vineri, 12 august 2016

LA CE NE FOLOSEȘTE ASTA: Băncile plătesc cele mai mici dobânzi la depozite, iar românii depun tot mai mulți bani în bănci

#banidestepti

Ai da bani cu împrumut Guvernului? Pentru CE? Ce să facă?

Bine, hai s-o luăm pe îndelete.

Rata de dobândă medie la depozitele bancare noi pe termen de un an a scăzut până la un nou minim, de 1,07% în iunie, potrivit celor mai recente calcule ale Băncii Naționale a României (BNR).

Oricât de „istoricˮ este acest minim (adică dacă este cel mai mic din istorie - nu știu când să zic că începe istoria dobânzilor comparabile la leu), mai importantă este dimensiunea scăderii,  de două sutimi de procent.

Este a doua cea mai mică scădere din ultimele 12 luni, ceea ce poate să semnalizeze cel puțin instalarea unui soi de incertitudine în strategiile băncilor, respectiv în politica BNR.

Și, ce-i cu asta?

Nu voi intra în polemica: mai scad sau nu dobânzile. Se pare că se oprește scăderea.

Dar altă idee mi se pare mai interesantă.


Bun.

Băncile iau de la Guvern dobânzi mai mari pe banii care îi dau acestuia cu împrumut. O mare parte din acești bani sunt ai noștri, sunt din depozitele noastre.

De ce ar plăti Guvernul mai mult băncilor decât să ne dea nouă?

Din punctul nostru de vedere, cel al finanțelor personale, mi se pare destul de clar că nu merită să-ți păstrezi în bancă decât banii de care ești sigur că ai nevoie în cel mult următoarele 6 (șase) luni, plus un coeficient pentru „neprevăzuteˮ.

De ce ai face altceva decât dacă ești mai dispus să pierzi bani? Pentru detalii citește:


Alta era ideea, însă.

Dacă sumele depuse în bănci sunt în creștere, și dacă românii au cerut de peste 7,35 de ori mai multe titluri de stat decât le-a oferit inițial Guvernul, asta înseamnă că Guvernul trebuie să profite de un moment fast în comportamentul popular față de bani.

Vorbesc de Guvernul României și nu de Guvernul alegerilor care urmează și nici de Guvernul partidelor sau al găștilor politice, mai degrabă.

Ce ar trebui să facă Guvernul României?

Să găsească și să pună în funcțiune un instrument financiar pentru  a strânge direct economiile românilor.

Sigur, emisiunile de „titluri de stat pentru tot poporulˮ trebuie să continue.

Dar s-ar putea inventa ceva și mai bun.

Tot aud de idei despre un fond suveran de investiții.

Iată încă una:

Dar dacă statul și-ar folosi reputația și ar folosi profesionismul meseriașilor săi pentru a înființa un fond de investiții, în care românii să-și pună banii la treabă, pentru profituri pe termen lung?!

Acest fond de investiții ar urma să plaseze banii strânși în titluri de stat emise, pe 10 sau și mai mulți ani, pentru realizarea unor obiective precise, clar definite.

Autostrăzi, dacă vreți, dar - de ce nu – și proiecte de înaltă tehnologie.

Dacă ai împrumutat Guvernul cumpărând titluri de stat pentru tot poporul, fără să știi exact la ce vor fi folosiți banii respectivi, de ce nu ai finanța proiuecte precise și mult dorite?

Spune și tu, acuma!...

DOBÂNZILE au ajuns la depozite la MINIME „istorice”.

Cum am putea Guvernul să facă ceva astfel încât să ne și foloseasca asta la ceva?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu