joi, 19 noiembrie 2015

PENSII: Proiectul guvernului demisionar pentru Bugetul de stat pe 2016 deraiază de la lege, spune APAPR

Într-una din ultimele sale apariții în calitate de ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, a prezentat date despre proiectul   de   buget   pentru   anul   2016,  “potrivit cărora Pilonul II de pensii private obligatorii ar urma să suporte o nouă deraiere de la calendarul legal de contribuții”,  a sesizat Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), într-un comunicat.

„Conform   acestor   cifre,   contribuția   virată   către   fondurile   de   pensii   administrate   privat (Pilonul II) ar urma să crească în 2016 la doar 5,5% din venitul brut al participanților și nu la 6%, cât prevede Legea nr.  411/2004,  în vigoare în  present“, se spune în comunicatul APAPR .

Fondurile de pensii administrate privat din Pilonul II primesc automat contribuții obligatorii de la angajatori, în numele angajaților, după reducerea contribuților către sistemul de stat.

De mărimea contribuțiilor la fondurile de pensii private depinde capacitatea administratorilor de spori valoarea conturilor personale  ale viitorilor pensionari, respectiv gradul de înlocuire a pensiilor de stat, pe cale de epuizare, cu pensiile private.

Angajamentul de a  crește  contribuția pentru Pilonul II la 6% în 2016 a fost luat de România și prin Programul de Convergență 2015-2017 trimis Comisiei Europene în primăvara acestui an.

„Nerespectarea   acestor   angajamente   ar   dezavantaja   atât  pe cei  aproape   6,5   milioane   de români care contribuie la aceste fonduri de pensii, cât și sistemul în ansamblu, în special dat fiind că fondurile de pensii private obligatorii au înregistrat performanțe investiționale remarcabile pe durata 2008-2015, traversând cu succes criza economică și multiple evenimente nefavorabile pe piețele financiare“, spun oficialii APAPR.


Fondurile   de   Pilon   II   au   înregistrat   un   randament   mediu   anualizat   de   10,25%, de la lansare până la finalul lunii septembrie 2015.   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu