vineri, 24 iunie 2016

Ce vor face șefii finanțelor lumii de teama BREXIT? Răspunde un veteran al pieței

Marile bănci centrale ale lumii și alte autorități financiare intră acum pe teren. Vor pompa bani și vor lua măsuri de protecție îmoptriva efectelor cutremurului produs de alegătorii britanici, care au ales varianta BREXIT.

Britanicii, mai ales cei mai sărmani, au fost păcăliți de discursurile populiste, în ciuda faptului că sunt cetățenii unei țări cu un îndelungat exercițiu democratic. Acum trage ponoasele toată lumea.

„În spațiul G7, inclusiv în Marea Britanie, autoritățile financiare se vor regrupa și vor încerca stabilizarea piețelor financiare, prin intervenții directe și linii de lichiditateˮ, scrie Mihai Nichișoiu, directorul Vanguard Asset Management, divizia de fonduri a Tradeville, într-o notă pe care am primit-o în această după-amiază.

De altfel, autoritățile și-au făcut „deja un plan pentru o asemenea situație de urgențăˮ, adaugă Mihai Nichișoiu.

Și BNR pare să fi reacționat la pericole. După un maxim pe piața interbancară de 4,5577 lei / euro, vineri la ora 14,40 cotațiile scăzuseră sub 4,54, până la 4,536a lei / euro.

Febra leului s-a mai potolit și față de dolar, cotația interbancară scăzând de la un maxim de 4,1576 lei / dolar la 4,1032 lei /dolar.



„Activele românești au arătat încă o dată corelația strânsă cu piețele externe. Acțiunile de la BVB au replicat căderea burselor europene, cele mai afectate fiind băncile. Dobânzile titlurilor de stat locale au crescut, riscul lor fiind asimilabil periferiilor, iar leul s-a depreciat, îndeosebi față de dolarul american.
Cel mai probabil, piețele de la București vor rămâne dependente și în perioada următoare de riscurile globale, în timp ce Banca Națională ar putea deveni tentată să reia procesul de relaxare monetară întrerupt anul trecut”, crede Mihai Nichișoiu.

Șocul suferit de piețele financiare în urma știrii BREXIT-ului este considerat sever de analist, cu lira sterlină la minimele ultimilor 30 de ani, cu bursele de acțiuni pierzând 10%, iar aurul ajungând la 1350 doalri/uncie. Asta „întrucât ipoteza de lucru a fost în permanență cea potrivit căreia Marea Britanie va decide să rămână în Uniunea Europeanăˮ.

Redau mai departe nota lui Mihai Nichișoiu:

„Pe termen mai lung, însă, "Brexitul" se adaugă unei lungi liste de riscuri globale - pe care, ironic, ieșirea Marii Britanii din UE nici măcar nu ocupa prima poziție.

Un risc mult mai important se referă la eventualitatea unei alunecări dure a economiei chineze și a unei crize a sistemului lor financiar / bancar.

Sistemul imunitar al burselor de acțiuni era oricum deja slăbit de trauma celui mai sever debut de an din istorie.

În condițiile în care dobânzile vor rămâne la niveluri excepțional de mici, în unele cazuri chiar negative, iar riscurile globale abundă, foarte probabil alocările de capital la nivel global se vor îndrepta tot mai mult către aur.

În 2016, activele tradiționale de refugiu, în particular aurul, sunt adevărații câștigători ai concursului de împrejurăriˮ.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu