuziei aparente, care respectă stimulentele negative.

Dar dacă lichiditatea este mare şi indicii bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă - este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut - este rău.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

Avertisment


Nu este în intenţia mea şi nici a analiştilor citaţi să sugerăm luarea unor decizii de investiţii, ca urmare a lecturii celor de mai sus.
Articolele mele despre eventuale soluţii de plasament au rost exclusiv informativ, de repere, și didactic, de suport de învățare și de DESCOPERIRE a BANILOR.
Singurii responsabili pentru asumarea unor riscuri sunt aceia care iau deciziile de investiţii care implică riscurile respective.
Mai mult, când este vorba de „sentimente de piaţă”, dincolo de aspectele analitice, ac estea pot exprima intuiţii, care se dovedesc a fi corecte de cele mai multe ori, dar care pot da şi greş. Chiar şi atunci sunt utile, ca repere.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu