Ieri au fost introduse în sistemul Bursei de Valori București (BVB) peste 7,35 de milioane de titluri, de câte 100 de lei bucata.
Valoarea totală a emisiunii înregistrată în sistemul BVB este de 735,264 milioane de lei, ceea ce înseamnă că Ministerul Finanțelor s-a ținut de cuvânt și a onorat toată cererea – chiar dacă nimeni nu a suflat nici o vorbă oficial, după închiderea ofertei publice de vineri. Luni trebuia să se facă alocarea titlurilor și incertitudinea a planat până de curând. De la Bursă am aflat că un comunicat cu toate datele tehnice va fi emis în orele următoare.
Până atunci, important este că un ministru de Finanțe român s-a ținut de cuvânt și, cel mai important lucru pentru cei care au cumpărat , ca și pentru cei care au ezitat:
De vineri, se vor putea face tranzacții la Bursă cu titlurile de stat pentru tot poporul, emise în cadrul Programului FIDELIS – ediția CENTENAR.
Ați cumpăra (dacă, desigur, s-ar îndura cineva să le vândă pe cele cumpărate în ofertă)?
Iar cei ce le-ați cumpărat, ce faceți cu ele, dacă nu le vindeți?
Ce știți despre titlurile de stat, acum că nu mai este un subiect interzis din cauza prețului?
Cu ce avem de a face?
Titlurile de stat au o valoare nominală de 100 de lei bucata și statul plătește o dobândă fixă de 2,15% pe an, pentru banii pe care îi dați astfel cu împrumut.
Împrumutul este pe doi ani, adică Ministerul Finanțelor vă va da banii înapoi în 6 august 2018 și vă va plăti dobânda o dată în 4 august 2017 și apoi în 6 august 2018.
Cei care au cumpărat pot sta liniștiți – cum se spune, și să așteptate să încaseze dobânda și apoi să-și ia TOȚI BANII înapoi la scadența finală. Dobânda este bună, pe piața actuală, chiar dacă, așa cum am mai spus, există și randamente mai mari la riscuri comparabile (adică aproape zero; VEZI AICI)
Pe de altă parte, nu este exclus să vă doriți să apelați la...
Avantajele listării la Bursă
Principalul avantaj: venitul obținut este neimpozabil. Spre deosebire de depozitele sau de conturile de economii bancare, nu se reține 16% din dobandă și din câștigul de capital.Pentru că sunt listate la Bursă titlurile pot fi răscumparate oricând, fără să se piardă dobânda acumulată până în momentul vânzării titlului. Este clar că nu este cazul depozitelor bancare (la care se pierde dobânda acumulată, dacă se retrag bani din depozit înainte de termen).
Multe se pot întâmpla în doi ani, piața dobânzilor s-ar putea relansa și să apară oferte mai apetisante, chiar și la bănci. Dobânda titlurilor este fixă și nu se capitalizează, adică nu se calculează dobandă la dobandă, ca în cazul depozitelor bancare care se reînnoiesc periodic, la scadența lunară sau trimestrială, adăugându-se și dobânda
Repet, cumpărătorii titlurilor își vor lua TOȚI BANII ÎNAPOI peste doi ani, deși, întretimp, valoare titlului listat la Bursă poate scădea, chiar și sub valoarea nominală de 100 de lei / titlu.
Cine vinde înainte de scadența de peste doi ani va lua prețul de piață și va trebui să-și facă socoteala:
- la ce dobândă renunță, vânzând înanite de termen (practic dobânda pe care ar urma s-o încaseze din momentul vânzării);
- la ce randament (câștig) se poate aștepta de la instrumentul de plasament pe care îl va folosi în locul titlurilor de stat.
Acesta a fost începutul
Titlurile de stat pot deveni nucleul viitorului tău portofoliu, fie că le-ai cumpărat în oferta publică abia încheiată, fie că le vei cumpăra de la Bursă (vom vedea pe la ce prețuri, după ce vor căpăta valoare de piață).Ești deja la Bursă, cu aceste titluri. Vei fi curios cum vor evolua, de ce anume va depinde evoluția lor, cum va fi influențată aceasta de mișcările Guvernuui și ale țării în general.
Și, dacă ești deja la Bursă, te poți gândi la ce anume să pui lângă titlurile de stat, așa încât să îți cultivi economiile mai bine. Și chiar dacă nu vei trece direct la achiziția de acțiuni, te vei putea gândi ce anume ar merge cel mai bine lângă titlurile de stat și în ce proporții...
Voi continua
Simbolul bursier sub care se vor tranzacționa titlurile este R1808A.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu