SEZONUL DIVIDENDELOR continuă!
Puțini oameni serioși mai pot invoca riscul în cazul achiziției acțiunilor, bine plătitoare de dividende, ale companiilor energetice de stat listate la
Bursa de Valori București (BVB).
Este vorba de companii solide, cu performanțe previzibile și care acum oferă dividende la fel de sigure ca ale unor depozite bancare, dar de multe ori mai mari.
Dividendele sunt părțile din profiturile companiilor, care se distribuie acționarilor, adică proprietarilor acestora.
De ce sunt atât de sigure dividendele companiilor energetice de stat. Pentru că statul vrea dividende mari de la ele. Este lege!
Compania transportatoare de țiței prin conducte
Conpet Ploiești (simbol bursier
COTE) și-a adăugat recent oferta de dividend, la cele ale
Romgaz (
SNG), și ale operatorilor unor monopoluri de stat de transport pe magistralele naționale
Transelectrica (
TEL) și
Transgaz (
TGN).
Sunt acțiuni de companii cu performanțe relativ sigure, deoarece, cu excepția Romgaz (
SNG), tarifele de transport ale celorlalte sunt luate prin decizii ale autorității de reglementare în energie. Și tarifele sunt cunoscute cu multă vreme înainte.
Prin urmare analiștii nu au mari bătăi de cap să estimeze profiturille celor patru.
Toate sunt așa numitele
acțiuni defensive, de care am mai vorbit și noi, acțiuni care au un comportment de piață cel puțin satisfăcător, indiferent de mediu. Și în vremuri de criză se consumă petrol, gaze și electricitate, chiar dacă în cantități mai reduse.
Cele patru propun rate de câștig din dividende (
randamentul dividendului) între 8% (
TGN) și 19% (
COTE), de multe ori mai mari decât dobânzile la depozite și cel puțin la fel de sigure. (sau chiar zeci de ori – la COTE)
Cea mai mare rată de dobândă la depozitele bancare noi este de 1,5%, pe un an, potrivit BNR!
Or, ca să încasezi dividendele la acțiunile de mai sus, nu trebuie să blochezi banii decât până la sfârșitul lunii iunie. Iar banii vor veni cel târziu până spre toamnă.
(Ca să nu mai zic că niciodată nu a fost recomandabil să-ți ții banii la o bancă generoasă cu dobânda, căci mai mereu asta ascunde un dichis, ceva).
Între timp, după ce ai vândut acțiunile (care își vor da dividendul promis), poți să bagi aceiași bani și în depozite, dacă ai așa o mare pasiune pentru bănci. Șe le iei și acestora dobânda.
Și să nu mai spun că, de obicei, vinzi acțiunile la prețuri mai mari decât cele de achiziție, căci multă lume le vrea dividendele, iar prețul acțiunilor este în creștere.
Cât și până când?
Hai să facem un simulator.