miercuri, 17 mai 2017

Polițele RCA se pot scumpi peste maximele la care le-a plafonat OUG care expiră pe 19 mai. Tarifele de referință ale ASF sunt cu doar 3-17 % mai mici

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat tarife de referinţă pentru polițele RCA cu doar 3% până la 17% mai mici faţă de plafoanele stabilite acum şase luni, pentru a potoli scandalul marilor scumpiri practicate de asigurători.

ASF recunoaște că referințele sunt orientative și că „pot fi utilizate atât de către consumatori, cât şi de către asigurătorii care doresc să intre pe piaţa RCA sau de către alte părți interesate”. 

„Consumatorii... vor avea astfel la îndemână un instrument de comparaţie pentru ofertele societăţilor de asigurare”, spune comunicatul ASF. 

Și?! Ce să facă dragul de consumator ?  Să îi arate instrumentul asigurătorului, ca să-l sperie?

„Pentru ca asigurătorii să vândă peste aceste tarife ar trebui să vină cu argumente foarte solide”, a declarat Cornel Coca Constantinescu, prim-vicepreşedintele ASF, într-o conferinţă de presă.

Tarifele care vor fi practicate de asigurători nu au nevoie de aprobarea ASF, ci doar sunt supuse controlului Autorităţii, care nu se ştie exact ce va face dacă argumentele nu sunt convingătoare.

Vedeți mai departe, care sunt tarifele de referință, care nu pot fi decât niște minime. 




Teoretic, dacă un client primeşte trei oferte peste tariful de referinţă va şti că este considerat „cu risc ridicat” şi se va putea adresa Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), ca să îi calculeze o nouă primă de asigurare RCA, rezultat al produsului dintre tariful de referinţă şi un factor de risc, a spus șeful de la ASF.

Și cine calculează factorul de risc?

Să vedem referințele acum:


506 de lei - pentru o persoană fizică cu vârsta între 31 şi 40 de ani şi o maşină cu capacitatea cilindrică între 1.201 şi 1.400 centimetri cubi. Tariful este  cu 17% sub tariful de primă maxim, stabilit pentru această categorie, de 610 lei, conform comunicatului 

Pentru persoane juridice ce deţin un autoturism cu capacitate cilindrică între 1.401 şi 1.600 cmc, tariful de referinţă este 957 de lei, faţă de un tarif de primă maxim de 992 lei (-4%).

Prima RCA plătită de persoane juridice juridice pentru autovehiculele destinate transportului de marfă cu masa de peste 16 tone pleacă de la tariful de referinţă de 7.314 lei, mai mic cu 3% faţă de tariful de primă maxim stabilit OUG pentru această categorie (7.534 lei).

Pentru autovehiculele destinate transportului de persoane deţinute atât de persoane fizice, cât şi juridice, cu o capacitate mai mare de 40 de locuri, tariful de referinţă are valoarea de 5.616 lei, cu 15% mai puţin decât tariful de primă maxim care se aplica acestei categorii (6.600 lei).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu