marți, 10 mai 2016

Cât te costă ca să-ţi dai casa în plată

foto: bankingnews.ro
Începând cu 13 mai, se pot demara procedurile legale pentru aplicarea legii dării în plată şi Cristian Dogaru, un jurnalist de încredere,  împărtăşeşte câteva informaţii în Bursa.ro.

„Circulă  pe internet câteva variante năucitoare de preţ, pornind de la costurile notificării băncii şi terminând cu cele ale avocatului la care trebuie să apelezi, dacă banca refuză să rezolve totul la notariat şi merge în instanţă”, scrie Cristian Dogaru.

Cristi  Dogaru este mereu o sursă bună de informaţii şi de idei. Este greu să mă abţin să nu i le preiau. Omul povesteşte că a aflat de o variantă în care la notar notificarea costă peste 3.000 lei, iar preţul avocatului urcă până la 10% din valoarea soldului creditului. Aşa că s-a decis să verifice personal.


     „Avocatul Gheorghe Piperea a anunţat că, pe 10 mai, va organiza o dezbatere publică unde va prezenta gratis modele de notificări şi chiar acţiuni în instanţă (dacă băncile decid să meargă pe această cale)”. Aşa că, dacă „debitorii interesaţi sunt deja organziaţi pe grupuri şi asociaţii, puţini vor plăti în final preţul unei notificări”, presupune Cristi Dogaru în articolul lui din Bursa.ro.
   
Cât priveşte taxele aferente procedurii de transfer a proprietăţii casei, „lucrurile sunt neclare, iar notarii pot invoca grilele cu valori minime, cele folosite la orice tranzacţie de vânzare-cumpărare. Iar la o valoare de 60.000 euro de exemplu, costurile sunt de aproximativ 3.500 lei după cum rezultă din calculatoarele de taxe notariale existente pe site-urile unor notari”.
   
Dacă se ajunge în instanţă lucurile se complică şi mai rău, dar asta trebuie să citiţi în Bursa.ro, căci acolo este plătit jurnalistul, nu de aici.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu