luni, 3 octombrie 2016

Băncile vor cerceta dacă-ți plătești impozitele, când le vei cere bani. Peste trei luni începe aplicarea unui regulament nou al BNR


FOTO: laurentiumihai.ro
Cam peste trei luni, banca nu îți va mai da creditul solicitat, dacă ai un venit mai mare cu 20%, în momentul cererii față de media anului anterior.

Mai mult, veniturile trebuie demonstrate cu documente care certifică declararea acestora la fisc sau cu documente care atestă încasarea în conturi deschise la banca respectivă.

Acestea sunt doar două dintre prevederile unui regulament de schimbare a modului de calcul al gradului de îndatorare a clienților, aprobat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), citat de FinZoom.

Regulamentul transpune o serie de acte europene, a fost publicat în Monitorul Oficial și trebuie aplicat de bănci în 90 de zile.

Se modifică și criteriile de evaluare a capacității de rambursare a creditelor, așa cum ați dedus deja.



Potrivit noului regulament, la evaluarea capacității de rambursare a clienților, creditorii vor lua în considerare nivelul veniturilor în momentul solicitării creditului, istoricul acestora, ca și evoluția lor în timp. O atenție sporită se va acorda și cheltuielilor clienților, „precum și alte aspecte financiare și economice considerate necesare, suficiente și proporționale în acest scop”, mai scrie FinZoom.

Cheltuielile vor include, fără a se limita la, cheltuielile de subzistență, „cu fundamentarea unui nivel rezonabil al acestora”, dar și alte obligații de plată, pe lângă ratele la alte credite, cum ar fi taxe, impozite și asigurări, dacă sunt recurente și dacă sunt făcute cunoscute de către debitor la solicitarea împrumutatorului.

(...)

BNR extinde aplicarea acestui regulament si la institutiile financiare nebancare (IFN) inscrise numai in Registrul general, si la institutiile de plata si institutiile emitente de moneda electronica.

Mai multe detalii, inclusiv despre faptul că „Veniturile sunt mai importante decât garanția” în FinZoom.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu