FOTO: bzi.ro |
În România, creditele în lei pentru populaţie au prins viteză, ajungând la un ritm de creștere de 35,5% faţă de aprilie 2015, spune ZF.ro. Ceea ce nu îi îngrijorează pe strategii de la Comitetul Naţional pentru Stabilitate Financiară (CNSF).
Dimpotrivă, strategii stabilității financiare românești, nu văd „presiuni semnificative“ în dinamica îndatorării populaţiei şi recomandă Băncii Naționale (BNR) să nu restricţioneze creditarea.
Practic guvernatorul BNR Mugur Isărescu, a primit aprobare de la președintele Comitetului pentru Stabilitate (CNFS) Isărescu Mugur, ca să lase anumite instrumente tehnice să îngăduie încurajarea lăcomiei populației. Vezi ZF.ro.
Pe de altă parte, vezi De ce „credite cu ANAF-ul“ = „credite cu buletinul”
Ce mai zice EBA? (Autoritatea Bancară Europeană, nu....).
Și ce să facem noi?
„Datele despre credite (ipotecare și de alte tipuri) arată o creștere graduală a nivelului îndatorării consumatorilor din UE. În anii care au urmat imediat crizei financiare (2009 și 2010), scăzuseră substanțial valoarea creditelor restante, mai ales a celor de consum. În schimb, ultimii ani (2014 si 2015) au fost martorii unei noi creșteri considerabile”, spune raportul EBA.
Ce mai avem?
S-a remarcat o creștere a creditării pe termen scurt, la dobânzi ridicate și „deseori, aceste credite sunt acordate consumatorilor care deja se află într-o situație financiară dificilă”, sau care au „slabe cunoștințe financiare”.
Au fost identificate strategii agresive de marketing în special în ceea ce privește cardurile de credit, creditele pe termen scurt și produsele de consolidare a datoriilor.
„Credite cu ANAF-ul“ vor fi intrat la capitolul „și altele” al raportului.
Și noi ce să facem?
Niște principii de bun simț în finanțele personale spun că:
* Iei decizii de împrumut sau de investiții doar dacă ai economisit atât cât să-ți asigure cheltuielile de viață șase luni, la standardul pe care ți-l dorești.
* Îți asumi rate care să nu depșească în nici un caz o treime din veniturile lunare. Cifra ca atare nu contează neapărat. Nu este important dacă ratele sunt 33% sau 41%, ori 29%. Importantă este disciplina principiului, pe care o accepți.
* Creditul trebuie să aibă un scop care să merite efortul. Trebuie planificat din timp și, cu cât scopul este mai important, cu atât mai mult creditul trebuie însoțit de fructificarea unei investiții.
Șimai sunt și altele.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu