marți, 17 mai 2016

BASIC INSTICT: Creditele Fast Food reînnoiesc tradiția creditelor „Cu Buletinul”

Păziți-vă de ofertele băncilor!

Cei care au uitat și celor care au scăpat de prima fază a progromului creditelor neperformante date până în 2008 - păziți-vă de bancheri.

Calculați-vă bine puterea de rambursare a datoriilor.

Luați-vă o marjă de supraviețuire în caz că rămâneți fără contract de muncă.
Și în general aplicați sfaturile de care abundă site-urile de educație financiară.

Căci bancherii apelează la instinctele voastre de bază. Și vă stârnesc lăcomia!

Pentru că nu mai au încredere în vocația lor de finanțare a afacerilor,
sau pentru că le este foarte frică să mai crediteze vreo afacere,
sau pentru că sunt pur și simplu  debusolați, și nu își dau seama ce afacere mai fac ei în condițiile regimului actual de dobânzi foarte scăzute...

bancherii sunt dispuși din nou să vă îndatoreze cu iresponsabilitate: A lor dar și a voastră.

Este mesajul articolului din Conso.ro care descrie procesul de creditare de tip „Fast Food” la niște banci mari (și degeaba) din România.

Exercițiul de persuasiune bancar descris de Conso.ro, scoate la iveală: -ascunderea informațiilor relevante sub „steluțe”, căci, nu-i așa, clientul este superficial; - calculul eronat al dobânzii anuale efectiv (DAE), și altele.

Ce să faci când vezi Steluțe

Să caști bine ochii.

„Creditul se acorda pe loc, fără adeverință sau alte acte (la ING, n.r.)”, însă sub prima steluță, „un ochi bun poate accesa nota de subsol care menționează că informația este valabilă „în cazul veniturilor din salarii și pensii raportate la ANAF”. Există însă și excepții necunoscute, scrie Conso.ro.

„Banca promite să nu perceapă comision de analiză și de administrare, informație care ne întâmpină cu o nouă steluță. Facilitatea este valabilă doar pe perioada campaniei promoționale, adică până pe data de 30 iunie. Astfel spus, dacă ai depus cererea și nu ti s-a aprobat creditul până la finalizarea promoției, poate primești banii dar cu alte costuri”.

DAE calculat doar cu o parte dintre costuri


„Pentru mai multe informatii, cum ar fi costul total al creditului, solicitantul trebuie sa scormoneasca inca si mai mult pe site-ul bancii, pana sa observe ca trimiterea catre acestea este trecuta, tot cu litere foarte mici, intr-o nota de subsol. Accesand trimiterea, solicitantul afla ca dobanda anuala efectiva (DAE), calculata pentru un credit de 20.000 de lei pe cinci ani, este de 9,65% pe an, insa doar in perioada de promotie. In afara promotiei, DAE este de 10,12% pe an, pentru ca include si comisionul de analiza dosar de 200 de lei”, mai scrie Conso.ro.

Citiți totul acolo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu