joi, 29 septembrie 2016

GOSPODĂRIA de BANI: Portofolii pentru toate vârstele


#banidestepti

Ai și tu acolo o brumă de bani și le duci grija – cum să nu le-o duci?!

Ai pus și tu acolo niscaiva bănuți în fonduri mutuale. Ai auzit că niște profesioniști ai investițiilor se ocupă de banii tăi mult mai bine decât ai avea tu puterea s-o faci vreodată.

Că de aceea ei (și nu tu) au meseria de manageri de bani. Ei știu să facă din banii tăi niște bani deștepți (smart money , dar chiar că sună mai bine în română). În vreme ce tu abia dacă știi să le duci grija.

Mereu auzi cât o veste îngrijorătoare și te gândești de care pericole mai sunt pândiți banii tăi. (Iar în anii din urmă au tot fost vești îngrijorătoare – inclusiv creșterea salariilor bugetarilor și pensiile speciale. Cam în aceleași auspicii se scăldau politicienii și în 2008)

Ai luat și tu și titluri de fond monetar și de fond de obligațiuni și de fond echilibrat (diversificat, care are și ceva acțiuni la bursă), ba chiar și de fond de acțiuni – acolo de poftă, măcar. Că ai auzit povestea cu ouăle în mai multe coșuri.

Dar tot le duci grija!  Pentru că nu ai încă un portofoliu de fonduri. Dacă ai fonduri de toate tipurile nu înseamnă că ai automat un portofoliu.

Așa ceva se construiește cu premeditare.

Cum ar putea un portofoliu să te mai scape de griji? Pentru că este construit în acest scop, printre altele.

Păi, cum așa?


De vreun an economiștii se întreabă când va veni următoarea recesiune, CRIZA. Căci lumea privește cu suspiciune cum băncile centrale ale lumii tot pompează bani ieftini (aproape gratis – zic unii) în economiile lumii și acestea nu se lasă pe atât de impresionate pe cât și-ar dori strategii.

M-am tot gândit la o metodă de a reacționa la amenințări, la criză, dar am găsit mai multe. Prea multe pentru un singur articol.

Așa că aici voi exprima metoda clasică: construiește un portofoliu în funcție de obiectivul pentru care îți cultivi banii (îi economisești /  investești / îi faci #banidestepti, etc). Și rămâi cu el. Ai văzut rezultatele și în...

GOSPODĂRIA de BANI: Cea mai profitabilă investiție pe termen lung. Câtă răbdare ai ca să funcționeze?

...ca și, în general în secțiunea de Fonduri Mutuale din Cum Să Faci Un Leu.
Sau, dacă vrei să crești bani pentru mai multe obiective, fă mai multe portofolii. Nu ai destui bani? Strânge-i încet - încet și tot acolo vei ajunge: portofolii

Amenințarea 


Statisticile acestui an spun că lumea fuge de risc mai abitir ca de obicei. Laurențiu Roșoiu, un blogger specializat în investiții,  a marcat ideea atunci când a scris că cifrele „publicate de Asociația Europeană a administratorilor de fonduri ( EFAMA) arată că, la nivel global investitorii părăsesc fondurile de acțiuni! În același timp fondurile de obligațiuni înregistrează o creștere semnificativă a intrărilor de baniˮ.

Cifrele cele mai recente culese de Asociația Administratorilor de Fonduri din România nu spun altceva. Cercetați detaliile în articolul lui Laurențiu Roșoiu în Totul despre banii tăi, sau direct la AAF.ro

Soluția meseriașilor


Ce vei face în fața riscului? Vei fugi mâncând pământul, bineînțeles.

Sau mult mai bine: Îți vei construi Un portofoliu.

Ce portofoliu? Unul pentru obiectivul tău.

Ce obiectiv? Tu știi! De unde să știu eu?! Poate fi unul măreț, previzibil peste niște ani, poate fi unul mai apropiat. De obicei, însă, obiectivele tale sunt în acord cu vârsta ta. Și atunci, uite ce spun toți meseriașii în domeniu (cam toți spun același lucru, cu unele variațiuni):

 Ai până în 30 de ani? 


Nu cheltui tot ce câștigi. Oricât ai avea de puțin, pune deoparte o dată pe săptămână  10% din cât ai în buzunar (pe card). Dacă reuușești cât de cât, vezi ce fac cei de peste 30 de ani.

Ai între 30 și 40 de ani?

Ai toată viața înainte.

Îți poți permite obiective pe termen lung.

Fă-ți următorul portofoliu cu trei sferturi din economiile tale:
- 55% în fonduri de acțiuni,
- 20% în fonduri de obligațiuni corporatiste , iar restul de
- 25% în ceea ce vom numi „active sigureˮ (fonduri de obligațiuni de stat, depozite bancare, alte instrumente bancare).

Îți e teamă de risc, chiar dacă ești prea tânăr să te temi?

Atunci alege fondurile care au acțiuni sau obligațiuni corporatiste ale unor companii mari, relevante pentru piața / industria lor, cu istoric bun de rezultate financiare și de dividende, companii ce nu se vor desființa nicicând, chiar dacă ar fi absorbite de altele mai mari.

Alege fondurile care au astfel de companii , dar stai cât mai aproape de proporțiile acestui portofoliu

„Active sigureˮ? Ai văzut care sunt acelea: obligațiunile de stat, depozitele bancare, conturile de economii și, BINEÎNȚELES, fondurile mutuale care investesc în acestea.

Nu sunt sigure? Bineînțeles, nu este sigur niciodată nici să treci strada. Încearcă trecerile semaforizate.

Ai între 40 și 50 de ani?


Obiectivele tale au termen mai scurt și, nu că nu ai mai avea poftă de risc, dar ai vrea să le și apuci să le vezi îndeplinite. Ajustează proporțiile: 50% active cu risc (ADICĂ: fonduri de acțiuni și diversificate) / 50% active sigure (ADICĂ: fonduri monetare și de obligațiuni)

La 50-60 de ani proporțiile se inversează față de cei care au 30 de ani. Vei alege : 25% active cu risc (ADICĂ: fonduri de acțiuni și diversificate)  / 75% active sigure (ADICĂ: fonduri monetare și de obligațiuni)

La 60 - 65 de ani te vei gândi mai mult să culegi roadele portofoliilor anterioare. Reorientezi banii: 10% active cu risc / 90% active sigure

La 65 de ani colinzi lumea, fie că faci, fie că nu faci fotografii ca japonezii: ai nevoie de 100% active sigure.

De ce mai  ai nevoie?

De o decizie: să-ți lași banii să sporească sau măcar să-și conserve puterea de cumpărare, așa cum ai învățat de la meseriași – adică în instrumente de economisire și investiție potrivite ca termen și natură cu obiectivele pentru care strângi acei bani

Avertisment

Nu este în intenţia mea şi nici a meseriașilor consultați să sugerăm luarea unor decizii de investiţii, ca urmare a lecturii celor de mai sus.

Articolele mele despre eventuale soluţii de plasament au rost exclusiv informativ, de repere, și didactic, de suport de învățare și de DESCOPERIRE a BANILOR.

Singurii responsabili pentru asumarea unor riscuri sunt aceia care iau deciziile de investiţii care implică riscurile respective.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu