A fost ca o bucurie inocentă.
În fine... Ce urmează de acum încolo, pentru cei care au cumpărat și mai ales pentru cei care nu au cumpărat și le pare rău că nu au făcut-o?
Bursa de Valori București (BVB) a emis un Ghid sumar de tranzacționare, pentru titlurile de stat recent vândute, care deja se se tranzacționează, sub simbolul R1808A.
Nu ați apucat „titlurile de stat pentru tot poporul” în timpul ofertei publice, sau nu erați destul de convinși că merită să le cumpărați? Iată acum le puteți cumpăra de la BVB. Luni, însă, erau deja mai scumpe cu 1,1% față de prețul din ofertă.
O să vă rezum Ghidul, căci este folositor.
Înainte de asta, însă....
Nu mă pot lăuda că aș fi prevăzut o suprasubscriere de peste 7 (șapte ) ori, adică nu mă pot lăuda că aș fi prevăzut o cerere de peste 7 (șapte ) ori mai mare decât oferta. Dar nu asta m-a îngrijorat, la un moment dat. Mai degrabă ușoara bâlbâială instituțională m-a îngrijorat.
Am fost la conferința de vineri, de lansare în tranzacționare a titlurilor la Bursa de Valori București (BVB), dar atunci, oficial, nici nu se știa că statul va onora toată cererea suplimentară.
Au fost declarații pozitive inclusiv din partea ministrului de Finanțe, dar formal, ar fi trebuit ca Autoritatea de Supraveghere Financiară să fi aprobat modificarea prospectului de ofertă, în care să se oficializeze schimbarea modului de alocare a obligațiunilor.
Era o problemă: conform prospectului oficial trebuia ca alocarea să se facă pro – rata, adică, dacă ai subscris un număr de titluri, ar fi urmat să ți se aloce de peste șapte ori mai puține decât ai cerut (de peste 7,35 ori = gradul de suprasubscriere).
În schimb, m-a relaxat superbia oficialilor de la conferința de la BVB, care au subînțeles faptul că, desigur, vom trece cu ușurință peste niște chestii birocratice, ca să mulțumim pe toți românii care ne-au onorat cu cererea lor. Nu departe de această atitudine az fost cea a unui secretar de stat, a unui ministru de finanțe și a unui premier, toți tehnocrați huliți aiurea de mulți politruci.
Ce înseamnă câteva sute de milioane de lei – îndatorare a Guvernului către cetățenii săi, față de efectele extraordinare de stimulare a economisirii și a spiritului de investire, realizat de oferta Fidelis. Acestea sunt cele care dau forță până și marilor economii ale lumii.
Acesta era subtextul transmis de un premier, un ministru de finanțe și un secretar de stat – responsabili care nici nu au conceput să nu se găsească formule de rezolvare a problemelor de procedură.
Domnule!.... Când merită să fie remarcați – să fie!
Acuma: ce puteți face cu titlurile de stat pe care le-ați cumpărat în ofertă?...
Și ce ați putea face dacă nu le-ați cumpărat și ce rost ar avea această bătaie de cap?
Să vedem ce zice Ghidul elaborat de BVB
Firavul dar strict necesarul Ghid BVB începe cu un frumos discurs al directorului general al Bursei (peste care vom trece) și continuă cu capitolul (voi reproduce fără comentarii):
„Întrebări și răspunsuri despre titluri de stat
1. Unde sunt titlurile mele după subscriere?
În cazul în care subscrierea a fost făcută printr-o bancă sau printr-un intermediar, fără a semna un contract de prestări servicii de investiții financiare, titlurile de stat sunt înregistrate în evidențele Depozitarului Central, în numele deținătorului.
În cazul în care titlurile de stat au fost cumpărate în baza unui contract de prestări servicii de investiții financiare, printr-o bancă sau printr-un intermediar autorizat să tranzacționeze la Bursa de Valori București, titlurile de stat sunt în contul de tranzacționare al deținătorului.
2. Ce se întâmplă după ce oferta s-a închis?
În cazul în care deținătorul dorește să păstreze titlurile de stat, el are două opțiuni:
- Va primi cuponul anual (dobânda, n.r.) și, la maturitate (la scadența de peste doi ani, n.r.), va primi principalul (suma de bani împrumutată Guvernului, n.r.), într-un cont bancar transmis Depozitarului Central. Asta în cazul în care subscrierea a fost făcută printr-o bancă sau prin intermediar, fără a semna un contract de prestări servicii de investiții financiare.
- Poate deschide un cont de tranzacționare (investiții) la o bancă sau la un intermediar bursier, prin semnarea unui contract de prestări servicii de investiții financiare. Mai poate transfera titlurile de stat de la Depozitarul Central în acest cont. În acest caz, deținătorul are titlurile de stat în contul de investiții în care va primi cuponul anual și la maturitate principalul.
În cazul în care deținătorul vrea să vândă sau să cumpere alte titluri, trebuie să deschidă un cont de tranzacționare (investiții) la o bancă sau intermediar.
3. Cum poate o bancă sau un intermediar să mă ajute?
Intermediarii sunt societăți de servicii de investiții financiare sau instituții de credit, autorizate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Principalul serviciu oferit de astfel de instituții este acela de a intermedia tranzacțiile de vânzare și cumpărare pe bursă (servicii de brokeraj).
Investitorii pot beneficia de servicii suplimentare, cum ar fi cel de consiliere cu privire la strategia de investiții, analize și recomandări legate de piețele financiare și instrumente, accesul la platformele de tranzacționare on-line.
4. Pot să cumpăr sau să vând titlurile de stat după ce oferta s-a încheiat?
Tranzacțiile la Bursa de Valori București au loc între cumpărători și vânzători, prin intermediul platformei de tranzacționare. Pentru a avea acces la aceasta, investitorii trebuie să aibă un cont deschis la o bancă participantă la sistemul BVB, sau la un intermediar societate de brokeraj.
Orice deținător poate tranzacționa titlurile de stat începând cu 5 august 2016, printr-un cont nou deschis sau unul existent la o bancă sau la un intermediar autorizat să tranzacționeze la BVB. Lista băncilor și a intermediarilor este disponibilă pe site-ul www.bvb.ro, secțiunea Intermediari.
Titlurile de stat sunt disponibile pentru tranzacționare la BVB de luni până vineri în intervalul 09:30 și 18:10, sub simbolul R8008A.
Mai multe informații despre prețul curent, istoricul de tranzacționare și alte detalii cu privire la emisiunea de titluri sunt disponibile AICI.
5. Unde pot vedea prețul curent al titlurilor?
Prețul poate fi verificat în orice moment pe site-ul Bursei de Valori București, www.bvb.ro, introducând simbolul R8008A în căsuța de [ Căutare ] de pe pagina principală.
6. Cum este stabilit prețul unui titlu de stat?
Prețul unui titlu de stat este stabilit prin sistemul Bursei de Valori București, în baza cererii și ofertei, fiind dependent de condițiile pieței.
Prețul este exprimat ca procent din valoarea nominală și poate fi mai mare sau mai mic decât valoarea inițială de 100%, echivalent valorii nominale de 100 de lei.
Pentru simbolul R8008A, în situația în care un investitor tranzacționează (să zicem 9 august, n.r.) la un preț de 100,2 %, iar volumul este 10 titluri, valoarea tranzacției se determină pe baza acestui preț la care se adaugă dobânda acumulată de la începutul perioadei de cupon până la data decontării tranzacției – 11 august 2016 - stabilită la 2 zile lucrătoare față de data tranzacției și a volumului ordinului respectiv.
7. În cât timp primesc banii după efectuarea unei tranzacții?
În cazul în care tranzacția se realizează luni, schimbul între bani și titluri durează 2 zile lucrătoare. Astfel, banii vor fi disponibili în contul de tranzacționare miercuri.
8. Ce alte instrumente de investiții sunt disponibile la Bursa de Valori București?
Pe lângă titluri de stat prin intermediul Bursei de Valori București se poate investi și în alte instrumente financiare care pot aduce randamente superioare alternativelor clasice de economisire.
Astfel de instrumente sunt: titluri, fonduri mutuale, acțiuni și produse structurate, enumerate crescător în funcție de riscul produsului, structuratele fiind cu gradul cel mai înalt de risc.
Cele mai tranzacționate instrumente la BVB sunt acțiunile emise de companii românești sau străine. Acțiunile reprezintă unități de proprietate într-o companie.
Titlurile sunt unități de împrumut acordate de un investitor companiei. Fondurile mutuale sunt fonduri de investiții bazate pe un indice de piață și investesc în coșul de instrumente financiare din care este format indicele respectiv. Produsele structurate sunt intrumente mai complexe care au la bază un alt instrument financiar (de ex. acțiuni), un indice bursier sau valutar, o rată a dobânzii, o marfă, coșuri ori combinații formate din aceste instrumente sau valori”.
DESIGUR:
Acesta poat fi cu greu denumit un Ghid de tranzacționare, dar ce scrie în el este util.
Mai vorbim!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu