marți, 29 martie 2016

Cum să luăm fiecare o porție cât de mică dintr-un tort de 37 de miliarde de dolari

Investitorii străini au injectat în luna martie o sumă de aproximativ 36,8 miliarde de dolari în acţiunile şi obligaţiunile de pe pieţele emergente, cel mai ridicat nivel lunar înregistrat în ultimele 21 de luni, a apreciat marţi Institutul Internaţional pentru Finanţe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, informează Reuters, citat de Agerpres.

Necazul este că Bursa de Valori București (BVB) este la frontiera categoriei de piață emergentă, potrivit clasificărilor internaționale. Încă nu este acolo, înăuntrul frontierelor categoriei emergentelor.

Bursa română este piață de frontieră, dar face progrese, ne anunță veseli oficialii BVB.

Și dacă ar fi emergentă?

Păi atunci, piața ar fi în vizorul unor investitori mult mai mari, cererea ar fi mult mai mare și prețurile ar crește – spune o logică simplă, de bun simț. Lucrurile nu sunt așa de simple, dar fie!

Bine, și?! Cum ajungem acolo și când ne va fi de folos asta???



Vom ajunge atunci când BVB și brokerii și administratorii de investiții și autoritățile  vor deveni parteneri activi și ofensivi în finanțarea lichidității pieței.

Se face educație investițională tot mai mult. Au apărut cluburile de investiții. Nu este de ajuns. Roadele vin, natural, în timp. Cum să stimulezi triplarea volumului de tranzacții, ca să ne calificăm? Căci despre asta este vorba.

Cum s-o faci, dacă românii sunt încă prizonierii unor mentalități ostile investițiilor?!

Și nici măcar nu au deprins nici măcar gustul fondurilor mutuale?! Avem vreo 70 de fonduri mutuale, dintre care cele cu expunere pe acțiuni abia respiră. Au active în acțiuni de vreo sută - două de milioane de euro?

Toți se plâng de mentalități, dar nu se încumetă să le arunce în aer cu o campanie explozivă. N-AU BUGET! Nici Bursa, nici brokerii, nici administratorii de fonduri. Toți vor profitul moca!

Ce fel de campanie explozivă ar fi aceea de care are nevoie piața?  Una în care oamenilor li se stârnește pofta de profit, pofta de joacă sau măcar pofta  de dividend. Acelor potențiali investitori, măcar a celor care au mai multe depozite bancare de câte 100.000 de euro (ca să beneficieze, eventual, de garantare).

Am încercat să le spun oficialilor Bursei, brokerilor și administratorilor de investiții cum ar trebui să fie acea campanie. Nu prea vor să investească în ea, dar le voi mai spune.

De ce nu ar imagina acești băieți isteți ai pieței o rețetă de blue angels pentru piață?

De ce nu  ar investi unii în cluburile de investiții, în plasamentele comune ale cluburilor de investiții (precum investitorii blue angels o fac în idei de afaceri și mici firme promițătoare)?

Ce sunt „îngerii albaștri”?

Niște oameni care își riscă banii... dau greș în 8 - 9 din 10 cazuri, dar cele două cazuri reușite îi aduc pe profit.

Altfel rămânem în aceeași bătrână speranță a veseliei nefinalizate a pașilor majori.

Cam  așa:

România a ajuns să îndeplinească opt din cele nouă criterii impuse pentru proromova la statutul de piață emergentă,  potrivit FTSE – Russel, compania care administrează de pildă, indicii FTSE, ai bursei din Londra.

 „Acest anunț reprezintă un succes major, care ne plasează la un pas distanță de a fi incluși pe “Lista scurtă“ (Watch List) de către instituția de evaluare internațională”, spune comunicatul BVB.

Știrea nu este asta, însă. Știam că suntem la un pas distanță și că nu îndeplinim criteriul lichidității pieței, adică a unui volum de tranzacții suficient de mare, numeric și valoric, încât marii investitori să-și permită să intre cu tranzacții mari, fără să atragă atenția asupra lor și a intențiilor lor.

O fi bună strategia BVB de a apela la alt furnizori de indici și de evaluări, după ce MSCI ne-a spus cam același lucru  pe care ni-l spune acum FTSE Russell. Că mai trebuie să mai trebuie să așteptăm măcare vreo doi an de progrese.

Până când actorii pieței vor arunca în aer mentalitățile să citim știrea Agerpres:

Investiţiile în obligaţiuni s-au ridicat la 18,9 miliarde iar cele în acţiuni la 17,9 miliarde de dolari.

Potrivit raportului IIF, toate cele patru pieţe emergente au înregistrat în luna martie o creştere a intrărilor de capital, pe primul loc fiind Asia, care a beneficiat de intrări de capital în valoare de 20,6 miliarde de dolari.

Datele din raportul IIF arată că intrările de capital în pieţele emergente din luna martie 2016 au atins cel mai ridicat nivel de după luna iunie 2014, fiind semnificativ mai mari decât cele de 5,4 miliarde de dolari înregistrate în luna februarie 2016 şi peste media de 22 miliarde de dolari înregistrată în 2010-2014.

Cu toate acestea, IIF avertizează că această creştere a intrărilor de capital pe pieţele emergente ar putea să se oprească brusc în săptămânile următoare, pe fondul estimărilor că Rezerva Federală americană va majora de câteva ori dobânda de referinţă în 2016.

„În absenţa unei îmbunătăţiri semnificative a perspectivelor economice ale pieţelor emergente, se pare că creşterea intrărilor de capital din luna martie s-a datorat mai degrabă modificării percepţiei investitorilor faţă de riscurile globale şi dobânzilor reduse de pe pieţele mature, sprijinite de semnalele venite de la FED”, se arată în raportul Institutului Internaţional pentru Finanţe, citat de Agerpres.

Anterior, IIF, una din cele mai reputate surse de informaţii privind intrările şi ieşirile de capital de pe pieţele emergente, a apreciat că investitorii şi companiile din întreaga lume au scos 735 de miliarde de dolari de pe pieţele emergente în anul 2015, urmând ca în 2016 ieşirile de capital de pe pieţele emergente să se situeze la 448 miliarde de dolari.

Un comentariu: