marți, 6 septembrie 2016

Cum ar putea coborî euro la 4,42 de lei – reperele tehnice


#cursulvalutar,  #curseuro

Există o metodă de bază de a economisi în lei și de a-i converti pe aceștia în euro, ca să plătești rata sau orice altceva, pentru care este musai să ai euro.
Cum Să Faci Un Leu a sugerat această metodă pentru cei care nu au venituri în euro.

Sigur că sunt preferabile, pentru conversie,  momentele cele mai favorabile ale cursului,  când euro este cel mai ieftin cu putință. Nu le vânați – asta este treabă de analiști profesioniști. Și nici aceștia nu prea pot multe lucruri. Oricum nu și-ar destăinui previziunile decât pe bani grei. Nici nu ne trebuie, căci nu vrem să fim virusați de puterea lor de convingere.

Ne sunt, însă, utile reperele tehnice pe le care analiștii mari înșiși le folosesc, ca să-și apropie data tranzacției de momentele favorabile.

Nu am mai invocat de mult acele repere tehnice, pentru că ni s-a părut stabilă evoluția cursului, deși într-un interval cam larg. Și cam așa se dovedește, cum vom vedea în Buletinul de Trezorerie emis azi dimineață de prietenul Dan Rusu, analist financiar senior la Banca Transilvania.

Tot el ne spune în ce condiții tehnice ar putea coborî euro la 4,42 de lei „bucaraˮ?



Mai întîi, pentru noii sosiți în clubul Cum Să Faci Un Leu, să repetăm că reperele pe care le propunem în „orientarea turisticăˮ de pe piața valutară, sunt rezultatele analizei tehnice, care folosește instrumente statistice și grafice verificate de aproape 150 de ani pe piețele mature.

Reperele principalele care ne interesează pe noi, ca amatori, sunt Suporturile și Rezistențele.

Piața obișnuiește să se întoarcă la nivelele unor cotații anterioare,  precum un criminal la locul faptei – ai zice. În fapt, marii jucători și-au asumat „pozițiiˮ de tranzacționare, respectiv riscuri, la acele niveluri și adeseori se întorc să își „închidăˮ acele poziții. Sau, marii analiști consideră că acele niveluri sunt cele corecte pentru valoarea unei valute.

Suporturile sunt praguri sub care, atunci când cursul cade, este posibilă continuarea scăderii pe o nouă tendință descendentă.

Rezistențele sunt praguri peste care, atunci când cursul trece, este posibilă continuarea creșterii pe o nouă tendință ascendentă.

Le puteți vedea pe acest grafic? CLICK!



În graficul preluat de la Banca Transilvania & Dan Rusu vedeți în ce suporturi s-a oprit evoluția descendentă a cursului euro și de care rezistențe s-a lovit. Fiecare linie verticală este variația dintr-o zi. Suporturile și Rezistențele sunt liniile orizontale.

Acum putem înțelege de ce cursul euro a continuat „să se consolideze în ultimele săptămâni în zona 4,45 – 4,47 lei, în pofida unei tentative de penetrare a rezistenței intervalului (4,47 lei, nota mea) undeva pe la mijlocul lui augustˮ, după cum confirmă Dan Rusu.

Să precizăm că analistul analizează evoluția euro față de leu. De aceea, pentru el și mai de parte în text, rezistanța este pragul care se opune aprecierii euro (creșterii puterii euro), deci deprecierii leului.

Mai departe, Dan spune : „Cu cât cursul petrece mai mult timp aici (în zona 4,45 – 4,47 lei – n.m.), cu atât mai amplă ne așteptăm să fie mișcarea ulterioară.

Direcția pe care o vom lua e greu de prevăzut deocamdată – însă, câtă vreme cursul evoluează sub pragul de la 4,47, tindem să favorizăm moneda naționalăˮ.

Altfel spus, reperul de îngrijorare că euro poate „creșteˮ puternic este, deocamdată 4,47 de lei. Iar dacă euro scapă din zona respectivă, sa va due mult în sus, sau mult în jos.

Moneda națională „ar avea încă, teoretic, potențial de apreciere până la 4,42 dacă  raportul EUR/RON coboară și confirmă sub 4,445ˮ  de lei.

Pentru a avea tot peisajul în față, deschideți linkurile:

Cel mai recent articol este

UPDATE la CURSUL valutar – De ce nu ne temem că euro stă peste 4,5 lei



AVETISMENT

Nu este în intenţia mea şi nici a analiştilor citaţi să sugerăm luarea unor decizii de investiţii, sau decizii financiare în general, ca urmare a lecturii celor de mai sus.

Articolele mele despre eventuale variante de plasament au rost exclusiv informativ, de repere, și didactic, de suport de învățare și de DESCOPERIRE a BANILOR.

Singurii responsabili pentru asumarea unor riscuri sunt aceia care iau deciziile de investiţii care implică riscurile respective, în funcție de felul în care înțeleg informațiile pe care le culeg, de pe acest blog și de oriunde altundeva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu