luni, 4 aprilie 2016

Mai prețioase ca aurul, mai solide ca seiful. TOPUL alternativelor care scot untul din bănci


Nu poți pune acum deoparte decât 15, 20, 30, 40 de lei?  Este prea bine. Nu îi cheltui, nu-i lăsa în bancă, nici pe card (oricât de complet, integral sau cum le-or mai fi vânzând băncile, unele).

Marea zăpăceală, în care se scaldă piețele financiare ale lumii în acest an, ne-au lăsat lîncremeniți,  în aceleași conturi de salarii,  banii mulți – puțini, pe care îi putem pune deoparte. Chiar dacă banii respectivi sunt doar atâția cât putem economisi măcar prin metoda auto-șpăgii (vă aduceți aminte de metoda lui 10%!).

În vremuri tulburi reapar tentațiile. Unele sunt prețioase – refugiul în aur și bijuterii a avut întotdeauna mirajul gata pregătit.  Dar dacă nu ai știința de a investi pe zeci de ani, ferește-te de aur.

Totodată, noi promoții pentru atragerea salariilor fascinează lumea advertising-ului și, eventual, abat atenția românilor mereu gata să observe găselnițe umoristice.

Tare - poanta aia cu salariatul care îți ține în lesă banul  ca pe un câine, de rasă, cum altfel, dar în lesă. Nu cumva să-i fugă. Și cine este banca în fabula respectivă? Lesa, desigur! Lesă fără comisioane! Bună poanta.

Doar nu o să-ți spună banca să îți eliberezi salariul! Mă rog partea aia pe care ai putea să o dai șpagă viitorului tău. Și, curios! Nu cumva băncile îți promit că nu-ți iau comisioane, pentru că nici nu îți dau mare lucru din folosința banilor tăi?! Te-ai îngrozi ce profit scot băncile doar din folosirea timp de o oră a salariului tău!

Și, acum, că SEZONUL DIVIDENDELOR și-a mai potolit febra,  iar dobânzile cele mai bune au mai scăzut nițel, trebuie să ne întoarcem din nou la meseriașii care pot lucra la înmulțirea banilor noștri, fără să se laude pe de o parte că ne  iau comisioane, dar nici să ne folosească banii în propriul folos.


Sigur că despre fondurile mutuale este vorba.

Acestea înmulțesc cel mai bine puținii bani pe care ne îndurăm să-i smulgem de la cine știe ce cheltuieli nu neapărat strict necesare.

Poți cumpăra  câte un titlu din fiecare, cu 15 până la 40 de lei bucata. Nu vrei să faci un drum pentru câteva zeci de lei, atunci de îndată ce ai observat că s-au strâns vreo două trei sute de lei în contul de economii, nu le mai lăsa să lâncezească în bancă. Nu mai amâna, că pierzi.

Cele mai mari câștiguri fără bătaie de cap le-au avut tocmai fondurile care scot untul din bănci -  pentru că au forța de a negocia dobânzile cu ele, ca și din nevoia guvernelor de a se împrumuta.

Pe plaja dintre  2,4 și 3,8 % se înșiră câștigurile anualizate (exprimate în % pe an, ca să le putem compara cu ratele de dobândă) ale celor mai importante fonduri care investesc în titluri de stat, alte tipuri de obligațiuni și anumite instrumente bancare, inclusiv depozitele.

Adică mai mult decât dublu față de cele mai bune dobânzi de pe piață (care nu sunt și cele mai sigure). Rata medie a dobânzii la depozitele nou constituite este undeva pe la 1,2% pe an.

Atenție, redau tabelul de mai jos cu titlul de exemplu. Nu am nici un interes să le fac reclamă. Este doar un TOP de câștiguri.

 Click pe ea, pe poză!


Altfel, deciziile este bine să le luați cu propriul discernământ.


Avertisment


Nu este în intenţia mea şi nici a analiştilor citaţi să sugerăm luarea unor decizii de investiţii, ca urmare a lecturii celor de mai sus.
Articolele mele despre eventuale soluţii de plasament au rost exclusiv informativ, de repere, și didactic, de suport de învățare și de DESCOPERIRE a BANILOR.
Singurii responsabili pentru asumarea unor riscuri sunt aceia care iau deciziile de investiţii care implică riscurile respective.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu