vineri, 27 noiembrie 2015

PORTOFOLII: Economiile inteligente şi secretul coşului cu ouă

       

România ar suferi cel mai mult de analfabetism financiar dintre toate ţările Uniunii Europene potrivit unui studiu făcut de Standard & Poor's, iar nesiguranţa cu care românii îşi administrează banii nu este deloc un contraargument bun. Dimpotrivă.

Nu ne ţinem banii în fondurile mutuale decât câteva luni”, spun investitorii atunci când sunt întrebaţi pe ce perioadă vor să facă plasamentul sau, cu alte cuvinte, în ce tip de find mutual.

Şi totuşi, media de deţinere a titlurilor unui fond al OTP Asset Management este de 560 de zile. 

Adică oamenii îşi propun să stea puţin în investiţie, dar stau mai mult, mult mai mult, nu doar pentru că sunt nehotărâţi şi nesiguri, ci şi pentru că nu ştiu să-şi gospodărească bine finanţele personale, nu sunt suficient de informaţi şi acţionează mai degrabă instinctiv. 

E păcat să stai atât de mult timp într-un fond cu risc scăzut dar şi cu câştiguri reduse, când poţi profita mai mult din plasamentul în alte fonduri”, comentează Dan Popovici, directorul general al OTP Asset Management, Declaraţia a fost făcută cu ocazia lansării a cinci portofolii de fonduri mutuale, prin care se urmăreşte diversificarea investiţiilor, respectiv a riscurilor. Portofoliile au fiecare în coşul lor până la trei fonduri de tipuri diferite.

Se ştie sau nu, există patru categorii principale de fonduri mutuale, în ordinea crescătoare a riscului de piaţă asumat şi, proporţional, al randamentului sau a câştigului înregistrat la ieşire:
  • monetare, care investesc resursele membrilor mai ales în depozite şi în alte instrumente bancare;
  • de obligaţiuni, care fac plasamente mai ales în titluri de stat, obligaţiuni corporatiste şi municipale;
  • diversificate în diferite proporţii de la depozite bancare la acţiuni la bursă, care în funcţie de aceste proporţii se numesc defensive, echilibrate, agresive şi flexibile;
  • de acţiuni, care investesc mai ales în acţiuni.
Nu numai riscul şi respectiv potenţialul de câştig cresc în ordinea enumerării de mai sus, dar şi perioada minimă de timp în care banii trebuiţi ţinuţi în tipurile diferite de fonduri, începând cu până într-un an, continuând cu până la trei ani, repsectiv cu până la cinci ani, în fondurile diversificate şi sfârşind cu peste şapte ani – în fondurile de acţiuni.

Din altă perspectivă, aceeaşi reticenţă păguboasă se vede şi din faptul că marea majoritate a investitorilor în fonduri mutuale îşi ţin banii într-un singur tip de fond. Circa 75% din cei 6.900 de clienţi ai OTP Asset Management îşi ţin banii într-un singur fond.

Prin lansarea pachetelor de fonduri, compania vrea să încurajeze diversificarea plasamentelor clienţilor, astfel încât măcar 25% dintre aceştia să aibă cel puţion două fonduri.

Multă lume savurează butada sfatului de a nu-ţi ţine toate ouăle în acelaşi coş, dar puţin dintre investitori au acelaşi umor când trebuie să ia decizii. Există explicaţii: oameni se simt mai în siguranţă atunci când pot să fugă repede în caz de pericol, iar din două fonduri s-ar fugi chipurile mai greu. Realitatea este că din orice fond se pot scoate banii la fel de repede. Azi dai ordinul, mâine ai banii. Abia mâine, pentru că trebuie să se facă socoteala valorii unui titlu la sfârşitul zilei de piaţă.

Citeşte şi

PORTOFOLII: Încep vânzările de fonduri mutuale în pachete adaptate la diferite profile de risc. OTP Asset Management a lansat premiera

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu