duminică, 13 martie 2016

PĂZEA! Începe Săptămâna Descoperirii Banilor pentru tineri și copii - Global Money Week România

Bursa de Valori București (BVB)  și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) vor declanșa Global Money Week în România, prin deschiderea oficială de mâine, 14 martie, a ședinței de tranzacționare a Bursei.

Încă din 2013, România a intrat în circuitul global de evenimente Global Money Week (GMW), dedicate educației financiare a tinerilor și copiilor.

Generos cum sunt, am tradus numele campaniei prin Săptămâna Descoperirii Banilor.  Se va desfășura între 14 și 18 martie, în a doua săptămână a lunii martie din an, ca de obicei. Obiceiul este, totuși, aproape necunoscut, după două ediții deja derulate și un mare premiu câștigat pentru participarea la GMW.

De ce oare astfel de evenimente nu fac știri?   Poate aflăm mâine de la oficiali.

Altfel BVB anunță programul sărbătorește:

„Global Money Week (GMW) este o sărbătoare a conștientizării valorii banilor. Scopul acesteia este de a le preda copiilor și tinerilor, prin activități interactive și distractive, noțiuni despre bani, economisire, mijloace de trai, găsirea unui loc de muncă sau cum să devină antreprenori”, spune un comunicat al BVB.


„În fiecare an, comunități întregi își unesc eforturile pentru îmbunătățirea percepției asupra banilor, înlăturarea politicilor financiare învechite și pentru a le oferi tinerilor instrumentele și inspirația necesare pentru a-și modela propriul viitor. GMW are loc anual, în a doua săptămână a lunii Martie.

„Evenimentele sunt organizate de școli, universități, ministere, instituții financiare, membri ai societății civile cât și de tineri din întreaga lume. GMW este inițiată și coordonată de Child & Youth Finance International (CYFI)”, mai spune comunicatul BVB.

De altfel, fără comunicatul BVB, ar fi trecut neobservată Săptămâna Descoperirii Banilor (încă o dată, aceasta este denumirea ad –hoc pe care am găsit-o eu programului în România).

Nici ASF, nici BNR nu anunță programul, cu toate că România a fost câștigătoare a “Global Money Week Award” pentru Europa – potrivit unui comunicat BNR de anul trecut. Atunci, la activitățile organizate de către BNR în parteneriat cu Ministerul Educației  Naționale (MEN), în toate sucursalele și agențiile băncii centrale din țară au participat peste 6100 de elevi din școli și licee, din 19 județe și municipiul București, potrivit comunicatului citat.

Nici măcar MEN și nici măcar DIGI 24 nu anunță Săptămâna Banilor, deși pe site-ul Global Money Week ministerul figurează ca organizator al programului în România, iar postul TV ca participant.

Doar de pe  globalmoneyweek.org  aflăm mai multe detalii:

Evenimentele care sunt programate în timpul Global Money Week (GMW) ar urmări „îndeaproape strategia de educație financiară ASF pentru 2015-2017.

Unele dintre aceste evenimente fac parte din campania de educație financiară începută în noiembrie 2015 și care se va încheia în iunie 2016.

Fiecare eveniment al săptămânii care urmează „este programat să fie atractiv pentru tineri și să explice principiile și tehnicile financiare, în acord cu vârstele participanților, prin exemple practice de zi cu zi. Specialiștii care susțin prezentările au o vastă experiență și au capacitatea de a transpune teoria financiară în noțiuni accesibile”.

Chiar voi urmări ce capacitate de a transpune au pus la bătaie specialiștii implicați.

Potrivit site-ului globalmoneyweek.org , la deschiderea Bursei de mâine Luni 14 martie vor participa copii de clasa a VII-a cu vârsta de 13 - 14 ani, cărora le vor fi explicate mecanismele piețelor financiare

„În prima zi a GMW, ASF va lansa un site web dedicat educației financiare a copiilor și tinerilor”, mai spune globalmoneyweek.org.  ASF include în agenda GWB pe cei 2500 de tineri care participă la programul de educație financiară (Noiembrie 2015 – Iunie 2016) printre care sunt numărați și studenții din universitățile din București și Iași.

„Prin diferitele prezentări în licee din GWB, se realizează și programul național de educație financiară elaborat de către ASF, pe baza protocolului de colaborare semnat cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării ”. Obiectivul este acela de a promova importanța educației financiare și a capacităților financiare și pentru a preda profesorilor și părinților rolul acestora în susținerea educației financiare a copiilor.

Liceele vor participa în măsura în care au cerut aderarea la program, potrivit  globalmoneyweek.org, care dă ca sursă un articol din 1asig.ro.

Să vedem ce aflăm mâine.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu