vineri, 24 iunie 2016

Ei au votat Pro BREXIT, dar noi cum procedăm?

Merkel parcă i-ar arăta Cameron pe unde e ușa.
FOTO: corrienteroja.net  
Cine își are finanțele puse la adăpost, în funcție de obiectivele și de termenele acestora, nu are de ce să se teamă prea tare, deocamdată.

Dimpotrivă, avem timp să ne regrupăm, dacă va fi necesar.

Știam deja că dobânzile aveau să crească (cu sau fără Brexit) și că leul avea să piardă teren. Acum doar crește viteza cu care aceste neplăceri vor apărea.

Asta pentru că, foarte îngrijorați de ce se întâmplă în marile economii și pe marile piețe, nimeni nu se mai uită cu atenție la România.  Dacă nu stau să se gândească prea mult atunci când fug din UK, de ce ar mai ezita în România.

Azi este ziua febrei. Mâine vom vedea cum începe boala.

Leul nu pierdea teren în mod dramatic în dimineața de după ziua votului ieșirii Mari Britanii din Uniunea Europeană.

Panica a urcat moneda europeană doar până la un maxim de 4,5577 lei azi noapte pe piața interbancară, dar vineri la ora 10, cota la 4,5452.

Suntem sub maximul ultimelor 12 luni (4,55 lei) și sub maximele din 2012 de la 4,6263 lei (3 august) și 4,5829 lei (19 octombrie) când lumea se temea că dispare euro, din cauza falimentului Greciei.

Cum procedăm?

Întâi de toate nu facem nici o mișcare bruscă. Nu suntem speculatori, nu avem nici ținte de profit ca brokerii.

Rămânem fideli obiectivelor noastre, pentru care economisim și îmn funcție de care ne-am făcut niște portofolii, sau am luat niște decizii.

În mari tulburări de piață cum ete Brexit, în mod normal dobânzile la leu cresc, cursul euro crește și el (leul slăbește). Sigur că nu vom cumpăra euro azi, iar de vândut, dacă avem de vânzare nu vom vinde tot ce avem.

Plasamentele în fonduri mutuale monetare și de obligațiuni (care depind de dobânzi) sunt binevenite.

După ce trece febra și vedem care este panta tendinței de scădere a cotațiilor, ne putem gândi să cumpărăm, puțin câte puțin fonduri de acțiuni și diversificate.

Dar toate deciziile le luăm în funcție de planurile noastre, pentru Crăciun , pentru la anul, pentru căsătoria fiicei, pentru propria pensie...

Nu vom vinde impulsiv acțiunile sau fondurile de acțiuni în care am pus bani pentru obiective de peste 10 ani sau mai mult.

Uitați-vă la Bursa din București, unde scăderile sunt mai degrabă politicoase (adică - 2 , -4 % pe indici, să nu zică lumea că nu ne pasă). E drept, în prima oră de tranzacționare s-au vândut acțiuni de peste cinci milioane de euro, cât într-o zi întreagă, dar cât într-o zi proastă.

Ținem aproape.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu