Față de valoarea economiilor, ai fi câștigat cam cu 10% mai mult din fondurile de pensii decât din depozitele bancare.
#banidestepti
Vedem mai jos detaliile. Acum să recunoaștem: este inteligent să adaugi în fiecare lună 100 de lei la un depozit lunar la o bancă și să-l reînnoiești.
Dar.
Economisirea este inteligentă prin excelență, abia atunci când este investiție. Și economisirea este cu atât mai inteligentă dacă o lași în sarcina meseriașilor.
Nu mai strâmba din nas ori de câte ori auzi cuvântul investiție.
Și nu mai strâmba din nas nici când auzi de termenul lung.
Te cred, ție îți arde buza de bani acum și luna viitoare – nu ai nerv să te gândești la ce vei face peste 10 ani. Și nicidecum la pensie. Dar ți-ar fi plăcut să ai acum vreo mie – două de lei în plus, doar profit din ceea ce ai fi economisit inteligent acum opt ani?
Poți lua ca puncte de plecare, ca minime ale câștigului posibil, calculele ca acestea:
Ai fi câștigat cu 885 de lei mai mult din investiția dintr-un fond de pensii facultative decât dintr-un depozit bancar reînnoit și sporit cu câte 100 de lei în fiecare lună, timp de opt ani (cam asta este vârsta fondurilor de pensii în România), potrivit calculelor făcute de Radu Crăciun pe blogul lui. Omul este directorul general al BCR Pensii, societatea de administrare a fondurilor de pensii private a celei mai mari bănci românești.
La rezultate similare ajunge și ZF.ro, comparând profitul dintr-un fond de pensii obligatorii cu un depozit bancar, tot pe opt ani. Intrați pe site-rile respective ca să vedeți condițiile de calcul, în funcție de comisioane și taxe.
Acestea sunt praguri minime, pentru că poți câștiga mai mult punând un meseriaș să-ți construiască o investiție din fonduri mutuale, pe 10 ani.
Mai ales că, NU UITA! – nu poți scoate nimic din fondurilor de pensii, atunci când vrei tu. Nici nu este o lege de distribuire a pensiilor private. Deocamdată doar se strâng banii.
Iar dacă ai economisi 200 de lei pe lună și câștigul ar putea fi dublu, sau chiar mai mare.
Drobul de sare
Trebuie să mai spun ceva.
Administratorii de fonduri de pensii simt că este momentul să vorbească mulțimii. Anul 2016 le-a adus primele randamente lunare negative și mai toată lumea este îngrijorată, dacă se gândește să pună un leu deoparte pentru anii de peste ani.
Marea tulbureală a piețelor din acești ani – ce-i cu ea!? Să te îngrozesc de ea? Să nu te mai gândesc mai departe de vârful nasului din cauza asta?
Nu. Rămân la rețetele clasice, până găsesc soluția revelatoare, nou nouță, care să mă și protejeze de tulburările vremii și să-mi și păstreze intactele șansele de câștig.
Vedeți încăodată rezultatele calculului directorului de la BCR Pensii și
citiți avantajele și dezavantajele fiecărui tip de plasament, rezumate în articolul lui.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu