vineri, 25 noiembrie 2016

Cât de mult se vor scumpi polițele RCA dupa abolirea tarifelor plafonate? Ce zic cei de la Allianz-Tiriac Asigurari și alții

Cum de s-a ajuns la scandalul polițelor RCA, la scumpirea exorbitantă a acestora și, pe cale de consecință, la plafonarea administrativă a tarifelor - ar fi o temă de investigație strașnică a Consiliului Concurenței.

Acum reprentanții Allianz Țiriac Asigurări spun că de vină a fost „practicarea unor preturi nesustenabile. Sigur, cei de la Allianz nu practicau așa ceva, polițele lor erau de atunci ceva mai scumpe decât ale altora, deși erau și erau pe aceeași piață.

Procurorii nu au instrumentat destul felul în care autoritatea pieței asigurărilor a îngăduit disfuncția acesteia, dar acum, passons.

Cât de mult se vor scumpi polițele RCA, după ce va lua sfârșit perioada de plafonare a tarifelor. „La un nivel de două ori mai ridicat față de cât erau înainte de plafonare?” - se întreabă colegii de la Wall - Street.ro, ei știu cât de retoric.

Iluziile multora se bizuie pe ideea că piața se va așeza la niveluri rezonabile ale tarifelor RCA.




Încercarea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) de a legitima anumite mecanisme de prețuri de referință a acoperit de fapt nevoia asigurătorilor de  aacoperi niște găuri.

Apoi Guvernul a fost nevoit să impună un mercurial pe șase luni.

De ce poate crede cineva că în șase luni se vor fi acoperit găurile ca să se regleze piața la niveluri rezonabile?!

Alți comentatori, invocați tot de colegii de la Wall - Street.ro, cred că „fără un preț de referință, după cele șase luni de plafonare, vom asista la o revenire la tarife pe care asigurătorii le vor considera sustenabile, situație care va crea din nou percepția unor noi creșteri necontrolate și a unei piețe dezechilibrate”.

Ca să înțelegem...

Ce a spus Allianz Țiriac Asigurări?

„Sursa dezechilibrelor financiare de pe piața RCA a fost practicarea unor prețuri nesustenabile (prea mici, n.m.), iar efectul s-a văzut în momentul în care asemenea practici au dispărut, rămânând doar cazuri punctuale, izolate. În ultimul an, piața a încercat să-și caute echilibrul, respectiv să nu mai genereze pierderi. Astfel, au dispărut ofertele de prețuri mici, neacoperitoare fapt ce a generat creșteri de primă", spun reprezentanții Allianz-Tiriac Asigurari, citați de Wall - Street.ro.

În perioada 2015 - 2016, tariful mediu al primelor RCA ar fi crescut cu 25%, in timp ce daunele plătite de asigurători ar fi scăzut, potrivit „unor informații”, citate de aceeași colegi.

La rândul său, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din Romania (UNSAR), spune că piața asigurărilor, „nu funcționează pe sistemul prime colectate versus daune plătite pentru aceeași perioadă de timp”.

Vom vedea cât vom plăti.

Pentru detalii vedeți și articolul din Wall-Street.ro.

Un comentariu:

  1. Interesant articolul. Sunt de aceeasu parere ca intr-o economie de piata reala, acand in vedere modul in care este calculat pretul rca http://www.rca-ieftinonline.ro/ce-influenteaza-pretul-unui-rca, acesta trebuie stabilit in functie de cerere si oferta, nu impus de stat.

    RăspundețiȘtergere