duminică, 29 noiembrie 2015

Sfaturile SRI pentru internauți

"Serviciul Român de Informaţii a postat, pe pagina oficială, recomandări privind măsurile de protecţie împotriva potenţialelor riscuri care pot apărea în timpul unei navigări pe internet".

Așa sună postarea oficiala, dar sfaturile au putut fi extrase de pe o filieră curioasă: pe pagina oficială a SRI este postat un link către realitatea.net!!!)

Foloseşte programe cu licenţă şi evită-le pe cele tip sharing.

Asigură-te că ai actualizat sistemul de operare.

Foloseşte pentru navigare un browser ce beneficiază de actualizări şi asigură-te că acestea sunt aplicate imediat ce devin disponibile.

Dacă browserul permite utilizarea de plugin-uri, asigură-te că acestea sunt de încredere.

Foloseşte o soluţie antivirus actualizată zilnic. Mulţi producători de programe anti-virus oferă versiuni gratuite ale acestora. Efectuează scanări periodice ale sistemului pentru a identifica posibile fişiere cu potenţial maliţios.

sâmbătă, 28 noiembrie 2015

Creșterile de salarii decise iresponsabil de Parlament se răzbună pe Prima Casă

Programul Prima Casă ar putea deveni mai greu accesibil, și din cauza “legii dării în plată”.

Achiziția de case prin programul „Prima casă” va continua și în 2016, dar condițiile ar putea deveni mult mai restrictive, potrivit ministrului Finanțelor, citat de DIGI24 și Economica.net.


Băncile ar putea cere avansuri și garanții mai mari, supărate fiind pe legea “dării în plată”, prin care debitorii băncilor ar putea să scape de datorii prin cedarea caselor ipotecate, dar neplătite.

Avansul și garanțiile cerute de bănci pentru creditele ipotecare, inclusiv pentru cele acordate în cadrul programului “Prima casă“, ar putea fi mai mari anul viitor potrivit ministrului Finanțelor și reprezentantului patronatului băncilor, citați de DIGI24.

WEEKEND:Anglia a numit un consilier al Goldman Sachs ca selecționer al echipei naționale de rugby

Noul selecţioner al echipei de rugby a Angliei, Eddie Jones, a fost numit în funcţia de consilier al băncii de investiţii Goldman Sachs pentru Japonia, cu scopul de a-şi folosi marele talent de care a dat dovadă pe durata Cupei Mondiale, informează Agerpres, citată de Economica.net

Tehnicianul australian  Eddie Jones, în vârstă de 55 de ani, care a condus reprezentativa Japoniei la trei victorii în patru meciuri la Cupa Mondială 2015, se va alătura unui grup de consiliu compus din nouă membri la începutul anului 2016, a anunţat, vineri, un purtător de cuvânt.


BURSA: Câţi bani au investit cei mai mari investirori pentru dezvoltarea companiilor pe care le controlează

Este util să vedem ce fac marii investitori financiari la Bursă, pentru că știm dacă merită să le cumpărăm acțiunile, atunci când sunt cotați, dar și pentru că marii investitori decid tendințele. Ce tendințe decid cei mai mari investitori români? Am putea fi dezamăgiți din ce aflăm în ultimul meu articol din Economica.net.

Societăţile de investiţii financiare (SIF) au strategii generoase de susţinere a companiilor pe care le controlează, dar aplicarea acestor strategii suferă, din cauza presiunii acţionarilor de a li se da dividende cât mai mari. Infuziile de capital din 2014 şi 2015 ale celor cinci SIF-uri în companiile lor abia au ajuns la 150 de milioane de lei, adică de câteva ori mai puţin decât profiturile, potrivit rapoartelor celor cinci SIF-uri. Ceilalţi mari investitori financiari români nu au deloc vocaţie de dezvoltare prin finanţare direct, potrivit articolului lui Adrian N. Ionescu din Economica.

Societăţile de investiţii financiare (SIF) au finanţat companiile pe care le controlează cu circa 150 de milioane de lei, în ultimii doi ani, prin majorări de capital sau prin împrumuturi, potrivit datelor răspândite prin rapoartele lor periodice.

vineri, 27 noiembrie 2015

PORTOFOLII: Economiile inteligente şi secretul coşului cu ouă

       

România ar suferi cel mai mult de analfabetism financiar dintre toate ţările Uniunii Europene potrivit unui studiu făcut de Standard & Poor's, iar nesiguranţa cu care românii îşi administrează banii nu este deloc un contraargument bun. Dimpotrivă.

Nu ne ţinem banii în fondurile mutuale decât câteva luni”, spun investitorii atunci când sunt întrebaţi pe ce perioadă vor să facă plasamentul sau, cu alte cuvinte, în ce tip de find mutual.

Şi totuşi, media de deţinere a titlurilor unui fond al OTP Asset Management este de 560 de zile. 

Adică oamenii îşi propun să stea puţin în investiţie, dar stau mai mult, mult mai mult, nu doar pentru că sunt nehotărâţi şi nesiguri, ci şi pentru că nu ştiu să-şi gospodărească bine finanţele personale, nu sunt suficient de informaţi şi acţionează mai degrabă instinctiv. 

E păcat să stai atât de mult timp într-un fond cu risc scăzut dar şi cu câştiguri reduse, când poţi profita mai mult din plasamentul în alte fonduri”, comentează Dan Popovici, directorul general al OTP Asset Management, Declaraţia a fost făcută cu ocazia lansării a cinci portofolii de fonduri mutuale, prin care se urmăreşte diversificarea investiţiilor, respectiv a riscurilor. Portofoliile au fiecare în coşul lor până la trei fonduri de tipuri diferite.

BUGET: Ca să încurajeze plata online a facturilor RCS & RDS şi Master Card dau premii de 63.000 de lei

Clienții RCS & RDS pot beneficia de un discount de 5% (maxim 8 lei, TVA inclus) dacă își achită factura, pentru prima dată, prin intermediul cardului lor MasterCard sau Maestro, în Contul meu Digi, pe perioada unei campanii de promovare a pltilor online.

Mai mult, fiecare tranzacție cu cardul MasterCard sau Maestro, realizată pe durata campaniei prin intermediul platformei, este înscrisă automat în tragerea la sorți care le poate aduce câștigătorilor unul dintre cele 45 de smartphone-uri puse în joc. Tragerile la sorți se desfășoară lunar, fondul total de premiere având o valoare de peste 63.000 lei, conform unui regulament.


joi, 26 noiembrie 2015

PORTOFOLII: Încep vânzările de fonduri mutuale în pachete adaptate la diferite profile de risc. OTP Asset Management a lansat premiera

 
Începând din decembrie, OTP Asset Management (OTP AM) va vinde titlurile fondurilor mutuale pe care le administrează şi în pachete ajustate la principalele categorii de profile de risc, potrivit Danielei Ştefu, director general adjunct al companiei, una dintre cele mai importante de pe piaţă, mai ales prin varietatea ofertei.

„OTP Asset Management România propune investitorilor cinci portofolii de fonduri de investiții construite în funcție de orizontul de timp recomandat și de nivelul de risc acceptat”, spune Daniela Ştefu. Cele cinci portofolii au primit şi denumiri sportive, în ideea că riscul face parte din joc, dar joci cu atât mai puţin riscant - cu cât alegi mai bine ce sport ţi se potriveşte mai mult.

Astfel, portofoliul TENIS îşi propune să obţină un câştig moderat, superior produselor clasice de economisire în condiţii de risc redus. Portofoliul este compus din titlurile fondului monetar OTP ComodisRO în proporţie de 60%, cele ale OTP Obligaţiuni – 35% şi ale fondurlui de acţiuni OTP AvantisRO – 5%. Perioada recomandată de investiţii pentru acest portofoliu este de 1-3 ani.

marți, 24 noiembrie 2015

Descoperă banii: Ce griji vom avea anul viitor pentru finanţele personale. Care sunt perspectivele 2016 sesizate de BCR Cercetare

Nu ezitaţi să vă plictisiţi, dar luaţi aminte bine la ce urmează mai jos.

De cât de bine este gospodărită întreaga economie a ţării depind:
  • salariile,
  • veniturile fiecăruia dintre noi,
  • cheltuilile pe care le facem vrând nevrând, ca şi
  • dobânzile pe care le primim pentru depozitele bancare,
  • randamentele pe care le înregistrăm la investiţiile în fondurile mutuale de toate tipurile sau chiar direct la Bursă.
Chestiile macroecomice sunt plictisitoare – ok, dar nici o persoană responsabilă cu propriile „finanţe personale” nu le ignoră. Să încercăm să ne explicăm cum ne este afectată viaţa de chestiile macroeconomice, citind despre perspectivele pe 2016, identificate de analiştii din echipa BCR Cercetare.

BURSA: O aventură capitalistă în România. Se înfiinţează de 20 de ani. Cronologia acestora


Cea mai teribilă aventură financiară din România are un personaj principal mai degrabă sărac, mai curând ignorat (o bună parte din viaţa sa de până acum), şi totuşi perpetuu promiţător. Am scris cartea acestei aventuri, aşa cum se vede din mărturiilor celorlalte personaje, preşedinţi ai Bursei sau brokeri. Cartea este în curs de apariţie şi redau de aici doar "cuvântul (ei) înainte".
 
Adeseori subiect, dar prea rareori predicat, aşa cum îi este funcţia, personajul nostru principal a părut nu o dată obiectul unor reverii nerealiste. Sau complementul lor.

Aventura sa este cu atât mai frumoasă, cu cât povestirea pare mai degrabă tristă, la început, ori într-o mare parte a sa.

Are abia 20 de ani, deşi s-a născut în 1882. Luni 23 noiembrie s-au împlinit 20 de ani de la prima zi de tranzacţii la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) renăscută.

A înviat după prăbuşirea himerei comunismului. Este încă tânără.
Mulţi dintre cei ce au cunoscut-o, abia împliniseră ei înşişi 20 de ani, atunci când ea renăştea. Alţii aveau 30, 40. Foarte puţini - mai mult.

Aveau cu toţii o viaţă de cucerit, erau ca înaintea facerii lumii, la fel ca şi ţara lor.

- Cred că toţi românii aveau mari speranţe atunci, după ’89. Erau atât de multe de făcut şi ambiţii foarte mari şi, probabil, cu naivitatea celor 20 şi un pic de ani pe care îi aveam, nutream speranţele că vom face toate lucrurile pe care ni le doream, căci ce ne-ar fi împiedicat. Doar eram liberi, nu-i aşa?! spune un veteran al brokerilor, care a acceptat să depună mărturie.

Cu mărturiile celor ca el, adeseori anonime, s-a scris această carte:

Aventuri capitaliste în România

aşa cum s-au văzut în primii 20 de ani ai Bursei de Valori Bucureşti



Era Bursa lor, şi mulţi dintre ei au dat Bursei lor viaţă din viaţa lor.

Cu toţii voiau profit, dar nu puţini se simţeau responsabili pentru ţara lor şi doreau să facă profit pe o piaţă sănătoasă.

De la stânga: Lucian Anghel, preşedinte în exerciţiu, Anca Dumitru - director general adjunct, fost director general Rasdaq, Valentin Ionescu - fost director general, Ludwik Sobolewski - director general în exerciţiu, Septimiu Stoica - fost preşedinte, Virgil Anastasiu - fost vicepreşedinte, Stere Farmache - fost director general şi preşedinte,  Mircea Ursache- vicepreşedinte ASF, Dan Paul-vicepreşedinte
I-au ajutat câţiva lideri responsabili. Ar putea fi numiţi bărbaţi de stat, deşi nu aveau înalte funcţii. Cei cu funcţii înalte încercau să împace interesele politice cu interesele ţării, nu neapărat identice.

Unii din înalţii funcţionari au înţeles că Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi piaţa de capital sunt vitale pentru reconstrucţia şi dezvoltarea României. Chit că, în primii săi ani, piaţa, Bursa – în fapt, a fost scindată în două entităţi juridice.

Alţii doar au simţit mirosul profitului şi al puterii.

Au lucrat la înfiinţarea ei fie din entuziasmul pur şi simplu, al celor cărora le place să construiască, fie dintr-un simţ special al afacerii profitabile. Fie că aveau viziunea dezvoltării ţării cu ajutorul Bursei, ori din calcul politic.

Şi - statistic, cel mai des, mulţi acţionau dintr-o combinaţie a tuturor celor de mai sus.

A fost, probabil, cea mai mare aventură financiară din România celor dintâi 10 ani de libertate economică. Prin ecuaţia privatizării în masă au fost transferate, din conturile statului în conturile cetăţenilor majori ai ţării, active echivalând cu miliarde de euro, prin chiar ringurile Bursei României, indiferent dacă se numea Rasdaq sau BVB.

Toţi oamenii Bursei, care au lucrat la (re)înfiinţarea ei, fiecare după puterea şi priceperea lor, sunt personajele secundare ale acestei cărţi. La fel - puternicii, entuziaştii şi pragmaticii acelor zile.

Personajul principal al aventurii este Bursa. Este o vietate şi o instituţie, în acelaşi timp, cu o personalitate complicată, uneori contradictorie şi derutantă. Alteori, fascinantă şi obsedantă. Întotdeauna cu neputinţă de ignorat şi adeseori lăsând «economia reală» s-o răzbune, când este, totuşi, trecută cu vederea la capitolul „şi altele”.

Bursa arată exact ce fel de economie serveşte. Mai mult, este atât de puternică încât, chiar şi ignorată de puternicii zilei, devine expresia cât se poate de fidelă a momentului de dezvoltare a unei ţări şi a viziunii şi puterii conducătorilor acesteia.

Ori a lipsei de viziune.

Cei ce o cunosc şi o iubesc se pot înfrunta între ei, dar nu este unul care să nu vrea să elimine cele “Opt bariere sistemice” din calea dezvoltării Bursei. Acesta este titlul unui document oficial al Buseri, emis la 19 ani de la înfiinţarea acesteia, dar despre cât de mari au fost toate celelalte bariere care au dat de furcă pieței în acești an - această carte încearcă să dea o idee.

Cronologia înfiinţării pieţei poate suna fără menajamente aşa:

sâmbătă, 21 noiembrie 2015

BURSA: Profiturile companiilor tranzacționate arată contradicțiile creșterii economice

Companiile energetice nu prosperă aşa cum ar trebui atunci când o economie este în creştere sensibilă, iar companiile mici nu par să profite de comenzile companiilor mari. Nici în profiturile societăţilor de investiţii financiare (SIF) nu se vede creşterea câştigurilor companiilor din portofolii.

OMV Petrom (SNP) şi Romgaz (SNG), cele mai mari companii energetice ale ţării şi printre cele mai mari din România  au înregistrat profituri de aproape un miliard de lei în primele nouă luni ale anului 2015, dar mai mici, cu peste 52% în cazul SNP şi cu peste 12% la SNG. 

Ambele companii dau vina pe scăderea la nivel global a preţurilor ţiţeilului, gazelor şi a carburanţilor de care depind rezultatele lor. Totuşi, nici volumele de carburanţi sau gaze vândute nu au crescut tot atât de semnificativ pe cât a crescut produsul intern brut al ţării. 



joi, 19 noiembrie 2015

PENSII: Proiectul guvernului demisionar pentru Bugetul de stat pe 2016 deraiază de la lege, spune APAPR

Într-una din ultimele sale apariții în calitate de ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, a prezentat date despre proiectul   de   buget   pentru   anul   2016,  “potrivit cărora Pilonul II de pensii private obligatorii ar urma să suporte o nouă deraiere de la calendarul legal de contribuții”,  a sesizat Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), într-un comunicat.

„Conform   acestor   cifre,   contribuția   virată   către   fondurile   de   pensii   administrate   privat (Pilonul II) ar urma să crească în 2016 la doar 5,5% din venitul brut al participanților și nu la 6%, cât prevede Legea nr.  411/2004,  în vigoare în  present“, se spune în comunicatul APAPR .

Cum înveţi să fii „Fluent în Finanţe”. Bursa de Valori Bucureşti merge în ţară cu a doua generaţie a programului

Finanţele sunt limbi străine pentru mulţi dintre noi. Ca să fim cu toţii de acord cu asta este suficient să spunem că la ghişeele băncilor clienţii încă mai sunt ademeniţi cu „dobânzile” fondurilor mutuale şi nu cu randamentele plasamentelor acestora.

În aceste condiţii, Bursa de ValoriBucuresti (BVB) se declară „încântată sa anunţe că extinde deja programul „Fluent în Finanţe”, lansat în 15 iulie, cu seminarii educaţionale adresate oamenilor obişnuiţi, indiferent de angajatorul lor.

Primele patru seminarii vor avea loc în Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca şi Timişoara în perioada decembrie 2015 – ianuarie 2016. Oraşele unde vor fi organizate alte seminarii vor fi anuntate în ianuarie 2016.

Casele de brokeraj Alpha Finance, BT Securities, Estinvest şi Intercapital Invest sunt parteneri în acest proiect. Structura iniţială a seminariilor care au fost organizate până în prezent pentru angajaţii companiilor va fi îmbogaţită cu o prezentare de o ora susţinuta de Eusebiu Burcaş, coach de finanţe personale şi fondatorul “Burcash”.

Românii bagă de trei ori mai mulţi bani în fondurile străine de investiţii în acţiuni, decât în cele româneşti

 Averea fondurilor de investiţii străine de acţiuni, dar distribuite şi în România a crescut cu peste 200 de milioane de lei în primele 10 luni ale anului. 

Creşterea este de aproape trei ori mai mare decât cea a activelor fondurilor cu plasamente în companii listate la Bursa de Valori din Bucureşti (BVB). 

Activele fondrtuilor româneşti au crescut cu 70 milioane de lei în aceeaşi perioadă, până la 360 milioane de lei, potrivit socotelilor ZF.ro.

Principalele acţiuni româneşti în care investesc fondurile de investiţii, mutuale şi nu numai, sunt ale BRD, Banca Transilvania (simbol TLV), Electrica (EL), Romgaz (SNG) sau Petrom (SNP), în timp ce fondurile străine de acţiuni oferă investitorilor locali acces la companii globale precum giganţii Apple, Microsoft sau Daimler. 

marți, 17 noiembrie 2015

Descoperă banii. Învaţă tu şi învaţă-i pe copiii tăi: Cum se fac, cum se înmulţesc, cum se cheltuie

Am schiţat un curs de iniţiere în secretele economisirii, o joacă de curs, care să fie de folos copiilor voştri de orice vârstă dar şi vouă înşivă. Îl pot susţine pentru cel puţin trei copii deodată şi pentru cel mult 10.

Cursul are o avanpremieră care vă va arăta, fără nici o obligaţie, cât de simplă şi de plăcută este descifrarea secretelor banilor.  Şi mai ales, ne vom cunoaşte între noi, pentru ca schiţa de mai jos să se transforme într-un suport memorabil de cunoştinţe.  

Obiectivul cursului:

  • Însuşirea unor deprinderi, abilităţi şi cunoştinte adaptate defieritelor niveluri de vârstă ale copiilor şi adolescenţilor, care să-i conducă la un start financiar veritabil în viaţă
  • Deschiderea drumurilor spre o independenţă financiară pe termen mediu şi lung, în acord cu principiile şi dorintele lor.
  • Stabilirea unor reguli şi a unor conduite de finanţare a cheltuielilor, a unor obiective financiare pe termen scurt, mediu şi lung, tips & tricks pentru reducerea cheltuielilor.

Modulul 1: Ce sunt banii? Care este valoarea banilor? Ce este independenţa financiară. Sau libertatea. Diferenţa faţă de loterie.  Bugetul de venituri şi cheltuieli.


  • Cum să înţelegem banii? Dar cum ne înţelegem dorinţele?
  • Banii sunt aproape nişte fiinţe vii, aşa cum şi dorinţele noastre sunt vii. Pentru multe dorinţe avem nevoie de bani. Pentru altele, deloc. Un buget deştept le ia în consideraţie şi pe acestea din urmă.
  • Ca să înţeleg ceva trebuie să(-l) cunosc. Cum au apărut banii şi fantasticul lor drum pănă la a deveni, la rândul lor,  mărfuri. Cum se pot cumpăra cât mai ieftin banii.