sâmbătă, 28 noiembrie 2015

Creșterile de salarii decise iresponsabil de Parlament se răzbună pe Prima Casă

Programul Prima Casă ar putea deveni mai greu accesibil, și din cauza “legii dării în plată”.

Achiziția de case prin programul „Prima casă” va continua și în 2016, dar condițiile ar putea deveni mult mai restrictive, potrivit ministrului Finanțelor, citat de DIGI24 și Economica.net.


Băncile ar putea cere avansuri și garanții mai mari, supărate fiind pe legea “dării în plată”, prin care debitorii băncilor ar putea să scape de datorii prin cedarea caselor ipotecate, dar neplătite.

Avansul și garanțiile cerute de bănci pentru creditele ipotecare, inclusiv pentru cele acordate în cadrul programului “Prima casă“, ar putea fi mai mari anul viitor potrivit ministrului Finanțelor și reprezentantului patronatului băncilor, citați de DIGI24.Ministerul Finațelor vrea sa schimbe condițiile de acordare a garanțiilor din programul Prima Casă. Băncile vor cere avansuri și garanții mai mari, iar Ministerul Finanțelor va fi nevoit să se replieze.

Anul viitor, actualul guvern va trebui să administreze un deficit bugetar previzibil de aproape 3%, ca urmare a legilor de creștere a salariilor votate recent, după ce predecesorii săi politici au reușit să ajungă la excedent bugetar prin eliminarea cheltuielilor de investiții, cele care sunt singurele care induc o creștere economică sănătoasă.

“Vom reanaliza programul Prima Casă și am putea modifica condi țiile de acordare a garanțiilor”, a declarsat ministrul Finanțelor, pentru Digi24. Presiunile din partea băncilor nu pot fi ignorate de Guvern, atâta vreme cât patronii acestora se arată foarte supărați pe legea prin care debitorii lor le pot ceda casele pentru care au luat credite, în loc să mai plătească ratele.

“Este de așteptat ca băncile să simtă nevoia de a cere avansuri și garanții mai mari, în condițiile în care se vor simți expuse la riscuri mai mari”, a declarat Bogdan Preda, director executiv de relații publice și instituționale al Consiliului Patronatelor Bancare din România, pentru DIGI24, citat de Economica.net.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu