joi, 19 noiembrie 2015

Românii bagă de trei ori mai mulţi bani în fondurile străine de investiţii în acţiuni, decât în cele româneşti

 Averea fondurilor de investiţii străine de acţiuni, dar distribuite şi în România a crescut cu peste 200 de milioane de lei în primele 10 luni ale anului. 

Creşterea este de aproape trei ori mai mare decât cea a activelor fondurilor cu plasamente în companii listate la Bursa de Valori din Bucureşti (BVB). 

Activele fondrtuilor româneşti au crescut cu 70 milioane de lei în aceeaşi perioadă, până la 360 milioane de lei, potrivit socotelilor ZF.ro.

Principalele acţiuni româneşti în care investesc fondurile de investiţii, mutuale şi nu numai, sunt ale BRD, Banca Transilvania (simbol TLV), Electrica (EL), Romgaz (SNG) sau Petrom (SNP), în timp ce fondurile străine de acţiuni oferă investitorilor locali acces la companii globale precum giganţii Apple, Microsoft sau Daimler. 


Acţiunile străine citate mai sus şi multe altele ca ele se pot tranzacţiona şi la BVB, dar în cantităţi reduse, doar în măsura în care un deţinător vrea să le pună în vânzare în lei.
Riscul investiţiei creşte cu atât mai mult cu cât lichiditatea acţiunilor scade. 

Şi de acest lucru trebuie să ţinbă seama chiar şi investitorii cu profil de risc ridicat, ca aceia care fac plasamente în fondurile de acţiuni.

Campania de listări ale marilor companii de stat s-a oprit şi BVB nu mai are marfă nouă. Din cauza lipsei acesteia, investitorii tind să tezaurizeze acţiunile noi, ceea ce reduce activitatea la BVB şi descurajează odată în plus fondurile de investiţii să intre în ringul de la Bucureşti. 

Ca urmare a intrărilor mici de bani în fondurile locale de acţiuni, companiile ar fi descurajate să emită acţiuni noi la bursa de la Bucureşti, pentru că „nu se pot baza pe fondurile locale în cazul unor oferte publice de acţiuni”, scrie ZF.

În România sunt vândute titlurile a 86 de fonduri mutuale străine, care au active echivalând cu peste 2,35 miliarde de lei, potrivit datelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

„O situaţie aparte este dată de fondul NN Romanian Equity, fond înregistrat la Luxemburg dar administrat local, care investeşte circa 60% din active pe bursa de la Bucureşti, iar restul pe bursele din regiune – Polonia, Ungaria, Cehia”, scrie ZF.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu