Ce diferență o fi între cei care au c
umpărat titluri de stat ieftine din oferta Fidelis Centenar, recent încheiată, și cei care au cumpărat, de-a lungul anilor, titluri ale fondurilor mutuale de obligațiuni?
Dar ce diferențe or fi între cele două tipuri de plasament?
#banidestepti
Peste 20.000 de români au răspuns favorabil la oferta de titluri de stat în valoare nominală unitară de 100 lei și le-au cumpărat de 735 de milioane de lei, de 7,35 ori mai mult decât li s-a oferit inițial.
Pe de altă parte, peste 154.700 de români aveau deja (în momentul ofertei Fidelis) aproape 11 miliarde de lei în cele 12 fonduri mutuale românești de obligațiuni. Titlurile se pot tranzacționa la
Bursa de Valori București (BVB) sub simbolul R1808A.
Cele mai mari dețineri ale acestor fonduri sunt în titluri de stat. Unele fonduri au peste 70% din bani în titluri de stat. Toate au, însă, peste 80% din portofoliu în instrumente cu venit fix, adică în instrumente similare obligațiunilor, dar care sunt scadente pe termen mai scurt, mult mai scurt, sub un an.
Acestor economisitori (sau poate investitori) li se adaugă alți 90.000 de români, care au peste 8,5 miliarde de lei în fonduri mutuale, cu dețineri substanțiale în titluri de stat. Aceste fonduri sunt fonduri de obligațiuni, de facto, chiar dacă nu sunt încadrate oficial în categoria fondurilor de obligațiuni.
Toate aceste fonduri au strâns laolaltă puterea de economisire a 250.000 de români și au reușit, astfel, să intre la masa celor mari, care pot cumpăra mii de obligațiuni de stat de până la 10.000 de lei / titlu, la o singură achiziție.
Care este diferența dintre subscriitorii la oferta recentă a Guvernului, de obligațiuni de stat de 100 de lei/titlu, și investitorii în fondurile mutuale care au acces LA TOATE titlurile de stat ale Guvernului Român, indiferent de preț, în lei și în euro, dar și LA OBLIGAȚIUNILE altor guverne europene, ca și LA OBLIGAȚIUNILE Municipiului București, sau ale altor mari orașe, ca și LA OBLIGAȚIUNILE unor mari bănci ale țării sau ale lumii?