joi, 4 august 2016

CUM CITEȘTI știrile despre reducerea avansurilor la creditele ipotecare

foto ZF.ro, prelucrare Cum Să Faci Un Leu
Citim un titlu inflamat: „Revolta băncilor nu a durat prea mult: Prăbuşirea vânzărilor de credite ipotecare i-a făcut pe bancheri să reducă avansurile”.

Ai zice că avem a face cu un fenomen ajuns deja la proporții cosmice.

Ți-ai putea face chiar planuri: Domnule, gata! Este un fenomen.

Realitatea este, ca de obicei, mult mai puțin încântătoare (sau mai puțin dramatică) decât o arată titlurile inflamate și a fost prezentată încă de ieri în

TOPUL AVANSURILOR minime cerute de bănci la creditele ipotecare,

realizat după raportul FinZoom.ro.

Mai corect era de spus că reducerile au loc în anumite condiții și nu pentru oricine. Dar asta nu încape nici măcar în titlurile pantagruelice.

Adevărul este în detalii, când vine vorba de bani.



Spuneam noi ieri, în articolul citat, că „Începând cu 2 august 2016, BCR a introdus modificări ale avansului minim cerut pentru creditul Casa Mea, în cazul în care se aduc în garanție imobile situate în anumite localități.  Astfel avansul va fi de 25%” în anumite localități.

BCR păstra avansul de 35% în celelalte localități.

„Acum aproape toate băncile se gândesc cum să intre din nou în piaţă şi analizează posibilitatea reducerii avansului, conform reprezentanţilor asocia­ţiei băncilor (ARB)”, se mai spune în articolul din ZF.ro, cu titlul care invocă o revoltă bancară. 

Asta însă este mai mult decât o ghicitoare și mai puțin decât o tendință, nicidecum un fenomen.

 În ciuda picii pe care o disimuleză pentru bănci, Conso.ro titrează mai ponderat:  „Încă două bănci reduc avansul la ipotecare”, dar reia tema revoltei bancare.


Adevărul detaliilor

Când vine vorba de bani, citiți cu atenție detalii.

Ziariștii se pot grăbi să anunțe fenomenul cât încă este în gestație, dar trebuie să avem răbdare, să vedem măcar ce sex are fătul, dacă se naște cu toate membrele în regulă și abia apoi să îl descriem.

„Trebuie să avem răbdare. Ne uităm la analize, dar nu avem suficiente date ca să luăm o decizie. Vă asigur că ne gândim cu toții la această chestiune, iar când vom avea o decizie o vom comunica”, a explicat Luminița Runcan, vicepreședintele Asociației Române a Băncilor (ARB), citat de Conso.ro

„Este prea devreme să avem o concluzie. Dorința fiecărei bănci este să fie competitivă, iar una din condițiile competitivității este avansul", a subliniat și presedintele ARB, Sergiu Oprescu, citat de Conso.ro. Probabil că aceștia au fost și reprezentanții invocați de ZF. De altfel, ZF și-a publicat articolul după Conso.

Sigur că ziariștii, ca și brokerii la bursă, se grăbesc să sesizeze tendințele, fenomenele și orice eventuală schimbare care ar putea afecta valoarea „acțiunilor”.

Piața, însă, realitatea, corectează, de obicei, graba și întotdeauna tendințele.

Sigur că avansurile vor scădea, dar esențialul pare să fie altundeva, și anume în condițiile conform cărora se vor aplica avansurile unor anumiți clienți, unor anumite tipuri de solicitări și așa mai departe.

Atenție la detalii. 

și raportul FinZoom.ro, după care a fost făcut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu