joi, 17 martie 2016

SEZONUL DIVIDENDELOR: Cum plătesc două mari instituții financiare ale României pentru investiția acționarilor lor

Compania Bursa de Valori București (BVB) S.A., care administrează piața reglementată cu același nume, a propus acționarilor săi să aprobe un dividend brut de 0.8687 lei pe acțiune.

La prețul actual al acțiunii BVB, de 27,2 de lei pe acțiune, randamentul achiziției acesteia doar pentru încasarea dividendului se ridică la 3,2%.

Ceea ce nu este de loc rău, ba chiar este dublu față de cea mai mare dobândă la un depozit banncar.

Vezi și

INSTANT: Topurile dobânzilor la depozite - A se compara cu randamentele dividendelor


Ba mai mult: nu trebuie să aștepți un an, ca să încasezi dividendul, așa cum trebuie în cazul celei maimari dobânzi la depozit de 1,5% PE AN!

Bașca: impozitul pe dividend s-a redus la 5%, în vreme ce impozitul pe dobândă rămâne de 16%.



BVB va începe să plătească dividendele pe 6 iunie, dar de ele vor beneficia doar cei care vor fi înscriși ca acționari la data de 17 mai (DATA de ÎNREGISTRARE). Pentru aceasta, un investitor trebuie să cumpere acțiuni cel mai târziu în 13 mai (data CU dividend).

Data EX dividend (adică prima zi în care achiziția de acțiuni nu mai dă dreptul la dividende)  este 16 mai, dar este luni, astfel că ultima zi CU dividende este vineri.

Pe de altă parte, eu scriu aici și acțiunea TLV (simbolul bursier al Băncii Transilvania) face spectacol în ring. Cresc acum (ora 11,14) cu 6,43% de azi dimineață, dar creșterea a depășit 7% la un moment dat.

Randamentul dividendului la TLV  a mai scăzut nițel dar tot este foarte mare, de exact 15% în acest moment (ora 11,15), adică de 10 ori mai mare decât cea mai mare dobândă pe an.

TLV este o sărbătoare a Bursei, pentru că este prima dată când dă dividende în numerar din 2009 încoace. Politica băncii a fost aceea de a capitaliza mereu profitul și în contul acestuia a dat mereu acțiuni gratuiote acționarilor.,

Banca Transilvania este pe un mare val. Dă dividende deși a avut costuri mari cu achiziția Volksbank România.

Și acum  Banca Transilvania (TLV)  va aloca acţiuni gratuite în valoare de 620 milioane de lei, adică aproape jumătate din profit. TLV  propune dividende de 1,2 miliarde de lei.

Plata dividendelor TLV va începe pe 17 iunie. Data de înregistrare este  31 mai șiultima zi CU dividend este 27 mai. Și în acest caz, data EX dividend pică luni.

Or, operațiunle post tranzacționare de la Depozitarul Central durează două zile. În acest timp Depozitarul transferă acțiunile de la vânzător la cumpărător, iar banii în sens invers.

De aceea, ultima zi în care se mai pot cumpăra acțiuni TLV care dau dreptul la dividend este 27 mai, o vineri.



VEZI și seria de articole

Sezonul Dividendelor



REVIN RAPID

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu