vineri, 5 august 2016

Cine sunt românii care fac toți banii: Au cumpărat cele mai multe titluri de stat „pentru tot poporulˮ

‪#‎CumSaFaciUnLeu‬
@‪CumSaFaciUnLeu‬
Românii cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani au cumpărat cea mai mare parte a titlurilor de stat de 100 de lei bucata, emise pentru oferta  „Fidelis CENTENARˮ.

Sloganul ofertei („Ești ROMÂN și asta face toți BANIIˮ) - a căpătat acoperire, datorită românilor maturi.

Este cea mai mare surpriză furnizată de datele noi, anunțate astăzi, despre rezultatele ofertei. Altfel, cititorii Cum Să Faci Un Leu știau de miercuri că s-au cerut de peste 7,35 de ori mai multe titluri decât se oferiseră inițial, adică peste 735 de milioane de lei.

Mai mult de jumătate, adică 62,5% dintre investitorii au vârste cuprinse între 50 şi 70 de ani, potrivit datelor,  prezentate în această dimineață  de ministrul Finanțelor, Anca Dragu.

Păi aceștia sunt exact românii de care vă povesteam că-și mai aduc aminte de obligațiunile CEC, pentru care exista un adevărat cult al economisirii înainte de 1989.

Dar ce ziceți că au fost și 3.804 români de peste 70 de ani și 23 de peste 90 de ani care au cumpărat titluri de stat!! Asta este chiar o moștenire. Bani și Educație financiară.



Când am văzut, pe o prezentare la conferința de la Bursă de azi dimineață, că 12.625 de oameni din totalul celor 20.185 care au subscris în cadrul ofertei au între 50 și 70 de ani, i-am semnalat unui coleg mai tânăr. El, sceptic, a crezut  că aceștia ar fi străini. („Nu cumpărau românii la 70 de ani titluri de statˮ, spunea sceptic colegul). L-am îndemnat să ceară precizări și am aflat că doar câteva zeci au fost străini.

Deci suntem siguri: mii de români de peste 50 de ani au infirmat prejudecățile și au cumpărat titluri de stat, care se vor tranzacționa la Bursa de Valori București (BVB), sub simbolul bursier R1808A. Tastați acest simbol în spațiul de căutare și veți vedea la ce prețuri se vând. Acum, la ora 13 prețul este în creștere cu 0,99%, dar desigur sunt niște tranzacții de testare.

Așa cum am mai scris de atâtea ori, acestor oameni cu instincte bune de economisire trebuie să li se adreseze multe dintre ofertele de produse de economisire și / sau investiție. Ei au instincte bune și au nevoie de oferte (poate) mai mult decât de educație financiară.

Și, important: vor urma și alte emisiuni de aceași tip, accesibile, pentru tot poporul.

Premierul Dacian Cioloș a confirmat că vor urma și alte oferte de acest tip, iar ministrul Anca Dragu a confirmat că va fi stabilită o anumită ritmicitate, eventual bianuală, de emisiuni, astfel încât educația financiară să se bizuie și pe fapte.

Alte date

Tot aproximativ 60% dintre investitori au subscris fiecare între 100 şi 1.000 de titluri. Adică vorbim de niște români cu bani, căci  100 de titluri înseamnă 10.000 de lei – exact cât era valoarea nominală a unui titlu în oferta de anul trecut, care era cât pe-aci să eșueze. Din pricina prețului mare – s-a spus, am spus și eu și așa a fost. Păi cum?!

Dacă oricum au fost români gata să dea, acum, mii și mii de lei pe aceste titluri, de ce nu au cumpărat și atunci? Tot din cauza prețului. Este preferabil să ai 10 de titluri de câte 100 de lei, decât să ai unul singur de 1.000 de lei. Dacă vrei să vinzi și să recuperezi 500 de lei – în primul caz poți, dar în al doilea - NU.

Achiziția medie a fost de 36.000 de lei pe investitor, potrivit calculelor oficiale. Un bancher membru al sindicatului de distribuire mi-a confirmat că jumătate din cei mai mari subscriitori au fost clienți ai serviciilor de tip private banking, care beneficiază de consultanță.


Scuzele tinerilor


Este drept, teoretic vorbind, tinerii ar investi în instrumente mai riscante și mai puțin în titluri de stat.

Pe de altă parte, oferta era greu de refuzat și pentru cei cu apetit la risc. Un randament net de 2,15%  (dobânda netă de 2,15%, scutită de impozit) este unul dintre cele mai bune de pe piață (randamentul brut impozabil ar fi de 2,52%).

Unii îi scuză pe tineri că nu au bani de economisit. În realitate, știm că poți economisi oricât de puțini bani ai avea. Tinerii au se pare mai multă nevoie de o cultură a economisirii și investiției.

Potrivit rezultatelor ofertei (subscrieri prin sindicatul de bănci), au investit 557 de tineri între 18 şi 30 de ani și 5.278 de tineri între 30 și 50 de ani. Au fost 165 de elevi şi studenţi, 13.794 de persoane active şi 8.328 de pensionari.

Ponderea investitorilor  din mediul rural a fost de 13%.  70% dintre investitori sunt din afara Bucureştiului.

Capitala conduce în topul subscrierilor, atât ca număr, cu 6.060 de subscrieri, cât şi ca sumă, cu 231,3 milioane de lei.

Urmează județul Prahova, cu 1.036 de investitori, cu o valoare de 32,3 milioane de lei, şi Cluj, cu 995 de subscrieri în sumă de 29 de milioane de lei, Iași și Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu