miercuri, 24 august 2016

GOSPODĂRIA de BANI: La ce îți mai folosește echilibrul dacă nu ai ce echilibra?!

FOTO: astutemm.co.uk
#banidestepti

Vremurile sunt tulburi (când nu sunt?!),

Banii sunt puțini (când ar putea fi suficient de mulți?!),

Acum este momentul să devii un gospodar echilibrat cu resursele tale de forță de muncă și de bani.

Bun, să gospodărești echilibrat ce?
Mai exact: ce?

A, da! Felicitări pentru că ai început să economisești lunar măcar acea sută de lei simbolică. (Numim simbolică – această sumă, pentru că tu poți să pui deoparte mai mult, mult mai mult. De ce nu o faci, totuși, de ce nu economisești mai mult?!).

Felicitări pentru că ai strâns și ai conservat, într-un fond personal de urgență,  rezerva care să-ți acopere, la nevoie, șase sau măcar trei luni de cheltuieli curente, potrivit standardului  tău de viață obișnuit.

Ești un om echilibrat. Un gospodar desăvârșit. S-o crezi tu!

Ce ai echilibrat, de fapt?



Ai echilibrat, de fapt, un puțin, ceva strict necesar, cu un alt puțin. Nici măcar nu ai un portofoliu. Nici măcar un portofoliu de depozite bancare la diferite termene.

Sau ai măcar atât: un portofoliu de conturi de economii, de depozite bancare la 3, 6, 9, 12 luni?

Bravo! Vorbim de economiile care depăşesc fondul personal de rezervă de urgență – sper că ai înțeles bine că pe ăsta nu-l mai pui la nici o socoteală. (Vorbim altădată în ce este bine să ții acești bani).

Și ai mai adăugat și alte instrumente bancare și chiar niște fonduri mutuale?

Da? Buuun! Înseamnă că, de fapt, ţi-ai angajat niște profesioniști, niște manageri de bani, care să-ți cultive economiile. Banii tăi să devină inteligenți și astfel să se înmulțească.

Fondurile monetare investesc mai ales în instrumentele în care pui și tu banii, dar au o forță de negociere cu băncile mult mai mare decât a ta. Tu poți să obții de la bancă o dobândă mai mare? Și poți să cumperi titluri de stat de 10.000 de lei bucata, sau în euro, așa cum fac profesioniştii tăi, cu fondurile tale de obligațiuni?

OK! Crezi acum că ești un tip echilibrat? Așa crezi tu?! De abia ai început să te gospodărești. Ai făcut niște progrese, remarcabile – adică dintre cele care nu pot fi trecute cu vederea. Dar nu este de ajuns, ca să te consideri un gospodar echilibrat al finanțelor tale.

Ca să poți spune că ai niște finanțe personale echilibrate, trebuie să fi echilibrat ceva. Să mai adaugi ceva. La instrumentele conservatoare, cu riscuri aproape nesemnificative, dar  și cu randamente proporțional de mici, trebuie să adaugi niște surse de câștiguri mari, adică să incluzi în portofoliul tău instrumentele capabile să obțină câștiguri mai mari.

Trebuie să pui niște acțiuni în coșul tău, cu toată grija, cu prudența și cu știința de a face bani inteligenți. Numai angajaţii tăi, managerii de bani deștepți, administratorii de investiții pot face asta. Numai ei pot adăuga acțiunile în portofoliul tău, în condițiile de mai sus. O fac prin nişte fonduri mutuale care sunt ele însele echilibrate, sau diversificate, sau mixte, „multi – active” ori „multi assetˮ - cum li se mai spune – oficial.  

„Active”  este numele instrumentelor în care plasăm banii, noi, sau managerii de banbi deştepţi pe care îi angajăm.

Ce sunt fondurile de investiţii mutuale DIVERSIFICATE


Fondurile mutuale diversificate sau multi - active (multi asset)  investesc ele însele într- o combinaţie echilibrată de instrumente, de la depozite şi alte instrumentre bancare, la obligaţiuni, până la acţiuni cotate la bursă sau chiar şi în cele necotate, în diferite proporţii, la diferite scadenţe şi pe diferite termene.

Managerii de bani pe care îi angajezi, atunci când cumperi fonduri mutuale echilibrate, au la dispoziţie o infinitate de combinaţii, dar toate acestea sunt clasificate oficial în patru categorii principale.

Cum Să Faci Un Leu a mai scris despre ele, dar merită să le repetăm definiţiile:

Fondurile diversificate (multi-active) pot fi:

a) Fonduri  defensive – care au o expunere de maxim 35% pe instrumente cu venit variabil, adică pe acţiuni sau alte instrumente - cum ar fi derivatele  (nişte contracte care pariază pe cotaţiile acţiunilor sau ale unor mărfuri, materii prime precum petrolul, aurul, alte metale, zahărul, etc).

b) Fonduri  echilibrate – care exprimă cel mai bine ideea acestui articol, cu expunerea lor pe acțiuni cuprinsă între 35% și 65% din totalul valorii activelor lor.

c) Fonduri agresive  – cu expunere de minim 65% pe instrumente cu venit variabil

Și în fine, o anticameră a fondurilor de acțiuni:

d) Fondurile flexibile își pot stabili o expunere între 0% la 100% pe oricare dintre categoriile de instrumente din portofoliu.

Exemple


Să vedem cum stau lucrurile în realitate.

În acest scop am cercetat structurile de portofolii ale celor mai mari fonduri mutuale din fiecare categorie. Nici nu contează care anume sunt. Nu vreau să promovez anumite branduri.  Am ales fondurile cele mai mari (după valoarea averii / activelor lor) pentru simplul motiv că, atunci când ai mai mulți bani la dispoziție, poți să faci achiziții cu atât mai diversicate. Ai bani să cumperi și aia, și aia....

Să vedem:

a)  Cel mai mare fond diversificat (multi – active) de tip defensiv  (cu expunere de maxim 35% pe acțiuni), are o avere netă (active) sub 120 de milioane de lei (în a doua jumătate a lunii august 2016), din care:

Disponibil la vedere (conturi curente) 1,3%
Depozite bancare 26,9%
Acțiuni tranzacționate (Bursa de Valori București - BVB, toate piețele) 19.5%
Obligatiuni municipale (ne)tranzactionate 25.6%
Obligatiuni corporative (ne)tranzactionate 26.7%

Cele mai mari CINCI dețineri de acțiuni ale fondului, raportate la data de 31 iulie 2016 erau cele de la companiile:

1. Banca Transilvania (simbol bursier TLV) 3,9%
2. BRD-Groupe Societe Generale (BRD) 3,2%
3. Electrica (EL) 3,1%
4. Fondul Proprietatea (FP) 2,9%
5. Transgaz (TGN) 1,8%

Fondul avea în acțiuni mai puțin de 20% din avere, la data menționată. Este destul de defensiv?

b) Cel mai mare fond mutual încadrat oficial la subcategoria Fonduri echilibrate (cu expunere cuprinsă între limitele de 35% și 65% pe acțiuni) are o avere / active de aproape 100 de milioane de lei.

Fondul are peste 52% din active în acțiuni, dar cele mai mari CINCI dețineri de instrumente (de orice tip ar fi acelea) erau :

Obligaţiuni de stat emise de Ministerul Finanțelor Publice: 15.3% din active
Titluri ale unui fond de obligațiuni administrat de aceeași casă de investiții: 12.34%
Acțiuni Banca Transilvania (TLV): 8,8%
Acțiuni  Fondul Proprietatea (FP): 8,0%

Și acum, să vedem ce fac cele mai mari fonduri diversificate în ale căror portofolii acțiunile atârnă cel mai greu. La subcategoria:

c) Fonduri agresive (cu expunere de minim 65% pe acțiuni), cel mai mare fond este unul care imită structura portofoliului unui indice bursier și, de aceea, are peste 91% din avere / active în acțiuni.

Cele mai mari CINCI dețineri de acțiuni ale acestui fond sunt:

1. Fondul Proprietatea (FP) - 18,8%
2. Erste Group Bank (EBS) - 18,7%
3. Banca Transilvania (TLV) - 17,6%
4. OMV Petrom (SNP) – 10,2%
5. BRD-Groupe Societe Generale (BRD)– 6,4%

Fondul respectiv are active de 40 de milioane de lei

 Al doilea cel mai mare fond diversificat „agresivˮ  are 80% din active în acțiuni și alte 9% în titluri ale altor fonduri mutuale (care sunt clasificate la fel ca acțiunile).  Cele mai mari dețineri de acțiuni ale sale sunt:

Banca Transilvania (TLV) - 8,7%
SIF Moldova (SIF2) - 8,6%
Compa Sibiu (CMP) - 5,42%
SIF Muntenia (SIF4) - 4,9%
Transgaz (TGN) - 4,8%
Transelectrica (TEL) - 4,7%
OMV Petrom (SNP) - 4,7%
Electrica (EL) - 4,6%
SIF Oltenia (SIF5) - 4,4%
Antibiotice Iasi (ATB) - 3,9%
Fondul are active de doar 14 milioane de lei.

Urmează...

d) Fondurile diversificate  flexibile, care au libertatea de a-și varia expunerea pe oricare din instrumente de la 0% la 100%. Sunt cele mai liberale și, poate, cele mai atractive din  acest punct de vedere.

Cel mai mare fond românesc de acest tip are active de 27 de milioane de lei.
Acum fondul în cauză are:
* 42% din bani în titluri de stat,
* 22% în acțiuni românești și
* peste 19% în acțiuni ale unor companii din restul Europei.

Nu voi comenta acum toate diferențele și înțelesurile acestor date. Ci, încetul cu încetul, pe parcursul articolelor viitoare.

De aici, însă, discuția se complică, pentru că intră în joc argumentul reacției la evenimentele majore ale pieței, așa cum a fost Criza declanșată în 2007 – 2008.

Ce ar trebui făcut? Vom vedea, atunci când vom vorbi despre Fondurile de acțiuni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu