joi, 5 decembrie 2019

Calm, despre febra cursului: Cheltuieli fericite de Sărbători. Economii înțelepte – tot timpul. De ce?!



„Din toată sărăcia” (cum spun bătrânii) vom cheltui şi noi cât putem mai mult luna asta, ca să simţim Sărbătorile mai bine (şi noi).

Şi nu ar trebuit să stric eu cheful lumii, acum, dacă nu aş fi citit, în Bloomberg, declaraţia tânărului ministru de Finanţe, Florin Cîţu.

Omul a certificat că guvernul se va împrumuta în euro (sau poate în dolari) pe pieţele externe de obligaţiuni de stat, „în prima parte a anului viitor”.

Care primă parte?! 

Și de ce să vă pese de momentul în care iese Cîțu pe piețele externe să ceară valută? 

Care o fi legătura cu deprecierea leului pe care o veți simți în toate facturile? La asta răspunsul este ușor; valuta împrumutată trebuie schimbată în lei, căci bugetul de stat în lei se face.

Spun mai întâi: Cheltuiți fericiți de Sărbători, dar economisiți înțelept chiar de ieri.

Toată jumătatea anului viitor este o primă parte, NU?! 

Dar nu cred că Guvernul va aştepta aşa de mult să astupe, cu bani de afară, gaura lăsată în buget de promisiunile nesimţite şi legiferate ale fostului guvern.

Citiți cu răbdare mai departe și răbdarea vă va fi răsplătită.


Florin Cîţu a dat asigurări că ministerul are rezerve (celebrul „buffer”) şi că leul este protejat de atacurile pieţei. Citiţi-le în....


Florin Cîțu: România va ieși cu o emisiune de obligațiuni pe piețele externe, în prima parte a anului 2020


Sigur că domnul ministru dă asigurări, ca să nu-i ceară piața dobânzi prea mari. Sunt acolo niști tipi foarte șmecheri.

BNR şi guvernatorul acesteia trecuse deja la fapte şi a dat în cap tentativelor de a sălta cursul euro peste 4,78 de lei, dar nu uitaţi de aluziile nu tocmai discrete ale lui Mugur Isărescu la nevoia de depreciere graduală, pentru a repara dezechilibrele induse de gaşca Dragnea – Vâlcov – Teodorovici.

Dar trageți o linie pe sub minimele cursului din ultimele luni, pe graficul de mai jos, și veți vedea cum se va deprecia, gradual leul.




Și acum vă voi răsplăti răbdarea: Valuta împrumutată de afară va trebui convertită în cât mai mulți lei ca să astupe cât mai bine gaura bugetară. De ce s-ar deprecia mai tare leul, acum, inutil !?

Nu va fi mai profitabil să fie cursul „mai mare” atunci când se va schimba valuta împrumutată, ca să se scoată din aceasta MAI MULȚI LEI?!

Citiți despre niște prognoze în:

Sondaj Reuters: Leul va avea cea mai mare depreciere din regiune în 2020. Estimarea de 4,85 lei / euro nu este cea mai severă

Așa că  economisiți de pe acum cât mai mult pentru facturile care se vor face mai grele după împrumutul extern și când, mai puțin gradual dacă nu brusc, leul va fi lăsat să cadă?

Pentru pasionați, să mai amintim și indiciul mediei mobile. Este semn elementar de depreciere a leului („creștere a cursului”) în analiza tehnică: când media mobilă a celor mai recente valori ale cursului va străpunge în sus curba valorilor curente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu