FOTO: capital.ro. Mulțumiri |
Conducerea Electrica (EL) va propune acționarilor să aprobe un dividend brut de 0,86 lei pe acțiune EL, ceea ce înseamnă un randament brut al dividendului de peste 6,9%, la prețul actual al acțiunii.
Calculezi randamentul dividendului împărțind dividendul pe acțiune la prețul cu care ai cumpărat acțiunea. Apoi compari cu rata dobânzii unui depozit bancar. Atenție, aceasta din urmă se exprimă în % pe an, în vreme ce dividendul îl încasezi în câteva luni.
Se câștigă bine cu EL și fără mare bătaie de cap.
Rata de dobândă medie la un depozit bancar pe un an este de 1,27%, potrivit celor mai recente date ale Băncii Naționale.
Altfel spus, prin achiziția acum a acțiunii EL, câștigul doar din încasarea dividendului ar fi peste 5,43% decât dobânda la depozit.
Bașca: dividendele EL le încasezi începând cu 18 iulie2016, în timp ce pentru dobânda la depozit trebuie să aștepți până la anul pe vremea asta.
La câștigul din dividende, s-ar putea adăuga, teoretic, și câștigul din creșterea prețului acțiunii, ca urmare a interesului pentru acțiune.
Care este ultima zi în care mai poți cumpăra acțiunea care dă dreptul la dividende?
Răspuns corect: 10 iulie. Este data „cu dividend“, ultima cu dividend.
Trebuie să fii înscris în registrul acționarilor pe 12 iulie, ca să ai dreptul la dividend. Aceasta este data de înregistrare oficială propusă spre aprobare în adunarea generală a acționarilor care va avea loc în 27 aprilie.
DAr, ca să fii în registru pe 12, trebuie să cumperi cu două zile mai devreme. Cele două zile sunt dedicate operațiunilor post tranzacționare, în care se face transferul de acțiuni de la vânzător la cumpărător și transferul de bani în sens invers, la Depozitarul Central.
Când se vinde acțiunea cumpărată pentru dividende?
În prima zi „fără dividende”, sau în ziua „ex date”, care este 11 iulie.
În această zi au loc, de obicei, vânzările celor pe care nu i-a interesat decât dividendul.
Ce face piața?
Ne-am putea mira, ca și în cazul BRD de ieri, de ce vestea dividendului, anunțată azi dimineață, nu a produs mare emulație pe piață, având în vedere că dividendul nu este deloc rău.
Acțiunea EL scade cu 0,48 % de azi dimineață, până la 12,32 lei / titlu. Ceea ce ar însemna că anunțul a produs o ușoară dezamăgire. Totuși, când încerci să înțelegi ce se întâmplă, te uițiși la volumul acțiunilor tranzacționate. La lichiditate. Iar lichiditatea este slabă azi. Ieri a fost de vreo 100.000 de acțiuni schimbate.
Explicația sună în jargon așa: vestea a fost deja inclusă în preț. Adică, investitorii și analiștii și-au făcut deja calculele, au cumpărat până acum și lumea pare mulțumită.
Electrica este încă o companie de stat, oficial în proporție de 49% - atâtea acțiuni are statul, dar influența funcționarilor „publici” este mult mai mare.
Companiile de stat sunt obligate de stat, dar oare și cele care sunt sub 50% de stat?
Pe de altă parte, SIF Banat Crișana (SIF1) este complet privată și este dominată de fondurile de investiții, dintre care unele sunt foarte speculative: iau și fug, indiferent dacă mai lasă sau nu ceva în urmă.
SIF1 revine la politica FĂRĂ DIVIDENDE, dar o adaugă și pe cea a răscumpărărilor de acțiuni proprii și a anulării lor. Probabil în scopul reducereii capitalului social și a transferului diferenței către acționari. Ori poate SIF1 va fi având datorii mari de plătit și nu le-a declarat?
Asta merita un alt articol.... pentru că SIF1 ar putea încerca ceea ce face Fondul Proprietatea: își trasferă pe „repede înainte” valoarea în conturile acționarilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu