miercuri, 23 martie 2016

DESCOPERĂ cursul valutar mediu, într-un an de mare agitație pentru leu și euro deopotrivă

Ce ne facem, că se anunță mare agitație cu CURSUL VALUTAR în acest an!

Analiștii Erste văd un euro vagabond între 4,4 și 4,6 de lei „bucata”.

Pe termen scurt, analiștii tehnici consideră că, dacă euro se stabilizează confortabil peste 4,48 lei, ținta cheie de 4,5 lei va intra sub asediu. Or, noi știm din seria articolelor  Ce Face Leul, că dacă euro nu rămâne sub cotația de 4,5 lei, balanța nu mai înclină în favoarea Leului.

Peste 4,5 este pericol!

Da? Ce pericol? Care este adevăratul pericol?



Pericol să se ducă la 4,6? Și ce dacă ?! Care este pericolul?...

Euro a mai vizitat pragul de 4,6 lei. Ba chiar a obținut de la leu un maxim de 4,6263 lei în 3 august 2012, pe piața interbancară. Dar mediile au fost mai mereu în jur de 4,45.

Ia uitați un grafic, aici al cotațiilor interbancare (și să nu să spuneți că e pe cinci ani, mai ales dacă ați făcut credite de casă pe 20....).

CLICK pe EL!


Și atunci, care este problema?

Bun, analiștii Erste lasă o plajă prea largă de zbenguială a monedei europene, între 4,4 și 4,6 de lei, pentru „cea mai mare parte a timpului” în 2016.

O variație de 20 de bani e cam mult, pentru gustul oricui, nu numai al celor mai mulți dintre plătitorii de rate în euro la bănci. 20 de bani la 100 de euro înseamnă 20 de lei pierdere sau câștig, adică un prânz decent pentru majoritatea românilor.

Dar cine vă pune să cumpărați sau să vindeți la maxime sau la minime?

Ideea este că pragurile de mai sus sunt doar niște repere, pe care aici vi le pun la dispoziție, dar care trebuie folosite cu cap.

Ratele în euro se plătesc lunar, salariile în echivbalent eur -  tot lunar, iar trimiterile în euro de la rudele din străinătate, oricând ar avea loc, pot fi convertite în lei periodic.

De ce nu am face un plan de schimb valutar în funcție de repere și având ca țintă o medie a acestora?!

De ce nu am economisi lei atunci când cursul este peste media pe care ne-o stabilim, și euro când media este sub?

Pentru că asta înseamnă o DISCIPLINĂ???

Abia  absența disciplinei este adevăratul PERICOL

Cum Să Faci Un Leu a citat mai mereu mediile cursului euro în lei estimate de anașiștii Erste.

Consultați-vă cu cei pricepuți și stabiliți-vă propriile ținte medii de curs pe perioade mai lungi, pe tot anul, de pildă, pe care să le urmăriți atunci când vindeți sau cumpărați valută.

Veți face tranzacții peste sau sub mediile respective, în pierdere sau în câștig PE MEDIE, dar pierderile vor fi mult mai mici decât dacă nu ați fi folosit reperele.

DISCIPLINA reduce pierderile și sporește câștigurile.

Eu nu pot să vă spun care sunt mediile care se potrivesc situației fiecăruia dintre dumneavoastră. Și cred că ar fi o prostie să încerc așa ceva. Dar pot cita reperele în funcție de care lucrează alții, tipi pricepuți de la Erste Bank, BCR, sau Banca Transilvania. De decis veți decide doar împreună cu consultantul dumneavoastră.

Altfel, reperele nu sunt infailibile.

Vă mai amintiți de acel 4,48 lei/ euro estimat de Erste pentru primul trimestru din 2016. Îl invocam în articolul

DESCOPERĂ Banii și Cursul EURO în 2016: Două bănci fac două estimări diferite. De ce?

Nu cred că o să iasă prea mult peste 4,47 de lei, mai degrabă sub (de data asta vorbesc media BNR) inerbancară).

Ce înțelegem de aici? Că nici maeștrii nu au soluții infailibile, că doar de-aia piața este piață și toți suntem cu ochii pe ea. .

Erste păstrează estimarea de 4,45 lei / euro pentru a doua jumătate a anului. Pe trimestrul al II-lea estimarea este de 4,47. Iar variațiile se pot întinde între 4,4 și 4,6. Cam nesiguri, analiștii noștri favoriți, de!

Ce înțelegem de aici? Că  va trebui să ne păstrăm calmul, într-un mediu atât de volatil pe cât s-a arătat deja că este cel din acest.

Iar reperele medii, pe care ni le stabilim cu ajutorul meseriașilor, ne sunt de folos în acest sens.

Chestii tehnice


De dragul clasei de „avansați” redau considerațiile lui Dan Rusu de la Banca Transilvania

Citiți-le cu acest grafic în față. CLICK pe EL!



Cursul a retestat „zona de rezistență” (la creșterea euro) de la 4,47 – 4,48 lei.

Nivelurile relevante rămân deocamdată aceleași, âtât cele de SUPORT, cât și cele de REZISTENȚĂ (v. capitolele DIDACTICE din articolele anterioare), spune Dan.

„Așteptăm să vedem cum se va comporta piața în perioada următoare, ș care dintre niveluri va ceda. (...) Deocamdată, cel mai probabil scenariu este de creștere a cursului peste 4,48, spre nivelul cheie de 4,5 lei.

„Pe de altă parte, dacă suporturile (pentru creșterea euro, n.m.) de la 4,46, respectiv 4,44 cedează (la atacurile leului, n.m.), înseamnă că, cel mai probabil, leul nu și-a terminat turul de forță și cursul mai poate coborî, până la 4,423!”

Aveți, vă rog, urechi de auzit!

AVERTISMENT


Nu este în intenţia mea şi nici a analiştilor citaţi să sugerăm luarea unor decizii de investiţii, ca urmare a lecturii celor de mai sus.
Articolele mele despre eventuale soluţii de plasament au rost exclusiv informativ, de repere, și didactic, de suport de învățare și de DESCOPERIRE a BANILOR.
Singurii responsabili pentru asumarea unor riscuri sunt aceia care iau deciziile de investiţii care implică riscurile respective.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu